Κ. Μητσοτάκης: Η οικονομία σε πρώτο πλάνο – Πρόσθετα μέτρα στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Λίγες ημέρες μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα κολακευτικά λόγια των Ευρωπαίων ομολόγων του. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για τη θέρμανσή τους.

Νέο μήνυμα στήριξης απέναντι στις ενεργειακές Συμπληγάδες εξέπεμψε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, τοποθετώντας μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις για την περαιτέρω θωράκιση των πολιτών.

Συγκεκριμένα ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Μία σημαντική πρόοδος η οποία έχει συντελεστεί επί των ημερών αυτής της διακυβέρνησης είναι ακριβώς αυτή η μεγαλύτερη εξειδίκευση στη στήριξη, ανάλογα με το πού κάνει περισσότερο ή λιγότερο κρύο. Όμως, έχουμε εντοπίσει ότι υπάρχει μία μεγάλη αδικία σε αυτή τη στήριξη, αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι εκείνα τα νοικοκυριά τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρική ενέργεια ουσιαστικά δεν είχαν καμία στήριξη.

Γι’ αυτό από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για ένα νέο πλαίσιο στήριξης εκείνων των σπιτιών, των νοικοκυριών, που θερμαίνονται με ηλεκτρική ενέργεια. Θεωρώ ότι είναι μία δίκαιη και σωστή παρέμβαση, ειδικά από τη στιγμή που -καθώς θα φτάνουμε προς το τέλος του έτους και υποθέτοντας ότι δεν θα έχουμε κάποια άλλη έκρηξη στις τιμές- οι οριζόντιες επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια θα φθίνουν».

Θετική η εικόνα της οικονομίας

Λίγες ημέρες μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα κολακευτικά, όπως τα χαρακτήρισε, λόγια της Ευρώπης όσον αφορά στην πρόοδο της χώρας. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός: «Είναι η αναγνώριση της μεγάλης προσπάθειας να μετατραπούμε από το μαύρο πρόβατο σε μία χώρα που μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό ως προς την ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Αυτό έχει να κάνει και με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και θέλω να επαναλάβω ότι ήταν μία μεγάλη προσπάθεια όλου του ελληνικού λαού.

Είναι λάθος όσοι την αντιμετωπίζουν με μικροψυχία, γιατί η επενδυτική βαθμίδα σηματοδοτεί το τέλος ενός κύκλου που κράτησε πολλά χρόνια για τη χώρα και είχε τεράστιο τίμημα ως προς την απώλεια του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Η Ελλάδα άντεξε και μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία».

Εύσημα από την ηγεσία της Ευρώπης για τον αναπτυξιακό διασκελισμό της ελληνικής οικονομίας, που αποτέλεσε θέμα συζήτησης για τους «27» στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής.

Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός στην ανάγκη περισσότερων πόρων για το μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή, δήλωσε: «Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό. Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το ταμείο αλληλεγγύης που έχει εξαντληθεί για να στηρίζονται οι χώρες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Προφανώς υπάρχουν χώρες που δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα για αύξηση του προϋπολογισμού, πέραν της δέσμευσης της Ευρώπης να στηρίξει την Ουκρανία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μία λύση, η οποία θα συμπεριλαμβάνει μόνο την Ουκρανία και τίποτα άλλο».

Με τη συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες σε πλήρη εξέλιξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τις προτάσεις της Αθήνας: «Η Ελλάδα έχει τις καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις και επιτυγχάνει τους καλύτερους ρυθμούς μείωσης από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα. Δίνουμε έμφαση στην εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους υπολογισμούς του ελλείμματος όπως τις κάνει η Ευρώπη για να μην κινηθούν οι διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος…Βλέπω ότι αυτή η επιχειρηματολογία ανακτά δυναμική και από άλλα κράτη-μέλη Και ελπίζω ότι αυτή η εξαίρεση του τρόπου λογιστικής απεικόνισης των αμυντικών δαπανών θα υιοθετηθεί τελικά Όταν συμφωνήσουμε τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες».

Την ερχόμενη Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Πεκίνο, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Κινέζο πρόεδρο και τον Κινέζο πρωθυπουργό.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Αποστολή στις Βρυξέλλες: Μαρίνα Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος