«Το κράτος δεν δίνει μόνο 4.000 και 6.000, συν τα 600 ευρώ. Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι αυτά τα χρήματα είναι τα πρώτα άμεσα χρήματα τα οποία παίρνουν οι πολίτες. Μετά, όταν θα καταθέσουν είτε την άδεια επισκευής είτε την άδεια ανακατασκευής αν το σπίτι είναι μη κατοικήσιμο, τότε το κράτος αποζημιώνει τις εργασίες σε ένα ποσοστό 80%» ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Κώστας Κατσαφάδος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105.8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.
«Το υπόλοιπο 20% είναι με άτοκα δάνεια, αλλά αυτό έχει να κάνει και με τη διαπραγμάτευση που θα κάνει ο κάθε πολίτης με την τράπεζα την οποία θα επιλέξει» συνέχισε ο κ. Κατσαφάδος εξηγώντας ότι αυτή είναι η σύσταση προς τις τράπεζες, ωστόσο παραδέχθηκε ότι υπάρχει μία δυσκολία γύρω από αυτό καθώς οι τράπεζες δεν βγάζουν αρκετά δάνεια τα οποία να είναι χαμηλότοκα ή άτοκα σε ό,τι έχει να κάνει με τους πολίτες οι οποίοι έχουν πληγεί και έχουν πάρει ένα δάνειο για να επισκευάσουν ή να κατασκευάσουν την κατοικία τους.
«Αυτό το οποίο όμως θέλω να σας πω και είναι καθαρό είναι ότι εμείς θα αποζημιώσουμε σε ένα ποσοστό 80% τις όποιες εργασίες γίνουν» υπογράμμισε.
Ως προς το χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των αποζημιώσεων, ο υφυπουργός εξήγησε ότι έχει να κάνει και με τον πολίτη.
«Από 18 ως τις 27 του μήνα οι πολίτες καταθέτοντας μία απλή αίτηση μαζί με το Ε9 και το Ε9 τους, γιατί πρέπει να πιστοποιηθεί ότι είναι στην ιδιοκτησία τους το ακίνητο, μαζί με το Ε1 και το Ε9 τους θα πάρουν τα πρώτα χρήματα τα οποία είναι μόνο για την οικοσκευή και το επίδομα εκτάκτων αναγκών. Από κει και πέρα, με το που θα βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση οριοθέτησης για όλες τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, θα έχουν την δυνατότητα να πάνε και να καταθέσουν μια αίτηση και να βγάλουν μία άδεια για επισκευή, ανακατασκευή του κτιρίου.
Αυτό θα γίνει από τον Οκτώβρη. Αλλά από κει και πέρα, το πόσο γρήγορα θα τρέξει η όλη διαδικασία έχει να κάνει με τον πολίτη και με τον μηχανικό, έχει να κάνει με την αρτιότητα του φακέλου του. Θα πρέπει να δούμε αν το σπίτι το οποίο έχει είναι δικό του, θα πρέπει να δούμε αν υπάρχουν αυθαιρεσίες. Θα πρέπει να έχει λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Θα πρέπει να δούμε μία σειρά από πράγματα γιατί όπως καταλαβαίνετε είναι μία νέα άδεια, όπως βγάζετε μία νέα άδεια για το σπίτι σας ή όπως βγάζετε μία άδεια επισκευής. Οπότε το πόσο θα καθυστερήσει αυτή η διαδικασία έχει να κάνει και σε σχέση και με τον μηχανικό και με τον πολίτη. Το πόσο γρήγορα θα προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, το πόσο άρτια θα είναι η μελέτη την οποία θα έχει κάνει για την έκδοση της άδειας του ο μηχανικός, είναι πράγματα τα οποία έχουν να κάνουν με αυτούς τους παράγοντες και δεν έχουν να κάνουν με το κράτος.
Το κράτος έρχεται και επιθεωρεί τις εργασίες, τη φάση των εργασιών και αποζημιώνει ανάλογα με τη διαδικασία στην οποία βρίσκεται το κάθε ακίνητο το οποίο έχει περάσει σε αυτή τη διαδικασία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η αποζημίωση σε ποσοστό 80% αφορά και τα εξοχικά, διευκρίνισε ο υφυπουργός, σημειώνοντας ότι σε αυτή την περίπτωση το ποσό για την οικοσκευή πάει στο 50%.
«Όπως επίσης και για τα κτίρια, τα σπίτια τα οποία είναι μη κατάλληλα για χρήση, αυτά τα οποία είναι ακατάλληλα για να στεγαστούν μπορεί από σήμερα ο κάθε πολίτης να πάει να νοικιάσει ένα σπίτι, το οποίο βέβαια να είναι πρώτη κατοικία, γιατί αν είναι παραθεριστική κατοικία δεν ισχύει, με επιδότηση η οποία ξεκινάει από 300 ευρώ και φτάνει τα 500 ευρώ, ανάλογα με το πόσα μέλη έχει η οικογένεια.
Τα οποία όμως αυτά χρήματα, θα τα πάρει αναδρομικά με το που θα βγει η πράξη οριοθέτησης με την Κοινή Υπουργική Απόφαση» συμπλήρωσε ο κ. Κατσαφάδος.
«Προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο γρήγοροι και όσο πιο ευέλικτοι για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τέτοιες συνθήκες ούτως ώστε οι πολίτες οι οποίοι επλήγησαν από ένα φυσικό φαινόμενο, από μία φυσική καταστροφή, να μπορούν και να επανέλθουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε συνθήκες κανονικότητας όπως ήταν πριν» τόνισε ο υφυπουργός.
«Αυτό το οποίο δεν αποζημιώνουμε σε ό, τι έχει να κάνει με την στεγαστική συνδρομή, γιατί είπα ότι υπάρχει το επίδομα πρώτων αναγκών, υπάρχει η οικοσκευή, υπάρχει η επιδότηση ενοικίου και υπάρχει και η στεγαστική συνδρομή. Σε αυτό το οποίο πρέπει να αποσαφηνίσουμε σε ό,τι έχει να κάνει με την στεγαστική συνδρομή, είναι ότι δεν αποζημιώνουμε κτίρια τα οποία βρίσκονται μέσα σε ρέματα, δεν αποζημιώνουμε κτίρια τα οποία βρίσκονται εντός αρχαιολογικών χώρων, δεν αποζημιώνουμε κτίρια τα οποία βρίσκονται στον αιγιαλό και στην παραλία, δεν αποζημιώνουμε κτήρια τα οποία βρίσκονται μέσα σε δάσος τα οποία είναι σε δασικό χώρο. Αυτά δεν αποζημιώνονται. Και επίσης θα πρέπει να ενημερώσουμε τους ακροατές σας ότι υπάρχει πλέον νόμος όπου δεν αποζημιώνουμε κτίρια τα οποία η αντικειμενική τους αξία ξεπερνάει τις 500.000€. Όποιο κτήριο του οποίου η αντικειμενική του αξία ξεπερνάει τις 500.000 ευρώ οφείλει και πρέπει να είναι ασφαλισμένο ιδιωτικά για φυσικές καταστροφές» προσέθεσε.
Σε ό, τι έχει να κάνει και με το ζωικό κεφάλαιο αλλά και σε ό, τι έχει να κάνει και με το φυτικό κεφάλαιο αυτές είναι οι διαδικασίες τις οποίες αναλαμβάνει ο ΕΛΓΑ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επισήμανε.
«Εμείς μπαίνουμε και σε μία διαδικασία ενίσχυσης και βοήθειας στους δήμους σε ό, τι έχει να κάνει και με την αποκατάσταση των δημοτικών υποδομών οι οποίες έχουν πληγεί λόγω της φυσικής καταστροφής ανέφερε ακόμα.
«Τα αυθαίρετα, όσο περίεργο και να σας ακούγεται, αποζημιώνονται» επισήμανε, ερωτηθείς σχετικά.
«Ναι, γιατί μιλάμε για τη στεγαστική συνδρομή. Βέβαια, όταν θα αποζημιωθούν τα αυθαίρετα θα πρέπει να έχουν νομιμοποιηθεί. Δηλαδή, η νέα άδεια η οποία βγαίνει θα πρέπει να έχει περάσει μέσα από μια διαδικασία νομιμοποίησης, όπως καταλαβαίνετε. Γιατί μιλάμε για στεγαστική συνδρομή, γιατί ερχόμαστε να βοηθήσουμε τους πολίτες οι οποίοι επλήγησαν από ένα φυσικό φαινόμενο και να αντικαταστήσουμε την κατοικία τους, να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε. Αυτό είναι» ανέφερε.
Ως προς το μέγεθος της ζημιάς στην ευρύτερη περιοχή της Κερατέας, ο κ. Κατσαφάδος σημείωσε ότι, ακόμη, τα συνεργεία της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών κάνουν τις αυτοψίες τους, οι οποίες θα τελειώσουν αύριο.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος