Κ. Μητσοτάκης: Μέσος μισθός 1.500 ευρώ στο τέλος της 4ετίας, στα 950 ο κατώτατος – Όλο το πρόγραμμα της ΝΔ

Τους πέντε άξονες της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ 2023-2027 παρουσίασε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στον τομέα της Οικονομίας και δεσμεύτηκε για την αύξηση των μισθών κατά 25% με κατώτατο μισθό τουλάχιστον 950 ευρώ ως το τέλος της τετραετίας, δεσμεύτηκε για βελτίωση της Παιδείας και της Υγείας, καθώς επίσης και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, για την Άμυνα και την Ασφάλεια της χώρας. Ακόμα, τόνισε ότι βασική προϋπόθεση για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι η σταθερότητα της χώρας, μέσω της αυτοδυναμίας της ΝΔ.

Αν κάτι χαρακτηρίζει αυτό το πρόγραμμα είναι η φιλοδοξία για το μέλλον, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, στην εισαγωγή της εκδήλωσης για την παρουσίαση του προγράμματος διακυβέρνησης της ΝΔ για την επόμενη τετραετία. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία πέντε νέων για το πώς θέλουν την Ελλάδα του τα επόμενα χρόνια και μίλησαν για τις δικές τους ανησυχίες, τα θέλω, την οργάνωση του κράτους, την ενίσχυση των δομών Υγείας και Παιδείας.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είπε: Σήμερα θα επιχειρήσουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Θα επιχειρήσω να σας πω μία ιστορία του πώς οραματίζομαι την Ελλάδα σε τέσσερα χρόνια. Τα άλματα απαιτούν στέρεα θεμέλια τα οποία βάλαμε την πρώτη τετραετία της ΝΔ. Κάναμε σημαντικά βήματα προόδου και επιβάλλεται να τα συνεχίσουμε.

Παραγωγική Ελλάδα

Κ. Μητσοτάκης: Μέσος μισθός 1.500 ευρώ στο τέλος της 4ετίας, στα 950 ο κατώτατος – Όλο το πρόγραμμα της ΝΔ

Όρισε ως πρώτο άξονα την παραγωγική Ελλάδα, που αναπτύσσεται και παράγει νέες θέσεις εργασίας και βελτιώνει το εισόδημα όλων των Ελλήνων.

Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη που ήταν σχεδόν δύο φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο ανάπτυξης της ευρωζώνης και τη μείωση του δημόσιου χρέους κατά 40 ποσοστιαίες μονάδες.

Η διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελεί όρο απαράβατο και συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τη νέα γενιά.

Κάναμε πολύ σημαντικά βήματα προόδου, αλλά ταυτόχρονα μειώσαμε τους φόρους και τις εισφορές κάτι που αποδεικνύει την απόλυτη συνέπεια πράξεων, τόνισε και έδειξε διαφάνεια όπου αναφέρονταν αναλυτικά οι μειώσεις φόρων.

Η χώρα κατάφερε για πρώτη φορά το 2022 να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα παρά τις μειώσεις των φόρων, πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης στις επενδύσεις μεγάλων κολοσσών στη χώρα μας όπως η Microsoft και η Pfizer.

Έδειξε όμως και μια φωτογραφία από τα ναυπηγεία της Σύρου επισημαίνοντας ότι δεν είναι το μόνο ναυπηγείο που ξαναλειτούργησε με άλλους όρους αναφέροντας και τα παραδείγματα της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά.

«Τα άλματα απαιτούν στέρεα θεμέλια. Είναι τα θεμέλια που βάλαμε την πρώτη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει σε μία τετραετία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της τετραετίας η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με πρωτοφανείς προκλήσεις. 

Ο πρωθυπουργός μίλησε για αναπτυξιακό άλμα. «Η ανάπτυξη είναι το θεμέλιο στο οποίο χτίζεται η οικονομική μας πολιτική. Ήταν σχεδόν δύο φορές μεγαλύτερη από τη μέση ανάπτυξη της Ευρωζώνης την τελευταία τετραετία… Η διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελεί όρο απαράβατο για να μην βρεθεί η χώρα αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας. Αυτή την ανάπτυξη την πετύχαμε πρωτίστως μέσα από επενδύσεις. Η χώρα κατάφερε για πρώτη φορά να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα, παρά τις μειώσεις των φόρων».

«Είχαμε δεσμευθεί ότι θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό. Ήταν 650 ευρώ και σήμερα είναι 780. Σκοπός μας είναι να φτάσει τουλάχιστον τα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Μίλησε για τον Τουρισμό επισημαίνοντας ότι πέρασε μια μεγάλη δυσκολία την περίοδο του κορονοϊού.

Στηρίχθηκε και επεσήμανε ότι σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση το 2022 να έχει ρεκόρ εσόδων στις βασικές του αγορές και το 2023 να αναμένεται ακόμη καλύτερο. Αυτό δεν έτυχε, πέτυχε, τόνισε.

Είπε ότι το 2019 είχε προβάλει την πρόθεσή του να γίνει η Ελλάδα ένα απέραντο εργοτάξιο και σήμερα εξελίσσονται έργα ύψους 22,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οικονομικοί στόχοι για την επόμενη τετραετία:

Διπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης της ΕΕ, αύξηση επενδύσεων κατά 70%, μείωση δημόσιου χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2030, μείωση της ανεργίας κάτω από το 8% έως το 2027, αύξηση μεριδίου μεταποίησης, με εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ το 2027, 12μηνη τουριστική περίοδος με έσοδα 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, η Ελλάδα μεταξύ των 10 καλύτερων χωρών.

Αδιαπραγμάτευτος στόχος 25% αύξηση των μισθών μέσα στην τετραετία, να πάει στα 1500 ευρώ ο μέσος μισθός μέσα στην τετραετία και στα 950 ευρώ τουλάχιστον ο κατώτατος μισθός.

Νέες αυξήσεις στις συντάξεις της τάξης του 3-4% την 1/1/2024.

Θα έχουμε αύξηση των μισθών για πρώτη φορά μετά από χρόνια των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω νέου ενιαίου μισθολογίου την 1/1/2024 με συνολική επιβάρυνση 500 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετα μόνο για τις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων και εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και εντατικοί έλεγχοι της επιθεώρησης εργασίας.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε στις φορολογικές παρεμβάσεις. Υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω μείωσης φορολογικών συντελεστών.

Το τέλος επιτηδεύματος εντός της τετραετίας θα έχει πλήρως καταργηθεί. Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για όλες τις οικογένειες που έχουν παιδιά.

Μειώνουμε σε πρώτη φάση κατά μία επιπλέον μονάδα τις ασφαλιστικές εισφορές για να μειώσουμε τη φορολόγηση στην εργασία και από 1/1/2025 μειώνουμε τα τεκμήρια διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά.

Ανέφερε 10 έργα ενδεικτικά που μέσα στην επόμενη τετραετία, είτε θα έχουν ολοκληρωθεί, είτε θα βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσης ξεχωρίζοντας το μετρό της Θεσσαλονίκης.

Κοινωνική Ελλάδα

Περνώντας στον άξονα της Κοινωνικής Ελλάδας μίλησε για πολιτικές που έχουν να κάνουν με την Παιδεία, με την Υγεία, με την Κοινωνική Συνοχή.

Αναφέρθηκε αρχικά στην επιχείρηση «Ελευθερία» που όπως είπε είναι μια εικόνα από το μέλλον. Αυτή την εικόνα θέλουμε σε ολόκληρο το ΕΣΥ είπε και μίλησε στη συνέχεια για τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς, μέσω του myHealth, που θα είναι ολοκληρωμένος στο τέλος της επόμενης τετραετίας. Η ψηφιακή επανάσταση στην υγεία από τις κεντρικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Κ. Μητσοτάκης: Μέσος μισθός 1.500 ευρώ στο τέλος της 4ετίας, στα 950 ο κατώτατος – Όλο το πρόγραμμα της ΝΔ

Αναφέρθηκε στον περιορισμό των βοηθητικών κλινών αλλά και στην αύξηση των μονάδων εντατικής θεραπείας.

Εκσυγχρονισμός των τμημάτων επειγόντων περιστατικών σε 80 νοσοκομεία και δραστική ανακαίνιση και των 156 κέντρων υγείας της χώρας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δημιουργία παραπάνω από 300 μονάδων τηλεϊατρικής και μείωση του χρόνου αναμονής για τις ιατρικές πράξεις.

Η Παιδεία ήταν ο επόμενος τομέας και ο πρωθυπουργός παρουσίασε φωτογραφίες από τις τάξεις του μέλλοντος όπως είπε με ψηφιακούς διαδραστικούς πίνακες σε όλες τις τάξεις από την Ε΄ Δημοτικού μέχρι την Γ’ Λυκείου σε 36.000 αίθουσες δημοσίων σχολείων.

Την επόμενη τετραετία υλοποίηση σημαντικής δέσμης θεσμικών παρεμβάσεων που ψηφίστηκαν αυτή την τετραετία.

Χτίζουμε πάνω στις 25.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών που έκανε αυτή η κυβέρνηση. Εκτιμούμε 4.000 με 5.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών κάθε χρόνο.

Έδειξε φωτογραφία από το σύγχρονο campus του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και είπε ότι έτσι θέλουμε να είναι όλα τα δημόσιά μας πανεπιστήμια. Εξωστρέφεια και ποιοτικές σπουδές με σύνδεση των σπουδών με την εργασία και τη βιομηχανική παραγωγή. Η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία της εξωστρέφειας για τα δημόσια πανεπιστήμια, τόνισε.

Έκανε, ακολούθως μία σύνοψη για τον τομέα της υγείας μιλώντας για αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους, ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, δωρεάν προσωπικό γιατρό για όλους, ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας, δημιουργία 311 νέων δομών ψυχικής υγείας και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες.

Αναφερόμενος στον τομέα των μεταφορών τόνισε πως τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν αποτελούν μόνο αναπτυξιακό έργο αλλά και πολιτική κοινωνικής συνοχής. Μίλησε για φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές και μείωση αφίξεων του χρόνου μεταξύ των δρομολογίων.

Μέσα στην επόμενη τετραετία θα έχουμε 2000 καινούργια λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πολλά εκ των οποίων θα είναι ηλεκτρικά.

Ανέλυσε στη συνέχεια το πρόγραμμα Σπίτι Μου και τη σημασία του, το οποίο ξεκίνησε ως κυβερνητική απάντηση στο αίτημα νέων ανθρώπων για την απόκτηση κατοικίας με ευνοϊκούς όρους. Διπλασιασμός πόρων σε πρώτη φάση, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης.

Μίλησε επίσης για τις πολιτικές προσβασιμότητας σε αρχαιολογικούς χώρους από άτομα περιορισμένης κινητικότητας. Θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2025 έργα πρόσβασης ΑμεΑ σε 21 σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους.

Αναφέρθηκε και στο σχέδιο του νέου Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Εκτίμησε ότι θα απαιτηθούν περί τα δύο χρόνια για την ολοκλήρωση των μελετών με ιδιωτική χρηματοδότηση και μία τετραετία για να κατασκευαστεί η είσοδος, που χαρακτήρισε παρέμβαση με αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Πρόσθεσε ότι το 2025 θα λειτουργεί Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα ισότιμα με αποφοίτους ΑΕΙ.

Ακολούθησαν συνόψεις για την Παιδεία και τον τομέα των Μεταφορών και ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυξάνεται το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες.

Πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα

Η πρόοδος της Ελλάδας στην εγκατάσταση ΑΠΕ ξεπέρασε κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Για πρώτη φορά γίνεται μια σοβαρή δουλειά για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο κρίσιμο για ολόκληρη την Βαλκανική.

Αναφέρθηκε όμως και στις σεισμικές έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης, των οποίων τα αποτελέσματα αναμένονται υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε διεθνή ενεργειακό κόμβο. Είμαστε χώρα που παίζει κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής της Βαλκανικής.

Αναγκαία η προστασία του μοναδικού φυσικού μας περιβάλλοντος, επεσήμανε και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία Απάτητα Βουνά.

Ακολούθως ανέπτυξε τη σημασία της αιολικής ενέργειας υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας παράγει σχεδόν το 50% της ενέργειάς της από τον ήλιο και τον άνεμο τονίζοντας ότι είμαστε πρωταγωνιστές στον κόσμο στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Σκοπός μας είναι να φθάσουμε στο 80% παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μέσα στην επόμενη τετραετία.

Μίλησε στο σημείο αυτό την πρωτοβουλία Greco Islands. Αυτό πρέπει να είναι το μοντέλο για όλα τα ελληνικά νησιά.

Συνοπτικά στην ψηφιακή Ελλάδα ανέφερε την ένταξη του 90% των δημοσίων υπηρεσιών στο gov.gr, την πλήρη ψηφιοποίηση των κεντρικών αρχείων του κράτους και τη σημασία των οπτικών ινών που θα φθάσουν σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό κτίριο.

Συνόψισε και μια σειρά από προγράμματα όπως εκείνα της ενεργειακής αναβάθμισης 600.000 κατοικιών, την ολοκλήρωση 45 μονάδων διαχείρισης αποβλήτων σε όλη τη χώρα αλλά και το Εθνικό Πρόγραμμα Αναδασώσεων.

«Αν μία κυβέρνηση έχει αξιοπιστία όταν μιλάει για ψηφιακές πολιτικές, αυτή είναι η κυβέρνηση της ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε την πραγματική σημασία της εφαρμογής της ψηφιοποίησης και τόνισε ότι με προγραμματισμό και πολλή δουλειά, σήμερα μπορούμε να εκδίδουμε συντάξεις σε δύο μήνες.

Αυτό είναι το πρότυπο για όλο το δημόσιο. Ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του κράτους μέσα στην επόμενη τετρατετία.

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι ροές από την Ελλάδα έχουν πέσει στο 5%.

Κ. Μητσοτάκης: Μέσος μισθός 1.500 ευρώ στο τέλος της 4ετίας, στα 950 ο κατώτατος – Όλο το πρόγραμμα της ΝΔ

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για: επέκταση του φράκτη στον Έβρο στο σύνολο (140 χλμ), οργανωτική αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ – αποδέσμευση άνω των 5.000 αστυνομικών από μη αστυνομικά καθήκοντα. Νέο Πυροσβεστικό Σώμα με πρόσληψη 500 νέων στελεχών, προμήθεια σύγχρονων αμφίβιων αεροσκαφών πυρόσβεσης για τα νησιά και 5 +2 Canadair νέου τύπου καθώς και πυροσβεστικών οχημάτων μεγάλης κλίμακας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα αποκτά 24 αεροσκάφη τύπου Rafale , 3 (+1) φρεγάτες Belharra, αναβαθμίζει 83 αεροσκάφη F-16 στην κορυφαία έκδοση Viper. Βρίσκονται σε εξέλιξη 19 προγράμματα ύψους 11,5 δισεκ. ευρώ για την προμήθεια αεροσκαφών F-35, την αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50 και την απόκτηση 3 νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.

Δίκαιη Ελλάδα

Ο επόμενος άξονας «Δίκαιη Ελλάδα» δεν περιλαμβάνει μόνο τον τομέα της Δικαιοσύνης, αλλά και σημαίνει μία Ελλάδα η οποία δεν αφήνει κανέναν πίσω και δίνει ίσες ευκαιρίες κυρίως σε εκείνους που χρειάζονται την κρατική φροντίδα περισσότερο από άλλους, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «προσωπικός βοηθός» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και στη βία κατά των γυναικών και τις σχετικές πρωτοβουλίες.

Στη συνέχεια μίλησε για την Εθνική Στρατηγική ΛΟΑΤΚΙ και το δικαίωμα αιμοδοσίας, ειδικά προγράμματα απασχόλησης για τους τρανς, ειδικές δράσεις για την προστασία των φορέων του HIV κ.α.

Επεσήμανε, όμως, ότι η Δικαιοσύνη αυτή καθαυτή είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας καθυστερήσεων και στόχος είναι εντός της τετραετίας να φθάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο δηλαδή λιγότερες από 500 ημέρες για την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων στη Δικαιοσύνη. Κι εδώ ρόλο θα παίξει η ψηφιακή δικαιοσύνη και ο νέος δικαστικός χάρτης.

Αναφέρθηκε ακόμη στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο.

Ισχυρή Ελλάδα

Και έκλεισε το κεφάλαιο για την ισχυρή Ελλάδα με την φωτογραφία από την ομιλία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο λέγοντας ότι η Ελλάδα πλέον αποκτά φωνή σε όλα τα διεθνή φόρα.

Είμαστε πιο έτοιμοι και πιο ώριμοι από ποτέ, είπε κλείνοντας. «Δώστε μας την ευκαιρία να πάμε σταθερά μπροστά».

Τα βασικά σημεία του Προγράμματος Διακυβέρνησης 2023-2027 που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης

Παραγωγική Ελλάδα

Φιλόδοξοι οικονομικοί στόχοι

  1. Διπλάσιος ρυθμός αναπτυξης της εε 3% ετησίως. Διπλάσιες δημόσιες επενδύσεις και αύξηση συνολικά επενδύσεων κατα 70%. Μείωση δημοσιου χρέους στο 140% του ΑΕΠ το 2027 και στο 120% του ΑΕΠ το 2030. Επαναφορά και διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%.
  2. Μείωση της ανεργίας κάτω από 8% έως το 2027.
  3. Αύξηση εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027 και 70% έως το 2030.
  4. Αύξηση μεριδίου μεταποίησης στο 15% του ΑΕΠ με την εφαρμογή της εθνικής μας στρατηγικής για τη βιομηχανία και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.
  5. 12μηνη τουριστική περίοδος και δημόσια έσοδα από τον τουρισμό να φθάσουν τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
  6. Η Ελλάδα μεταξύ των 10 καλύτερων χωρών παγκοσμίως στην εφοδιαστική αλυσίδα/logistics.

Εργασία και εισόδημα

  1. Αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500€ από 1.170 €) και αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 € εντός της τετραετίας.
  2. Νέα αύξηση 3-4% στις συντάξεις από 1/1/2024.
  3. Αύξηση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων  και αναμόρφωση του μισθολογίου τους από 1/1/2024.
  4. Εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους και αυστηρών ψηφιακών ελέγχων μέσω επιθεώρησης εργασιας παντού.

Νέες μειωσεις φόρων και εισφορών

  1. Σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027.
  2. Οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αύξηση τους κατα 60.000 έως το 2027.
  3. Αύξηση από 1/1/2024 του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά.
  4. Μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους.
  5. μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025
  6. Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%.  Μείωση 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Νέες κρισιμες υποδομές

2.300 έργα κρίσιμων υποδομων (δρόμοι, αεροδρόμια, μετρό, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, δίκτυα υδρευσης και αποχέτευσης) σε όλη την Ελλαδα.

Δέσμευση ολοκληρωσης για 10 εμβληματικά έργα εθνικής εμβέλειας:

  • Μετρό Θεσσαλονίκης
  • Ανατολική Εσωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης (flyover)
  • Σύνδεση σιδηροδρόμου με τα μεγάλα λιμάνια της χώρας
  • Αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου
  • Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (E65)
  • Κατασκευή επέκτασης Γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας προς Ίλιον
  • Αναβάθμιση Προαστιακού Δυτικής Αττικής
  • Νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι,  το πιο σύγχρονο της Μεσογείου
  • Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ)
  • Κατασκευή Γραμμής 4 του Μετρό Αθήνας

Κοινωνική Ελλάδα

Καλύτερη δημόσια υγεία για όλους

  1. Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους
  2. Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης
  3. Δωρεάν Προσωπικός γιατρός και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες
  4. Ψηφιακός μετασχηματισμός Υγείας, Ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας.
  5. Δημιουργία 311 νέων δομών ψυχικής υγειας σε όλη τη χώρα.

Καλύτερη δημόσια παιδεία για όλους

  1. Διεύρυνση της εφαρμογής του ολοήμερου σχολείου ως τις 17.30 και επέκταση διευρυμένου και ενισχυμένου ολοήμερου προγράμματος σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε όλη την χώρα.
  2. 150 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία μέχρι το 2027.
  3. Αύξηση των μισθολογικών απολαβών εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών με έμφαση στους νεοδιόριστους και σε στελέχη εκπαίδευσης με αυξημένες αρμοδιότητες.
  4. Ανέγερση φοιτητικών εστιών για τη στέγαση 8.500 φοιτητών μέσω ΣΔΙΤ.

Καλύτερα μέσα μαζικής μεταφοράς

  1. Το πιο σύγχρονο μετρό της Ευρώπης λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη και εκκινεί η επέκταση του στη δυτική Θεσσαλονίκη. Κατασκευή γραμμής 4 στην Αθηνα και επέκταση στη δυτική Αθήνα. 
  2. Αναβάθμιση συρμών ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. Προμήθεια 650 λεωφορείων μηδενικών ρύπων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έως το 2027 θα κυκλοφορούν 2000  αστικά λεωφορεία στην Αθήνα και 600 στη Θεσσαλονίκη
  3. Αύξηση συχνότητας δρομολογίων λεωφορείων ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ (ανά 5 – 10 λεπτά τις ώρες αιχμής). Αύξηση συχνότητας δρομολογίων Αττικού Μετρό σε 1,5 λεπτό τις ώρες αιχμής.

Δημογραφικό και οικογενειακή πολιτική

  1. Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού.
  2. Διατίθενται 1,8 δις ευρώ σε συνολικά 137.000 νέους δικαιούχους έως 39 ετών για τη Νέα Στεγαστική Πολιτική «Σπίτι μου»
  3. Αυξάνονται κατά 90.000 οι θέσεις για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και φύλαξης νηπίων μέσω του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς». συστήνονται 150 νέα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας παιδικών σταθμών ως τις 17:30, θεσμοθετούνται χώροι φύλαξης και φροντίδας παιδιών σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα

Ψηφιακή Ελλάδα

  1. Ένταξη του 90% των δημοσίων υπηρεσιών του κρατους στο gov.gr και απλούστευση σημαντικών διαδικασιών μέσω του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών έως το 2027.
  2. Όλες οι πληροφορίες και τα δεδομένα διακινούνται έως το 2025 μόνο ηλεκτρονικά μεταξύ του δημοσίου.
  3. Πλήρης ψηφιοποίηση των κεντρικών αρχείων του Κράτους (υποθηκοφυλακείων, δικαιοσύνης, Πολεοδομιών, νοσοκομείων κ.ά) ώστε όλα τα δεδομένα να είναι άμεσα διαθέσιμα στον ενδιαφερόμενο πολίτη ή στη δημόσια υπηρεσία.
  4. Οπτική ίνα σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό κτίριο έως το 2027 για γρήγορο Ιnternet. Παροχή σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υψηλής ταχύτητας σύνδεση στο διαδίκτυο με στόχο την αναβάθμιση του παιδαγωγικού έργου.
  5. Το 94% της χώρας καλύπτεται με 5G έως το 2027.

Πράσινη Ελλάδα

  1. Το 80% της ηλεκτροπαραγωγής προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  2. Ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών για λιγότερη κατανάλωση ενέργειας όλες τις εποχές του χρόνου μέσω προγραμμάτων «Εξοικονομώ», « Αλλάζω θερμοσίφωνα» και «φωτοβολταικά στέγης».
  3. Το 20% των ΙΧ οχημάτων είναι μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως το 2027.
  4. Ολοκλήρωση των 45 Μονάδων Διαχείρισης Αποβλήτων έως το 2025 και υποδομές διαχείρισης αστικών λυμάτων σε 250 περίπου οικισμούς κάτω από 2.000 κατοίκων σε νησιωτικές, ορεινές, ευαίσθητες περιοχές.
  5. Εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων με 20 εκ δένδρα σε 165.000 στρέμματα έως το 2025 και διάνοιξη δασικών δρόμων συνολικού μήκους 40.000 χλμ., αφαίρεση καύσιμης ύλης από 260 κρίσιμα δάση, διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών συνολικού μήκους 10.000 χλμ., ανάπτυξη «έξυπνου δάσους» με χρήση τεχνολογιών αιχμής.
  6. Πρόγραμμα GR-ECO islands, με σκοπό την ενεργειακή αυτονομία και την κυκλική οικονομία στα νησιά μας.

Δίκαιη Ελλάδα

Δικαιοσύνη

  1. Επιτάχυνση χρόνου απονομής δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ( λιγότερες από 500 μέρες) και εκκαθάριση εκκρεμών υποθέσεων.
  2. Ψηφιακή Στρατηγική για τη Δικαιοσύνη με ολοκληρωση των έργων Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων για την Ποινική, Πολιτική και Διοικητική Δικαιοσύνη.
  3. Νέος Δικαστικός Χάρτης  στη Διοικητική, Αστική και Ποινική δικαιοσύνη και αναβάθμιση 14 δικαστηρίων.

Κράτος

  1. Συνταγματική αναθεώρηση (άρθρο 16)
  2. Αξιολόγηση παντού, bonus παραγωγικότητας, προγράμματα κατάρτισης 400.000 δημοσίων υπαλλήλων και επιλογή διοικήσεων οργανισμών με επαγγελματικά κριτήρια.
  3. Εφαρμογή ψηφιακης κάρτας εργασιας σε όλο το δημόσιο
  4. Νεα κεντρική αρχη για επιτάχυνση, διαφάνεια και εξορθολογισμό δημοσίων προμηθειών

Ισότητα και συνοχή

  1. Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και των αναπηρικών επιδομάτων
  2. Επέκταση  της υποστηριζόμενης απασχόλησης για όλα τα άτομα με αναπηρία – Προσωπικός Βοηθός
  3. Πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (Εφαρμογή του panic button, δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, Συμβουλευτικά Κέντρα Κακοποιημένων Γυναικών
  4. Μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος (gender pay gap) από εκτιμώμενο ποσοστό 10% σήμερα σε 5% το 2027, και κάτω από 3% το 2030. Προγράμματα για ενίσχυση και τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας
  5. Υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+

Ισχυρή Ελλάδα

  1. Απόλυτη προτεραιότητα στη φύλαξη των Συνόρων –  Επέκταση του φυσικού εμποδίου (Φράκτη) στην περιοχή του Έβρου στο σύνολο κατά μήκος του ποταμού (140 χλμ)
  2. Οργανωτική Αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ, εκσυγχρονισμός, ψηφιακός μετασχηματισμός των διοικητικών διαδικασιών – Αποδέσμευση άνω των 5.000 αστυνομικών από μη αστυνομικά καθήκοντα.
  3. ενίσχυση της λογοδοσίας και του πλαισίου αντιμετώπισης της αστυνομικής αυθαιρεσίας – Εφοδιασμός των αστυνομικών πρώτης γραμμής με κάμερες που προβλέπεται να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση περιστατικών
  4. Νέο Πυροσβεστικό Σώμα. Σχεδιασμός της νέας δομής και του τρόπου λειτουργίας του Πυροσβεστικού Σώματος, πρόσληψη 500 νέων στελεχών. Αναβάθμιση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης συμβάντων και στόλου Πυροσβεστικού Σώματος. Προμήθεια σύγχρονων αμφίβιων αεροσκαφών πυρόσβεσης για τα νησιωτικά συμπλέγματα και  5 +2 Canadair νέου τύπου καθώς και πυροσβεστικών οχημάτων μεγάλης κλίμακας
  5. Αύξηση σε σχέση με το 2022, κατά 15% ανά έτος, μέχρι το 2027 του αριθμού των επαναπατριζόμενων μεταναστών και Έμφαση στην ελεγχόμενη μεταναστευση για εποχική εργασία μεσω διεθνών διμερών συμφωνιών για την προσέλκυση ατόμων ειδικών δεξιοτήτων
  6. Η Ελλάδα αποκτά 24 αεροσκάφη τύπου Rafale , 3 (+1) φρεγάτες Belharra, αναβαθμίζει 83 αεροσκάφη F-16 στην κορυφαία έκδοση Viper.  Βρίσκονται σε εξέλιξη 19 προγράμματα ύψους 11,5 δισεκ. ευρώ για την  προμήθεια αεροσκαφών F-35, την αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50 και την απόκτηση 3 νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος