K. Μητσοτάκης: Η Τουρκία έχει να διαλέξει το διεθνές δίκαιο ή την προκλητικότητα – Γνωρίζει τις συνέπειες

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε μετά από την πολύωρη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός. Ζήτησε να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων, της ειλικρινούς συνεργασίας ή της προκλητικότητας, και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα αποτελεί δύναμη νομιμότητας και σταθερότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το τελικό σχέδιο συμπερασμάτων όσον αφορά το μεταναστευτικό, κατέθεσε προτάσεις για την ενεργειακή κρίση, τονίζοντας πως πρόκειται για ευρωπαϊκή πρόκληση.

Κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση, που αντιμετωπίζει η Ευρώπη ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, καταθέτοντας σειρά προτάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Για «ευρωπαϊκό πρόβλημα, που χρειάζεται πανευρωπαϊκή απάντηση» έκανε λόγο ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «έχουμε δρομολογήσει μέτρα στην Ελλάδα».
Ανέφερε πως η «ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε μια σειρά προτάσεων, όπως η μαζική αγορά φυσικού αερίου».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε στους ομολόγους του τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τριμερή συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

«Αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφορούν μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών, αλλά το σύνολο της Ευρώπης (…) Με τον πρόεδρο Αναστασιάδη θέσαμε ζήτημα Ανατολικής Μεσογείου, που αποκτά πλέον και ενεργειακή διάσταση. Μπορεί πριν από δύο-τρία χρόνια να μην υπήρχε ενδιαφέρον για τον Εast Μed, η συζήτηση, όμως, γίνεται επίκαιρη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Mητσοτάκης: Η Τουρκία γνωρίζει τις συνέπειες των επιλογών της

Σαφές ήταν το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα: «Η Τουρκία έχει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων, του διεθνούς δικαίου ή της προκλητικότητας, γνωρίζει τις συνέπειες των επιλογών της (…) Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι δύναμη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ικανοποίηση εκφράζει η Αθήνα για τις αποφάσεις που αφορούν στο μεταναστευτικό:

  • επίκληση στην Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας  του 2016
  • ρητή αναφορά για μη αποδοχή εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού για άλλους σκοπούς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει πυρηνική ενέργεια, τάχθηκε ωστόσο υπέρ της χρήσης της από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για πανδημία των ανεμβολίαστων έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, καλώντας τους πολίτες να κάνουν την τρίτη δόση αλλά και το αντιγριπικό εμβόλιο.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Άνγκελα Μέρκελ, για την οποία ήταν το τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

Αποστολή: Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος