Κ. Μητσοτάκης: Εφάπαξ ενίσχυση 200-300 ευρώ σε συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση

Οικονομική στήριξη των συνταξιούχων που δεν πήραν αύξηση ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από την Κοζάνη. Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ και της δημοσιογράφου Γεωργίας Σκιτζή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι θα δοθεί έκτακτο επίδομα από 200 έως 300 ευρώ στους συνταξιούχους που λόγω της προσωπικής διαφοράς δεν πήραν αύξηση. Ο πρωθυπουργός μίλησε για έκτακτο βοήθημα που θα δοθεί εφάπαξ ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Έκανε γνωστό ότι αύριο θα γίνει η εξειδίκευση του μέτρου. Πράγματι υπήρχαν αδικίες τόνισε και σε άλλο σημείο ανέφερε ότι οι συνταξιούχοι θυμούνται ποιος πετσόκοψε τις συντάξεις.

«Όταν υλοποιήσαμε την δέσμευσή μας για αύξηση των συντάξεων από την 1η Μαρτίου γνωρίζαμε ότι πραγματική αύξηση θα έβλεπαν οι συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν είχαν προσωπική διαφορά. Και θέλω να θυμίσω ότι η προσωπική διαφορά ήταν ένα δημιούργημα του νόμου Κατρούγκαλου και να εκφράσω επιεικώς τον προβληματισμό μου για αυτούς, οι οποίοι σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους κατά της προσωπικής διαφοράς όταν ήταν οι ίδιοι, οι οποίοι την θεσμοθέτησαν. Τουλάχιστον υποκριτικό να γίνεται αυτό σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αφού πετσόκοψε τις συντάξεις, θέσπισε την προσωπική διαφορά, έρχεται σήμερα και λέει ως δια μαγείας με ένα νόμο και με ένα άρθρο θα μπορεί αυτή να την καταργήσει όποτε πράγματι υπήρχαν αδικίες[…] Είμαστε σήμερα στην θέση να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2023. Επειδή, όπως έχω πει πολλές φορές η οικονομία μας αναπτύσσεται καλύτερα από το προσδοκώμενο, αυτό δημιουργεί και περισσότερα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό, οπότε είμαι σήμερα σε θέση να αναγγείλω ότι θα υπάρχει ένα έκτακτο βοήθημα για συνταξιούχους, οι οποίοι δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς, το οποίο θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα το ύψος των συντάξιμων αποδοχών τους και τις τυχόν συντάξεις που έλαβαν. Οι συγκεκριμένες εξαγγελίες θα γίνουν αύριο από το οικονομικό επιτελείο, από τον υπουργό Οικονομικών, τον αναπληρωτή υπουργό και τον υπουργό Εργασίας.

Η παροχή αυτή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε ότι το δημοσιονομικό του κόστος μπορεί να προσεγγίσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.. Είναι μια σημαντική, δηλαδή πρόσθετη βοήθεια, πάντα τονίζω όμως στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων[…]Θα επαναλάβω αυτό το οποίο είπα στην αρχή αν υπάρχουν συμπολίτες μας σήμερα με χαμηλές συντάξεις που λόγω της προσωπικής διαφοράς δεν είδαν καμία αύξηση στις συντάξεις τους, αυτούς τους ανθρώπους εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης τιμών, οφείλει η ελληνική πολιτεία να τους στηρίξει. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό με βάση τις δυνατότητες τις οποίες έχουμε και πιστεύω ότι αυτή την σχέση ειλικρίνειας την οποία έχουμε αναπτύξει με τους πολίτες, να λέμε δηλαδή τι είναι αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε, να εξηγούμε τι είναι αυτό το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε, ότι αυτό είναι κάτι το οποίο εκτιμάται και από τους συνταξιούχους, οι οποίοι θέλω να θυμίσω έχουν και μνήμη και κρίση. Θυμούνται ποιος πετσόκοψε τις συντάξεις τους, θυμούνται ποιος ψήφισε τον νόμο Κατρούγκαλου, θυμούνται πολύ καλά πώς έκλαιγαν έξω από το 2015 όταν έκλεισαν οι τράπεζες και νομίζω ότι πιστώνουν σε αυτήν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κάνει το καλύτερο στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που διαθέτουμε».

Ρυθμίσεις για νέες και παλαιές οφειλές

Ακόμα ο κ. Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι αύριο θα ανακοινωθεί ένα νέο σχήμα 36-72 δόσεων για τους συνεπείς οφειλέτες που δημιούργησαν νέα χρέη τα τελευταία χρόνια, μετα την πανδημία.

Στην ερώτηση που του κάνουν οι πολίτες για το αν θα μπορούν να αναβιώσουν ρυθμίσεις των 120 ή των 72 δόσεων σε περίπτωση που τις είχαν χάσει λόγω αδυναμίας πληρωμής η απάντηση, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ότι ναι θα γίνεται. Όπως ανέφερε, για όλους όσοι επιδιώκουν να αναβιώσουν τη συμμετοχή τους σε παλαιότερα σχήματα δόσεων θα μπορούν να το κάνουν μέσω της καταβολής δύο μηνιαίων δόσεων.

Μέσα από αυτό το δράμα μπορεί να προκύψει κάτι καλύτερο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αισθάνεται χαρά και υπερηφάνεια που οι άνδρες της ΕΜΑΚ βρέθηκαν πρώτοι στην Τουρκία κι έσωσαν ζωές. Μέσα από αυτό το δράμα ίσως προκύψει κάτι καλύτερο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία, τόνισε.

«Κρατώ τη δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι τα πράγματα, μπορεί να γίνουν καλύτερα, καταλαβαίνω, όμως και την επιφυλακτικότητα κάποιων ότι μπορεί να γυρίσουμε στις κακές συνήθειες του παρελθόντος, ελπίζω και εύχομαι να μην γίνει αυτό» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «εγώ ουδέποτε έκλεισα την πόρτα στο διάλογο. Στην Τουρκία γνωρίζουν πως η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει αποκτήσει πλέον βάθος και περιεχόμενο. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύεται αποτρεπτικά, κάτι, που δε στρέφεται κατ’ ανάγκη κατά της Τουρκίας».

Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη, συν πλην κάποιες εβδομάδες, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Προσωπικό στοίχημα η δίκαιη μετάβαση»

Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας θα είναι πρότυπο στην πράσινη μετάβαση, τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση που αφορούσε την απολιγνιτοποίηση της περιοχής. Καταλαβαίνω απόλυτα ότι μπορεί να υπάρχει δικαιολογημένος προβληματισμός είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι αυτό που παρουσιάζουμε είναι ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο. Είπε ακόμα ότι φεύγει πιο αισιόδοξος από τη Δυτική Μακεδονία. Μεγάλο μέρος της δυσπιστίας έχει ξεπεραστεί, οι άνθρωποι βλέποντας ότι υπάρχει σχέδιο ατενίζουν πιο αισιόδοξα το μέλλον, σημείωσε. Τα νούμερα δεν επιβεβαιώνουν τα χειρότερα είπε ακόμα ο πρωθυπουργός και παρέθεσε στοιχεία για το ΑΕΠ και την ανεργία στην περιοχή. Είναι προσωπικό στοίχημα η δίκαιη μετάβαση και για μένα και σε σχέση με άλλες χώρες τη Ευρώπης είμαστε πιο μπροστά, είπε χαρακτηριστικά. Ξεκαθάρισε ότι η τηλεθέρμανση δεν θα τεθεί σε κίνδυνο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος