Κ. Μητσοτάκης: Καταλήξαμε σε μια ιστορική συμφωνία-Η Ελλάδα θα λάβει πάνω από 70 δισ. ευρώ (video)

Η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και κατάφερε να καταλήξει σε μια συμφωνία μετά από 4 ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων και μέσα από μια διαδικασία αμοιβαίων υποχωρήσεων και συμβιβασμών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα θα λάβει συνολικό πακέτο πάνω από 70 δισ. ευρώ, τα οποία θα τα διαχειριστούμε με ευθύνη και σύνεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

“Οι επιδοτήσεις που θα λάβει η χώρα μας από το πρόσθετο πρόγραμμα που εγκρίθηκε αντιστοιχούν σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ. Κάτι παραπάνω από 19 δισ. στα οποία προστίθενται περίπου 12,5 δισ. σε δάνεια, για να καταλήξουμε στο τελικό ποσό των 32 δισ., για το οποίο είχε γίνει και πολύς λόγος πριν από δύο μήνες. Τα χρήματα αυτά θα εκταμιεύονται με όρους πιο ευέλικτους από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ, πιο άμεσα, και θα δίνεται η δυνατότητα αναδρομικότητας επιλεξιμότητας από τις αρχές του 2020″, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Όσον αφορά το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο αν και είναι μειωμένο πετύχαμε: την αύξηση των πόρων από το Ταμείο Συνοχής και σταθερούς πόρους από την Κοινή Αγροτική Πολιτική για τους αγρότες“. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι “σύντομα θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα για την εργασιακή ανασυγκρότηση, καθώς το πακέτο που θα λάβει η χώρα θα το επενδύσουμε για να στηρίξουμε το εργατικό δυναμικό”.

Σε ερώτηση για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι προβλέπει 390 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 360 δισ. υπό τη μορφή δανείων και ότι “καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα βέτο. Καμία χώρα δεν μπορεί να μπλοκάρει την εκταμίευση”. “Το τίμημα για να πείσουμε τις λεγόμενες “φειδωλές” χώρες να δεχθούν επί της αρχής ένα πολύ σημαντικό πακέτο επιχορηγήσεων, είναι να πάρουν κάποιες περισσότερες επιστροφές», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Επίσης αναφερόμενος στο θέμα της Τουρκίας, είπε ότι το θέμα συζητήθηκε στην αρχή της Συνόδου. Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι θα υπάρξει δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σημείωσε ότι «στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, η οποία μπορεί να γίνει και τον Σεπτέμβριο, θα κάνουμε μια αναλυτική συζήτηση για το πως η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα Τουρκία. Διότι, η Τουρκία είναι πρόβλημα συνολικά για την Ευρώπη σήμερα και όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος