Κ. Μητσοτάκης στο ITV: Ασφαλής χώρα η Ελλάδα – Μια εβδομάδα δωρεάν διακοπές στη Ρόδο για τους τουρίστες που έφυγαν λόγω της φωτιάς

Μια εβδομάδα δωρεάν διακοπές θα προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές της Ρόδου, σε όσους τουρίστες αναγκάστηκαν να φύγουν νωρίτερα από το νησί λόγω της φωτιάς, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στο Good Morning Britain ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως οι τουρίστες που το επιθυμούν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη Ρόδο του χρόνου την άνοιξη για να ευχαριστηθούν το νησί και τις ομορφιές του.

«Η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασίες με τις τοπικές αρχές, θα προσφέρει μία εβδομάδα δωρεάν διακοπές στη Ρόδο την ερχόμενη άνοιξη ή το φθινόπωρο» για όλους όσους τις έχασαν λόγω των πυρκαγιών, δήλωσε για την ακρίβεια ο πρωθυπουργός μιλώντας σήμερα το πρωί στο βρετανικό κανάλι ITV.

«Η Ρόδος σήμερα είναι πιο φιλόξενη από ποτέ, το νησί επέστρεψε στην κανονικότητα», τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Και στους υπόλοιπους προορισμούς, αλλά και στη Ρόδο οι Βρετανοί είναι καλοδεχούμενοι και αυτό που αποδείχθηκε από την κρίση των ημερών στο νησί ότι η Ελλάδα είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τέτοιου είδους φαινόμενα σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε στην αντίδραση των κατοίκων, άλλα και στο 112, μια υπηρεσία που είναι άγνωστη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επισήμανε ότι έγινε με μεγάλη ασφάλεια μια μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης περίπου 20.000 ανθρώπων από τη Ρόδο της οποίας μόνο το 15% επηρεάστηκε από τις πυρκαγιές.

Αν θα ήθελε κάποιος να ανταποδώσει τη βοήθεια που δόθηκε στους Βρετανούς από τους Ροδίτες και σε ένδειξη γενναιοδωρίας, αν θέλει να κλείσει ένα πακέτο διακοπών της τελευταίας στιγμής θα ήταν καλό να ψάξει για πακέτα στη Ρόδο, και όσοι έχουν κλείσει τις διακοπές τους στο νησί να μην έχουν κανέναν απολύτως ενδοιασμό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ερώτηση για το τί λέει ο κόσμος για την κλιματική αλλαγή ο πρωθυπουργός απάντησε: «Ναι πετύχαμε μια εκκωφαντική νίκη στις εκλογές πριν από λίγες εβδομάδες και έχουμε μια ισχυρή πλειοψηφία και την εντολή να προχωρήσουμε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Κάποιες από αυτές που πρέπει να προχωρήσουμε είναι προφανώς σε σχέση με το κλίμα. Το καλό είναι ότι έχουμε σημαντικά κονδύλια στην διάθεσή μας και από την ΕΕ για να καταστεί πιο ομαλή η μετάβαση για τα νοικοκυριά. Αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι κυρίως τα νοικοκυριά ήταν αυτά που επλήγησαν από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου. Και έπρεπε να παρέμβουμε και να ξοδέψουμε σημαντικά ποσά για να βεβαιωθούμε ότι απορροφήθηκαν αυτές οι αυξήσεις από το κράτος. Και βεβαίως σε αυτές τις περιοχές της Ελλάδας που είναι ακόμα εξαρτημένες από τον λιγνίτη υπάρχει ειδικό σχέδιο μετάβασης. Λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψιν τις ανησυχίες των πολιτών. Αλλά στο τέλος της ημέρας όπως σας είπα, παράγοντας ενέργεια από ΑΠΕ θα είναι φθηνότερα για τα νοικοκυριά. Αν δείτε μερικά από τα νησιά μας έχουν γίνει πράσινα και ειδικά για τα μικρότερα νησιά αυτό γίνεται ευκολότερα. Στην αρχή είχαμε αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία αλλά όταν είδαν ότι πληρώνουν λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα έγιναν πιο υποστηρικτικοί. Έτσι, ναι αναγνωρίζω ότι βραχυπρόθεσμα θα υπάρχουν μερικές δυσκολίες αλλά αυτές οι πολιτικές έχουν και οικονομική λογική δεν αφορούν μόνο την μάχη για την κλιματική αλλαγή».

Τέλος, για το μεταναστευτικό απάντησε: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Έχουμε ακολουθήσει μια σκληρή αλλά δίκαιη προσέγγιση στο μεταναστευτικό και έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τις μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά μας κατά 80%. Την ίδια ώρα όμως σώσαμε χιλιάδες ανθρώπους στην θάλασσα αλλά εκεί που έχουμε επικεντρωθεί είναι να καταστείλουμε τα δίκτυα των διακινητών. Αυτούς οι οποίοι εκμεταλλεύονται απελπισμένους ανθρώπους προσφέροντάς τους ένα υποτίθεται ασφαλές πακέτο αλλά καταλήγουν σε τραγωδίες. Είμαι υπέρμαχος της συνεργασίας με τις χώρες αναχώρησης και επικεντρωνόμαστε στην εξάλειψη αυτών των διακινητών που βγάζουν πολλά χρήματα ποντάροντας στον πόνο απελπισμένων ανθρώπων. Την ίδια ώρα πιστεύω ότι πρέπει να προσφέρουμε νόμιμες οδούς στους μετανάστες. Η χώρα μου, για παράδειγμα, η Ελλάδα έχει ανάγκη από εργάτες γης. Πρέπει να μπορούμε να προσφέρουμε σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη να εργαστούν στην Ελλάδα νόμιμα, νόμιμες οδούς για να το πράξουν αλλά αυτό θέλουμε να το κάνουμε με τους δικούς μας όρους και να μην μας υπαγορεύσουν οι διακινητές την πολιτική μας στο μεταναστευτικό. Επίσης, αυτό δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα και μας αναγκάζει να συνομιλούμε με τις χώρες στη νότια Μεσόγειο από όπου συνήθως ξεκινούν οι βάρκες».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο δίκτυο ITV:

*Kate Garraway:* Έχουμε τώρα μαζί μας, από την Αθήνα, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Χαρά μας να σας υποδεχόμαστε σήμερα το πρωί. Καταστροφικές πυρκαγιές έπληξαν τη χώρα σας, την τουριστική βιομηχανία και όλους όσους επηρεάζονται από αυτό. Πείτε μας τι νεότερο υπάρχει. Υπάρχει υποχώρηση του φαινομένου;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Κατ’ αρχάς σας ευχαριστώ που με φιλοξενείτε στην εκπομπή σας, επιτρέψτε μου να θέσω κάποια πράγματα στο σωστό πλαίσιο. Όπως γνωρίζετε, πάντοτε εκδηλώνονταν πυρκαγιές στη Μεσόγειο, εδώ και χιλιετίες. Αυτό που άλλαξε τα προηγούμενα χρόνια, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, είναι η έντασή τους. Πράγματι, είχαμε μία καταστροφική φωτιά στη Ρόδο, όμως επηρέασε λιγότερο από το 15% του νησιού, το 15%. Το νησί έχει επιστρέψει πλήρως στην κανονικότητα. Δεν υπάρχουν ενεργές εστίες αυτή τη στιγμή και η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες 15 ημέρες είναι σχετικά καλή.

Οφείλω επίσης να επισημάνω ότι στη Ρόδο δεν χάθηκε ούτε μία ανθρώπινη ζωή, ούτε αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Καταφέραμε να απομακρύνουμε 20.000 ανθρώπους με απόλυτη ασφάλεια. Κατανοούμε ότι επισκέπτες υπέστησαν ταλαιπωρία, όμως μπορώ με χαρά να σας πω ότι η Ρόδος είναι πιο φιλόξενη παρά ποτέ. Το νησί έχει επιστρέψει στην κανονικότητα.

Και για όλους όσοι υποχρεώθηκαν να διακόψουν τις διακοπές τους εξαιτίας των πυρκαγιών, η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, θα προσφέρει μία εβδομάδα δωρεάν διακοπές στη Ρόδο την προσεχή άνοιξη και το προσεχές φθινόπωρο, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα επιστρέψουν στο νησί και θα απολαύσουν τη φυσική ομορφιά του.

*Ed Balls:* Κύριε Πρωθυπουργέ, γνωρίζετε ότι σχεδόν κάθε Βρετανός τουρίστας που μίλησε στα μέσα ενημέρωσης, παρά την ταλαιπωρία που υπέστη λόγω των πυρκαγιών, εξήρε τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες πολίτες, οι ελληνικές αρχές, τους υποστήριξαν, τους βοήθησαν, τους στάθηκαν για να ξεπεράσουν αυτές τις δύσκολες στιγμές. Πιστεύω αυτό δείχνει τον σεβασμό που έχουν οι Βρετανοί τουρίστες για τους Έλληνες, αλλά και πόσο σημαντικός είναι αυτός ο κλάδος για την χώρα σας.

Πείτε μας, παρακαλώ, μιλώντας για σήμερα και για τις επόμενες εβδομάδες, εάν κάποιος σκέφτεται ή σχεδιάζει να έρθει διακοπές στην Ελλάδα, ή αν έχει κάνει κρατήσεις, θα πρέπει οι Βρετανοί τουρίστες να έρθουν στην Ελλάδα;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ασφαλώς θα πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος. Όπως σας είπα, Ed, πάντα είχαμε φωτιές, δεν πρόκειται για ελληνικό πρόβλημα, είναι ένα πρόβλημα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Αυτό που μπορώ να σας πω, και φάνηκε στη Ρόδο, είναι ότι είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι για τέτοιου είδους περιστατικά. Στην Ελλάδα έχουμε, εδώ και τρία χρόνια, κάτι που δεν διαθέτετε ακόμα στο Ηνωμένο Βασίλειο: τον αριθμό έκτακτης ανάγκης «112», που σημαίνει ότι μπορούμε ανά πάσα στιγμή να στείλουμε έκτακτες ειδοποιήσεις σε όλους όσοι επηρεάζονται από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή.

Ορθώς επισημάνατε ότι οι Ροδίτες είναι εξαιρετικά υποστηρικτικοί, άνοιξαν τα σπίτια τους. Πιστεύω λοιπόν ότι, ως μία πράξη γενναιοδωρίας αλλά και ανταπόδοσης, όχι μόνον όλοι οι τουρίστες που έχουν κλείσει διακοπές στη Ρόδο -και θα πρέπει να πάνε- αλλά και όσοι εξετάζουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, γιατί να μην επιλέξουν τη Ρόδο; Καταλαβαίνω ότι οι καιρικές συνθήκες στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν ακριβώς υπέροχες τον τελευταίο μήνα. Άρα, εάν ψάχνετε να κάνετε κάποια κράτηση την τελευταία στιγμή, είμαι βέβαιος ότι μπορείτε να βρείτε εξαιρετικές προσφορές για την Ρόδο ή για οποιονδήποτε άλλον προορισμό στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι απολύτως ασφαλής. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια, προφανώς. Και, όπως σας είπα, ακόμα και στη Ρόδο λιγότερο από το 15% του νησιού επηρεάστηκε. Επομένως, καθώς οι φωτιές ήταν σε εξέλιξη στη νοτιοδυτική Ρόδο, το υπόλοιπο νησί λειτουργούσε κανονικότατα.

*Kate Garraway:* Ας ελπίσουμε ότι ταξιδιώτες θα το κάνουν αυτό, διότι είναι ένα υπέροχο μέρος να επισκεφτεί κανείς. Αναφέρατε ότι, φυσικά, δεν είναι σπάνιο να εκδηλώνονται σοβαρές πυρκαγιές, όμως Υπουργοί σας έχουν αναφέρει ότι αυτό ήταν ακραίο και ότι εμπλέκεται η κλιματική αλλαγή. Βρίσκεστε στο επίκεντρο αυτής της αλλαγής, με βάση αυτά που έχετε βιώσει ως χώρα.

Τι σκέφτεστε όταν άλλοι ηγέτες δεν φαίνεται να το εκλαμβάνουν σοβαρά αυτό; Ο Rishi Sunak έδωσε άδειες για περισσότερα διυλιστήρια και εργασίες που συνδέονται με το πετρέλαιο. Συνεπώς, μήπως αυτά σας κάνουν να σκέφτεστε «απλά δεν καταλαβαίνετε», όταν άλλες χώρες υιοθετούν μία διαφορετική προσέγγιση; Καθώς έχετε τα δικά σας ενεργειακά ζητήματα στην Ελλάδα, σωστά;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Σωστά σημειώνετε ότι πρέπει να μιλάμε ενεργά για κάτι που είναι, θα έπρεπε να είναι, μία προφανής αλήθεια: η κλιματική αλλαγή είναι μαζί μας και μας επηρεάζει όλους με διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να έχουμε περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Μεσόγειο, το ίδιο μπορεί να ισχύει επίσης για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης μακριά από τα ορυκτά καύσιμα. Ήδη καλύπτουμε σχεδόν το 50% των αναγκών μας σε ηλεκτρικό ρεύμα μέσω ανανεώσιμων πηγών. Θέλουμε να φτάσουμε στο 80% έως το 2030. Αντιμετωπίζουμε τόσο το σκέλος της προσαρμογής όσο και το κομμάτι του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής με μεγάλη σοβαρότητα.

Γνωρίζουμε, επίσης, ότι αυτή είναι μία επιλογή που δεν είναι σωστή μόνο από πλευράς αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Όλοι είδαμε τι συνέβη με την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Οι ανανεώσιμες πηγές είναι ένας φθηνότερος τρόπος να παράγουμε ενέργεια και κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει τον ήλιο και τον άνεμο.

Άρα, δεν μιλάμε μόνο για μία επιλογή που είναι αρμόζουσα για το περιβάλλον. Πιστεύω ότι είναι επίσης μία σοφή γεωπολιτική επιλογή και σίγουρα κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση ως χώρα.

*Ed Balls:* Όμως, κύριε Πρωθυπουργέ, είστε πολιτικός και οι πολιτικοί πρέπει να κερδίζουν εκλογές. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες επικρατήσατε σε εκλογές. Υπήρξαν άνθρωποι που σας έλεγαν, τους μήνες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα, ότι θα έπρεπε να επιβραδύνετε όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή, ότι θα έπρεπε να μειώσετε το βάρος που ζητάτε να επωμιστούν οι πολίτες, επειδή αυτό είναι καλύτερο πολιτικά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Πράγματι, κερδίσαμε μια εντυπωσιακή νίκη πριν από λίγες εβδομάδες. Έχουμε την απόλυτη πλειοψηφία και μια πολύ σαφή εντολή να προωθήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθήσουμε σχετίζονται προφανώς με το κλίμα. Το καλό είναι ότι διαθέτουμε σημαντική χρηματοδότηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να κάνουμε πιο ομαλή τη μετάβαση για τα νοικοκυριά.

Μπορώ όμως να σας πω ότι τα νοικοκυριά επλήγησαν ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και έπρεπε να παρέμβουμε και να δαπανησουμε ένα σημαντικό ποσό για να διασφαλίσουμε ότι τα κόστη αυτά θα απορροφηθούν από το κράτος. Και βέβαια, για τις περιοχές της Ελλάδας οι οποίες, για παράδειγμα, εξακολουθούν να εξαρτώνται από τον λιγνίτη, έχουμε ένα ειδικό σχέδιο για να τις βοηθήσουμε να μεταβούν σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Επομένως, λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη μου αυτές τις ανησυχίες των πολιτών. Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, όπως σας είπα, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα είναι πιο οικονομική και για τα νοικοκυριά. Κοιτάξετε σε μερικά από τα ελληνικά νησιά, που έχουν γίνει «πράσινα», ειδικά για τα μικρότερα νησιά, είναι πολύ πιο εύκολο να το καταφέρουμε. Στην αρχή είχαμε αντίσταση από τους ντόπιους αλλά μόλις δουν ότι στην πραγματικότητα πληρώνουν πολύ λιγότερα για το ηλεκτρικό ρεύμα, γίνονται πολύ πιο υποστηρικτικοί.

Άρα, ναι, αναγνωρίζω απόλυτα ότι βραχυπρόθεσμα μπορεί να υπάρξουν κάποιες δυσκολίες, αλλά αυτές οι πολιτικές είναι πολύ λογικές από οικονομικής άποψης. Δεν είναι κατάλληλες μόνο από την άποψη ότι μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή.

*Kate Garraway:* Βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή και στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, του προσφυγικού. Τι πιστεύετε -μιας και έχετε υιοθετήσει μια πολύ πιο σκληρή γραμμή πρόσφατα- ότι θα μπορούσατε να διδάξετε στον Rishi Sunak; Τι θα τον συμβουλεύατε να κάνει;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Αυτό που μπορώ να σου πω, Kate, είναι ότι κάθε κατάσταση είναι διαφορετική. Έχουμε υιοθετήσει μια αυστηρή αλλά δίκαιη προσέγγιση όσον αφορά τη μετανάστευση και έχουμε καταφέρει να μειώσουμε σημαντικά τις ροές μεταναστών που φτάνουν στα νησιά μας, κατά περισσότερο από 80%. Ταυτόχρονα, έχουμε διασώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα, αλλά έχουμε επικεντρωθεί πραγματικά στο να διασφαλίσουμε ότι θα τσακίσουμε τα δίκτυα των διακινητών, εκείνων που εκμεταλλεύονται απελπισμένους ανθρώπους προσφέροντάς τους κάτι που «πουλούν» ως ασφαλές, όμως θα μπορούσε κάλλιστα να καταλήξει σε τραγωδία.

Είμαι, λοιπόν, μεγάλος υποστηρικτής της συνεργασίας με τις χώρες διέλευσης, με τις χώρες προέλευσης και της έμφασης στην εξάλειψη των διακινητών, οι οποίοι θησαυρίζουν επωφελούμενοι από τον πόνο απεγνωσμένων ανθρώπων. Έχω παράλληλα πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι πρέπει να προσφέρουμε νόμιμες οδούς μετανάστευσης. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχει αυτή τη στιγμή ανάγκη από εργάτες γης στον αγροτικό κλάδο. Επομένως, πρέπει να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους ανθρώπους που θέλουν να έρθουν και να εργαστούν στην Ελλάδα νόμιμες οδούς για να έρθουν και να το πράξουν.

Θέλουμε όμως να το κάνουμε με τους δικούς μας όρους. Δεν θέλουμε οι διακινητές να υπαγορεύουν τη μεταναστευτική μας πολιτική. Και φυσικά, αυτό δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Καθιστά αναγκαίο να συνομιλήσουμε με τους ανθρώπους, με τις χώρες της νότιας Μεσογείου από όπου συνήθως αποπλέουν οι βάρκες.

*Ed Balls:* Κύριε Πρωθυπουργέ, η συμβουλή σας είναι ευπρόσδεκτη. Η συμβουλή σας προς τους Βρετανούς, «ελάτε στην Ελλάδα», είμαι σίγουρος ότι πάρα πολλοί άνθρωποι θα ακολουθήσουν τη συμβουλή σας. Και ανυπομονούμε να σας έχουμε ξανά στο στούντιο εδώ, όταν θα βρεθείτε ξανά στο Λονδίνο.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Επιτρέψτε μου να το επαναλάβω: η Ελλάδα είναι απολύτως ασφαλής και όλα λειτουργούν κανονικά. Και όσοι από εσάς ψάχνετε για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ελάτε στη Ρόδο.

*Ed Balls:* Ευχαριστούμε κ. Πρωθυπουργέ

*Kate Garraway:* Κύριε Πρωθυπουργέ, κ. Μητσοτάκη, υποστηριξατε την τουριστική σας βιομηχανία σήμερα το πρωί. Πραγματικά εκτιμούμε τον χρόνο σας. Σας ευχαριστώ πολύ.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία

*Kate Garraway:* Παρακαλούμε. Θα υπάρχουν σίγουρα άνθρωποι που θα ψάχνουν για αποδράσεις της τελευταίας στιγμής όταν ακούσουν από τον Des για τον καιρό μας εδώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος