Κ. Μητσοτάκης στο 22o Παγκόσμιο Συνέδριο LNG: Η Ελλάδα είναι εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας

Array

Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος και λειτουργεί ως εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας για τους γείτονες της δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα σε διεθνές συνέδριο για το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

«Η κρίση αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της αλλαγής», τόνισε ο πρωθυπουργός. Παρουσίασε τις νέες υποδομές που έχουν υλοποιηθεί η κατασκευάζονται και οι οποίες επιτρέπουν την αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου, σημειώνοντας ιδιαίτερα την νέα δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ρεβυθούσα που αύξησε την δυναμικότητα του σταθμού κατά 65 %, καθώς και τον νέο πλωτό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη που αναμένεται να λειτουργήσει ως τις αρχές του 2024, τον αγωγό ΤΑΡ που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευωώπη μέσω Ελλάδας και τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου που εγκαινιάστηκε τον περασμένο μήνα ενώ αναφέρθηκε στην προοπτική κατασκευής αγωγού εφοδιασμού της Βόρειας Μακεδονίας.

«Σε λίγα χρόνια μπορεί να έχουμε 2, 3 ή και 4 πλωτούς σταθμούς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους γείτονες μας να διαφοροποιήσουν τις ενεργειακές τους προμήθειες και να βελτιώσουν την σταθερότητα που συνδέεται με την ενεργειακή ασφάλεια» υπογράμμισε ο κ.Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών τόνισε ότι η άνοδος πιέζει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, πρόσθεσε ωστόσο ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που προηγήθηκε και συνεχίζεται επιτρέπει την ενίσχυση των καταναλωτών. Επανέλαβε δε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για λήψη μέτρων πρέμβασης σε μια αγορά που όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά δεν λειτουργεί σωστά.

Σημείωσε τέλος ότι η Ευρώπη, όπως ήδη κάνει η Ελλάδα, θα πρέπει να προχωρήσει στην διερεύνηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων καθώς το φυσικό αέριο όπως είπε θα είναι κοντά μας για ένα διάστημα και πρέπει να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό σε λογικό κόστος χωρίς να επηρεάζεται η ενεργειακή μετάβαση προς την πράσινη οικονομία. «Χρειαζόμαστε καινοτόμες λύσεις για την διασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας τώρα, χωρίς να υπονομεύουμε την πορεία προς την από ανθρακοποίηση», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Πηγές: ΕΡΤ – Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν – Πηνελόπη Μητρούλια

Σχετικό Άρθρο: Κ. Σκρέκας: Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να πετύχουμε την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος