Τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη – Τραμπ για τις εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο (video)

Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να συντηρεί την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική, η Ελλάδα απαντά με την άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων της στο Ιόνιο, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής και πρόσθεσε με νόημα ότι ανάλογες κινήσεις μπορούν να γίνουν στο μέλλον και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές της χώρας. Τηλεφωνική επικοινωνία για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο είχαν το βράδυ της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Στον απόηχο της επίσκεψης Μαας, σε Αθήνα και Άγκυρα και τον εκνευρισμό που αποτυπώθηκε στις δηλώσεις Τσαβούσογλου, οι μηχανές της τουρκικής προπαγάνδας συνεχίζουν την παραποίηση της ιστορίας, προκειμένου να υπηρετήσουν τα νέο-οθωμανικά όνειρα του Ταγίπ Ερντογάν.

Το μονόλεπτο βίντεο που ανέβασε ο Τούρκος Πρόεδρος στο τουίτερ και συνέδεε τη μάχη του Ματζικέρτ με τα τουρκικά γεωτρύπανα στην Ανατολική Μεσόγειο, ακολούθησε ένα ακόμα κακοστημένο σόου με στρατιές γενίτσαρων να παρελαύνουν και νέο κρεσέντο πολεμικών απειλών.

“Μόλις πριν από έναν αιώνα, εκείνοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ανατολία, σε άθλια κατάσταση, σήμερα επιδεικνύουν ψευτο-νταηλίκι. Η Τουρκία στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στη Μαύρη Θάλασσα θα συνεχίσει να διεκδικεί ό,τι της ανήκει”, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η αποφασιστικότητα της Ελλάδας στην υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων έχει ήδη φανεί, όπου και όπως χρειάστηκε, διαμηνύει με εμφατικό τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι απαράβατος όρος για διάλογο με την Άγκυρα είναι ο τερματισμός των τουρκικών προκλήσεων.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός: “Όσο ισχυρή όμως είναι η Ελλάδα στο πεδίο, άλλο τόσο αισθάνεται δυνατή και στο τραπέζι του διαλόγου.

Θα επαναλάβω ότι ο δρόμος της συνεννόησης για το ένα, ανοιχτό, εκκρεμές ζήτημα που έχουμε με την Τουρκία: αυτό της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ανοιχτός, μπορεί να ανοίξει και για την Άγκυρα, υπό έναν όρο όμως: να σταματήσει αμέσως τις προκλήσεις”.

Τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη – Τραμπ για τις εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο (video)Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Τετάρτης 26/8, με θέμα τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι ο διάλογος μπορεί να γίνει αν σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις.

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού: “Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump τηλεφώνησε απόψε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Trump για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία η οποία έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες”.

Μετά την ξεκάθαρη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, ηχηρή παρέμβαση και από την αμερικανική διπλωματία, με τον υφυπουργό εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών να καταδικάζει συνολικά την τουρκική πολιτική σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι οι ενέργειες της Άγκυρας υπονομεύουν την ενότητα του ΝΑΤΟ.

Όπως δήλωσε ο Φίλιπ Ρίκερ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ: “Έχουμε διαβιβάσει επανειλημμένα στην Τουρκία ότι οι υπερπτήσεις της πάνω από την ελληνική επικράτεια, οι γεωτρητικές δραστηριότητες της στα ύδατα της Κύπρου, η υπογραφή του μνημονίου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Λιβύη, καθώς και η δηλωμένη πρόθεσή της να πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες στη βάση αυτού του μνημονίου αποτελούν προκλητικές και μη βοηθητικές ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή”.

«Ανησυχούμε για την κατάσταση», δήλωνε νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Βερολίνο.

Ο Γενς Στόλντεμπεργκ, τόνισε ότι: “Αυτό που χρειαζόμαστε είναι αποκλιμάκωση, είναι διάλογος και χαιρετίζω τις προσπάθειες της Γερμανίας να μεσολαβήσει για να βρει έναν δρόμο προς τα εμπρός”.

Στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε τόσο με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ όσο και με τη Γερμανίδα ομόλογό του.

Σε επίπεδο διπλωματίας, τα βλέμματα στρέφονται στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών, Πέμπτη και Παρασκευή στο Βερολίνο, όπου ο Ζοζέπ Μπορέλ θα πρέπει να παρουσιάσει λίστα κυρώσεων προς την Τουρκία, ενόψει και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής του Σεπτεμβρίου.

“Είναι βέβαιο ότι οι κυρώσεις θα… δαγκώνουν”, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ενδεικτικό, πάντως, του κλίματος στην Άγκυρα ήταν το “καρφί” του Χάικο Μαας, στις κοινές δηλώσεις του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι: “Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη, γιατί στο τέλος, όποιος κινείται πιο κοντά στην άβυσσο, μπορεί κάποια στιγμή να πέσει κάτω”.

Σαφές μήνυμα στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, στέλνει και η κοινή, μεγάλης κλίμακα, αεροναυτική άσκηση «Ευνομία», με πλωτά και ιπτάμενα μέσα από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Την τετραμερή πρωτοβουλία χαιρέτησε με Μηνύματα στο τουίτερ η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, γράφοντας:

“Ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο πρέπει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Δεν πρέπει να αποτελέσει πεδίο παιγνιδιών για τις φιλοδοξίες ορισμένων”.

Ο Ν. Δένδιας στο Βερολίνο

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών: “Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί αύριο, Πέμπτη 27 Αυγούστου στο Βερολίνο, όπου θα συμμετάσχει στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης («Gymnich»).

Οι συνομιλίες θα εστιασθούν στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το πρίσμα της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Θα εξετασθούν, επίσης, η κατάσταση στη Λευκορωσία, οι σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας καθώς και οι γεωπολιτικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Προ της ενάρξεως των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα παρακαθήσουν σε γεύμα εργασίας με τον Ισραηλινό ομόλογό τους Gabi Ashkenazi, όπου θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τις σχέσεις ΕΕ – Ισραήλ.

Την Παρασκευή, κατά το άτυπο γεύμα εργασίας, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα εστιάσουν στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διεθνή σκηνή.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, το πρωί της Πέμπτης 27 Αυγούστου, ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, J. Stoltenberg”.

Την ίδια στιγμή, στην περιοχή της Μεσογείου, συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα και η αμιγώς ελληνική άσκηση, με την ελληνική παρουσία να είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη σε θάλασσα και αέρα.

Ρεπορτάζ: Mαρίνα Παπαδάκη

Πηγές: EΡΤ

Σχετικές ειδήσεις

Κ. Μητσοτάκης: Επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια – Η Ελλάδα μεγαλώνει (video)

Βουλή: Την Πέμπτη ονομαστική ψηφοφορία για τη συμφωνία με την Αίγυπτο (live)

Nαυάγιο – Χάλκη: Τουρκική παρενόχληση κατά τη διάσωση προσφύγων και μεταναστών – Εικόνες απο την επιχείρηση του Λ.Σ. (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος