Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα (video)

Array

Ηχηρά και προς πολλαπλές κατευθύνσεις ήταν τα μηνύματα του πρωθυπουργού από τη ακριτική Γαύδο, το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης. Κυρίαρχα ζητήματα ο τουρκικός παροξυσμός, οι διαρκείς απειλές και οι συμφωνίες με τη Λιβύη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε ο δεύτερος πρωθυπουργός που επισκέφθηκε το ακριτικό νησί μετά το 1996 και την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού του Κώστα Σημίτη.

«Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα διεκδικήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Άγκυρα και στο νέο casus belli που ακούσαμε πριν από δύο μέρες δια στόματος Καλίν σχετικά με την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά και εν μέσω της επιθετικής ρητορικής και του ρητορικού παροξυσμού του Ταγίπ Ερντογάν που παρακολουθούμε όλο αυτό το τελευταίο διάστημα.

«Ο μόνος δρόμος επίλυσης των όποιων διαφορών είναι μέσω του διεθνούς δικαίου», επανέλαβε ο πρωθυπουργός, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί και στις έρευνες οι οποίες πραγματοποιούνται για φυσικό αέριο δυτικά της Γαύδου, στέλνοντας όμως και ένα σαφές μήνυμα ταυτόχρονα προς τη Λιβύη, καλώντας δηλαδή την Τρίπολη να προσέλθει για μία γόνιμη και ουσιαστική, όπως την χαρακτήρισε, διαπραγμάτευση για οριοθέτηση ΑΟΖ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα συνομιλεί με μία νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση που μπορεί να συνάπτει, που θα μπορεί να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες.

Ο πρωθυπουργός μετά τον καθαγιασμό των υδάτων στο λιμάνι του Καραβά, επισκέφθηκε μαζί με τη δήμαρχο του νησιού και μαζί με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη, ο οποίος βρίσκεται στη Γαύδο.

Στο στρατιωτικό φυλάκιο αντάλλαξε ευχές με τους 8 στρατιωτικούς οι οποίοι υπηρετούν εκεί, ξεναγήθηκε στον Φάρο και μάλιστα του έδωσαν και τη σημαία του φυλακίου.

Παράλληλα έστειλε και μήνυμα στήριξης στις ακριτικές περιοχές και στους ακρίτες μας. «Δεν υπάρχουν για εμάς πολίτες δύο ταχυτήτων», είπε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε το προσωπικό του ενδιαφέρον ως πρωθυπουργός αλλά και ως Χανιώτης: «Έχουμε υποχρέωση να σας στηρίξουμε ώστε τα λίγα μικρά για εμάς, αλλά πολύ μεγάλα για εσάς, να μπορέσουν να βελτιώσουν τη ζωή σας».

Η συνάντηση με την 87χρονη κα Χριστίνα

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψής του στη Γαύδο ήταν η Άμπελος, όπου συνάντησε την 87 ετών κυρία Χριστίνα, μία εκ των γηραιότερων μόνιμων κατοίκων του νησιού.

«Χάρηκα παιδί μου που ήρθες, χάρηκα πολύ, γιατί είσαι καλός κυβερνήτης και κυβερνάς καλά την Ελλάδα. Αν έλειπες θα γινόταν και ο πόλεμος», λέει η γιαγιά. Δείτε τον διάλογό τους.

Σε όλη αυτή την επίσκεψή της υψηλού συμβολισμού, το ζήτημα που κυριάρχησε ήταν το ζήτημα των 12 ναυτικών μιλίων, με τους παρευρισκόμενους να ρωτούν συνεχώς τον πρωθυπουργό για το θέμα αυτό και ήταν χαρακτηριστική η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο στρατιωτικό φυλάκιο ότι «όλα θα γίνουν στην ώρα τους».

Εξάλλου, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, πρόκειται για ένα αναφαίρετο δικαίωμα το οποίο η χώρα μας θα ασκήσει σε χρόνο και με τρόπο που είναι προς το συμφέρον της πατρίδας μας.

Αποστολή Μαρίνα Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος