Κ. Μητσοτάκης: Η Ρεβυθούσα μπορεί να καλύψει το 60-70% των αναγκών σε φυσικό αέριο (video)

Η ενεργειακή επάρκεια της χώρας αποτελεί το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης με ταυτόχρονη μέριμνα για όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές ενέργειας για όλους τους καταναλωτές. Αυτό είναι το στίγμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη Ρεβυθούσα, επαναλαμβάνοντας πως και τον Μάιο θα συνεχιστεί η επιδότηση στους λογαριασμούς της ενέργειας.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να συνεχίσει να στηρίζει τους καταναλωτές με ένα σχήμα επιδοτήσεων που θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα. Και σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει κάποια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα οι καταναλωτές να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει ποσοστό της αύξησης αύξησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας όσο αυτό είναι δυνατό με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες».

Στη περιήγηση του στο σταθμό επαναεριοποίησης του LNG ζήτησε και έλαβε ενημέρωση σχετικά με την ετοιμότητα της Ρεβυθούσας και τον τρόπο λειτουργίας. Η επέκταση του τερματικού LNG και η διασύνδεση με τον ΤΑΡ τα τελευταία χρόνια ενίσχυσαν το ρόλο της.

Αυτή τη στιγμή οι αποθήκες διαθέτουν με 120.000 κυβικά μέτρα αερίου. Οι ποσότητες ενισχύονται με την αδιάλειπτη άφιξη φορτίων. Τις επόμενες εβδομάδες θα εγκατασταθεί ακόμη μία πλωτή πλατφόρμα που θα αυξήσει περαιτέρω τις δυνατότητες της Ρεβυθούσας, Και θα έχει πλέον χωρικοτήτητα 380.000 κυβικών μέτρων αερίου από 225.000 που είναι σήμερα.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Λέμε ότι η Ρεβυθούσα με τις νέες επενδύσεις, μπορεί να καλύψει το 60-70% το peak των αναγκών σε φυσικό αέριο – σε ετήσια βάση το 100%. Στο peak το 70%».

Όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας: «αυξάνουν τη δυναμικότητας της Ρεβυθούσας αυξάνουν τη δυνατότητα υποδοχής καραβιών με υγροποιημένο φυσικό αέριο και αυτό δίνει τη δυνατότητα να αυξήσει η Ελλάδα την ενεργειακή της ανεξαρτησία».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλλι, ανέφερε: «υποδεχόμαστε περισσότερα καράβια LNG και θα αυξήσουμε τη δυνατότητα επαναεριοποίησης για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της ενεργειακής αγοράς.»

Το ζήτημα του ενεργειακού κόστους παραμένει πρώτο στην πολιτική ατζέντα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν πυρά.

«Χθες νοικοκυριά και επιχειρήσεις άρχισαν να παίρνουν νέους λογαριασμούς της ΔΕΗ που ξεπερνούν ακόμα και το μισθό τους και ο κ. Μητσοτάκης από τη Ρεβυθούσα πουλάει φούμαρα για τη διεθνή συγκυρία, μήπως και κρύψει τις εγκληματικές του ευθύνες για τη στήριξη της αισχροκέρδειας», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Χαιρόμαστε που ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε ένα έργο του ΠΑΣΟΚ, τη Ρεβυθούσα. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις στενάζουν εξαιτίας της κυβερνητικής ανικανότητας και της έλλειψης πολιτικής βούλησης», δήλωσε ο τομεάρχης ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Δούκας.

«Η κυβέρνηση, με αφορμή και τις κυρώσεις στη Ρωσία, προωθεί το πανάκριβο αμερικανικό LNG, που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός, τη στιγμή που οι Έλληνες εφοπλιστές θα θησαυρίσουν από τη μεταφορά του», αναφέρει το ΚΚΕ.

«Η Ρεβυθούσα δεν είναι ικανή να παρέχει ικανό ρεύμα στην Ελλάδα. Η πολιτική σας είναι η πολιτική της ανεμογεννήτριες του αέρα του κοπανιστού», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Η κοινωνία και η οικονομία δεν μπορούν να περιμένουν άλλο την Μητσοτάκης Α.Ε. Καταργήστε τώρα το Χρηματιστήριο της Ενέργειας», επισημαίνει το ΜΕΡΑ25.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται και για το δυσμενέστερο σενάριο, της διακοπής αερίου από τη Ρωσία, με την Ρεβυθούσα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής ασφάλειας.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος