Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με Μελόνι και φον ντερ Λάιεν για μεταναστευτικό και Λιβύη στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και τον Πρωθυπουργό της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα στη Ρώμη, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές: «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό και συμφωνήθηκε η ανάγκη επαναπροσέγγισης με τη Λιβύη.

Συμφωνήθηκε ακόμη η επανενεργοποίηση της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη», με την εκ νέου αποστολή της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμοδίων Υπουργών της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας προκειμένου να συνεχιστεί η επίσκεψη στη Λιβύη».

Η Ελλάδα με μια σειρά πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος, προχωρά, μέσω νομοθετικής ρύθμισης της κυβέρνησης, στην αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου, αρχικά για τρεις μήνες, για όσους φτάνουν στη χώρα από τη Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα.
«Είναι μια απαραίτητη προσωρινή αντίδραση η οποία στηρίζεται ακριβώς στην ίδια νομική επιχειρηματολογία την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει όταν επιτυχημένα αντιμετώπισε τη μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020. Όσοι μετανάστες εισέρχονται παράνομα στη χώρα, θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται» τονίζουν κυβερνητικές πηγές, ξεκαθαρίζοντας πως την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη Λιβύη, τόσο με τη νόμιμη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της δυτικής Λιβύης, όσο και με την κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης.
«Η Ελληνική Κυβέρνηση στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας, ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει. Και το στέλνει προς όλους τους διακινητές και προς όλους τους δυνητικούς πελάτες τους, ότι τα χρήματα τα οποία δαπανούν ενδεχομένως να είναι παντελώς χαμένα».

Στις συναντήσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τις θέσεις της Ελλάδας και την αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενιαίου ευρωπαϊκού πλαισίου επιστροφών, με δραστική επανεξέταση των παροχών.
«Από το 2019 η κυβέρνηση είχε επισημάνει στην Ευρώπη ότι το προσφυγικό πρέπει να αφορά αποκλειστικά όσους πληρούν τις προϋποθέσεις διεθνούς προστασίας. Σήμερα, όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές φωνές ευθυγραμμίζονται με αυτή τη θέση. Είναι πλέον αναγκαίο να διαμορφωθεί ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο επιστροφών. Όποιος εισέρχεται παρανόμως, πλέον δεν αποκτά καθεστώς διεθνούς προστασίας. Η αναστολή δεν είναι απεριόριστη, καθώς πρέπει να επανεξετάζεται βάσει των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας» τονίζουν κυβερνητικές πηγές στέλνοντας σαφές μήνυμα: «δεν προσφέρεται πλέον ασφαλές «καταφύγιο» μέσω τυπικής αίτησης ασύλου. Εκείνοι που δεν δικαιούνται άσυλο πλέον θα τίθενται σε κράτηση. Προωθούμε συμφωνίες επιστροφής με χώρες προέλευσης με έμφαση σε οικειοθελείς επιστροφές. Πολλοί από όσους φτάνουν μέσω Λιβύης είναι Αιγύπτιοι, και μπορούν να επιστραφούν. Παράλληλα, αλλάζουμε τη νομοθεσία: Η παραμονή στη χώρα μετά την απόρριψη ασύλου πλέον συνιστά ποινικό αδίκημα. Ο παραβάτης θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 5 έτη χωρίς αναστολή, με μόνη εναλλακτική την επιστροφή στη χώρα προέλευσης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος