Κ. Μητσοτάκης: Συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε ασφάλιση και υγεία (video)

Τη δέσμευσή του ότι θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου και θα τον αντικαταστήσει με ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών.

«Το υπάρχον σύστημα εξαντλεί τα όρια του, το σύστημα είναι άδικο πριμοδοτεί συγκεκριμένες κατηγορίες ενώ αφήνει εκτεθειμένες άλλες. Είναι αμφίβολο αν είναι βιώσιμο καθώς δεν ακολουθεί τις δημογραφικές τάσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Το σύστημα είναι μικτό και βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

  • Ο πρώτος είναι υποχρεωτικός διανεμητικός και δημόσιος με την εθνική σύνταξη -που θα καθορίζεται από τις αντοχές της οικονομίας- και από την ανταποδοτική σύνταξη σε συνάρτηση με τις καταβληθείσες εισφορές. Δεν μπορεί κάποιος να δουλεύει για δέκα επιπλέον χρόνια δίχως αντίκρυσμα. Ασφάλεια για όλους αλλά και δικαιοσύνη για όλους.
  • Ο δεύτερος πυλώνας είναι υποχρεωτικός, αλλά ξεκινώντας με τους νέους εργαζόμενους θα πρέπει να είναι κεφαλαιοποιητικός και θα παρέχεται από δημόσιους αλλά και από ιδιωτικούς πιστοποιημένους παρόχους υπό την εποπτεία της ΤτΕ. Το σύστημα που περιγράφουμε δίνει ευελιξία σε όλους. Οι νέοι που τώρα δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν σύνταξη και καταφεύγουν στην ανασφάλιστη εργασία θα αποκτήσουν την αίσθηση της ιδιοκτησίας του ατομικού του κουμπαρά
  • Ο τρίτος πυλώνας είναι προαιρετικός, είναι ιδιωτικός και στοχεύει να εξασφαλίσει πρόσθετα εισοδήματα μετά το πέρας του εργασιακού βίου. Οι εισφορές σε αυτόν τον πυλώνα θα πρέπει να είναι αφορολόγητες.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι σήμερα σχεδόν όλοι συμφωνούν με το ανακεφαλαιοποιητικό σύστημα ενώ αναγνώρισε ότι θα υπάρχει ένα κόστος μετάβασης το οποίο θα αναλάβει να καλύψει το κράτος μετά από συζήτηση, ωστόσο τα οφέλη από την αποταμιευτική του διάσταση για την οικονομία θα είναι σημαντικά.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον κλάδο υγείας της δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης. Σημείωσε ότι στην Ελλάδα οι πολίτες καταβάλλουν τις μεγαλύτερες δαπάνες για την υγεία στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα πληρώνουμε και σε εισφορές. Είπε ότι -όπως προβλέπει και το πρόγραμμά του για την Υγεία που παρουσίασε το περασμένο Σάββατο- χρειάζεται μεγαλύτερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Ο συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα θα βελτιώσουν το κόστος αλλά και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι η κυβέρνησή του θα προσφέρει φορολογικά κίνητρα.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος