Κ. Μητσοτάκης: Με την ίδια κυβερνητική σύνθεση το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής – Έρχονται διορθωτικές αλλαγές

Σύνοψη
  • «Δεν θα έχουμε ζήτημα πρόωρων εκλογών - Θα γίνουν το 2027»
  • «Με την ίδια σύνθεση θα γίνει το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής»
  • «Το 41% δεν υπάρχει πια, κι αυτό μπορεί να είναι ανακουφιστικό»
  • «Η ακρίβεια "πόνεσε" και την κυβέρνηση»
  • «Ήταν στο πρόγραμμα της ΝΔ η φορολογική συμμόρφωση»
  • «Έβλεπα τα προβλήματα και πριν από την κάλπη»
  • «Η ΝΔ υπέστη πολιτική ζημιά από το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια - Στεναχωρήσαμε παραδοσιακούς ψηφοφόρους μας»
  • «Υπεύθυνος πατριωτισμός από τη ΝΔ»
  • «Η βόρεια Ελλάδα θα δει σύντομα έργα»

«Είμαι ταυτόχρονα προβληματισμένος και μαζί ανακουφισμένος», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά από τις ευρωεκλογές, στην τηλεόραση του Alpha.

Με εμφανή τη διάθεση της αυτοκριτικής, ηχηρά σήματα προς το εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και ξεκάθαρος όσον αφορά στην πρόθεσή του να μην πατήσει φρένο, αλλά γκάζι, ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι θα προχωρήσει όλες εκείνες τις διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες θα δείξουν στους πολίτες ότι το μήνυμά τους ελήφθη.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό το οποίο θέλαμε. Το 41% ήταν ένα ποσοστό που μας έδωσε ο ελληνικός λαός. Είναι 158 έδρες. Αυτό δεν υπάρχει πια σήμερα. Αυτό μπορεί να είναι ανακουφιστικό σήμερα. Για μένα τελείωσε οριστικά. Αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά είναι καιρός να τον δουν και από χαμηλά. Δεν είναι κακό αυτό. Δεν με ενδιαφέρει να είμαι ένας πρωθυπουργός στο τέλος της τετραετίας που θα κάνω απλή διαχείριση. Εγώ ανέβασα τον πήχη. Όταν περνάω από κάτω δεν περνάω συνέχεια. Οφείλω να ανασκουμπωθώ και να περάσω από πάνω. Δεν θα κατεβάσουμε τον πήχη θα πηδήξουμε πιο ψηλά. Δεν θα κατέβει ο πήχης αυτής της κυβέρνησης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για σημειακές διορθώσεις στη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, χωρίς να θίγεται ο βασικός πυρήνας της κυβερνητικής πρωτοβουλίας.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε αυτή την μεταρρύθμιση. Αν υπάρχουν σημειακές διορθώσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν, μπορούμε να τις κάνουμε, αλλά ο πυρήνας της μεταρρύθμισης δεν πρόκειται να αλλάξει. Ίσως μερικές φορές αυτό το οποίο κάναμε ήταν να χρησιμοποιήσουμε μια λάθος γλώσσα. Έπρεπε, ίσως, να το επικοινωνήσουμε με διαφορετικό τρόπο» σημείωσε.

«Μας είπαν οι πολίτες ξεκάθαρα ότι «η ακρίβεια είναι το πρώτο θέμα. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτά τα οποία κάνατε. Πρέπει να κάνετε περισσότερα». Αλλά, να το τονίσω, τα περισσότερα στα πλαίσια των αντοχών του Προϋπολογισμού. Αν πιστεύουν κάποιοι ότι αυτή η κυβέρνηση θα κάνει κινήσεις πανικού, θα μειώσει τον ΦΠΑ, όταν πιστεύω ακράδαντα ότι δεν το αντέχει η ελληνική οικονομία, μόνο και μόνο για να διαχειριστώ ένα αποτέλεσμα που μπορεί να μην ήταν το προσδοκώμενο, κάνουν λάθος. Θα αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια με τα όπλα τα οποία έχουμε στη διάθεση μας, αλλά χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Γιατί αυτό θα δημιουργούσε πολλαπλάσια προβλήματα στη συνέχεια».

Είπε, ακόμη: «Με την ίδια σύνθεση θα γίνει το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής 14/6 (…) Οι υπουργοί αλλάζουν θέση ή φεύγουν. Δεν μπορούν όλοι οι βουλευτές να γίνουν υπουργοί (…) Έχουμε αναδείξει καινούργια στελέχη. Το ζύγι του ανασχηματισμού είναί αμιγώς επιχειρησιακό. Προσπαθώ να διάλεγω ανθρώπους που πιστεύω πως έχουν τις προϋποθέσεις να κάνουν σωστά τη δουλειά (…) Δεν είναι πρόβλημα το μεγάλο υπουργικό συμβούλιο».

Ο πρωθυπουργός έθεσε εκτός πλάνου κάθε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Η κυβέρνηση έχει ισχυρή εντολή οι εκλογές θα γίνουν το 2027. Πολλές φορές στην πρώτη θητεία μου είχατε κάνει αντίστοιχα ερωτήματα. Είχαμε άλλες συνθήκες ευνοϊκές για την κυβέρνηση. Πιστεύω στους τετραετείς κύκλους. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόωρων εκλογών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η Νέα Δημοκρατία υπέστη πολιτική ζημιά από τη νομοθετική πρωτοβουλία για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

«Είμαι ένας άνθρωπος βαθιά συμπεριληπτικός. Πιστεύω πολύ στα ανθρώπινα δικαιώματα και πιστεύω στην ισότητα. Το πιστεύω βαθιά. Αυτός ήταν και ο λόγος που εισηγήθηκα αυτή την πρωτοβουλία. Από την άλλη, καταλαβαίνω ότι ίσως είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από αυτό το οποίο άντεχε το κόμμα μας» είπε.

Ανέφερε, ακόμη: «Αποδοκιμάστηκε σύσσωμη και η αντιπολίτευση. Ειδικά η «αντιπολίτευση των λεφτόδεντρων». Δηλαδή, αυτοί που έταξαν 45 δισεκατομμύρια πήραν λίγο παραπάνω από 14,5% ποσοστό. Και αυτό είναι μία ένδειξη ωριμότητας της κοινωνίας, ότι αποκήρυξε τις εύκολες λύσεις. Ξεράθηκαν τα «λεφτόδεντρα», για ακόμα μία φορά. Ελπίζω να μην επιχειρήσουν κάποιοι να τα ξαναφυτέψουν, διότι δεν προσφέρεται το έδαφος της πατρίδας μας για τέτοιου είδους φυτά».

«Το ζήτημα δεν είναι αν θα πάμε προς το κέντρο ή προς τα δεξιά, αλλά αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: ΕΡΤNews | Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος