Αυστηρά μηνύματα Μητσοτάκη σε Τουρκία από το Κογκρέσο – Ο νέος ρόλος της Ελλάδας

«Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας μας», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην κοινή σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο Αμερικανικό Κογκρέσο, καλώντας τους Αμερικανούς βουλευτές να λάβουν υπόψιν τους τον αναθεωρητισμό των γειτόνων όταν εγκρίνουν εξοπλιστικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η ομιλία χαρακτηρίζεται ιστορική καθώς είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μιλάει ενώπιον των μελών των δύο αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων.

Η ΕΡΤ στην καρδιά των εξελίξεων – Στην Ουάσιγκτον ο Δημήτρης Γκάτσιος και η Λένα Αργύρη

Όταν βλέπουμε τον ίδιο πόνο, την ίδια θλίψη μεταξύ των αμυνομένων της Μαριούπολης, μια πόλη με ελληνικό όνομα και ελληνικές ρίζες εμείς πάντα θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα.

Με αναφορές όπως αυτή στον δίκαιο και ηρωικό αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στο Κογκρέσο τις ελληνικές θέσεις στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται υπό τη βαριά σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σε μια ιστορική στιγμή για την Ελληνική Δημοκρατία, ο πρωθυπουργός τάχθηκε κατά κάθε αναθεωρητισμού, υπέρ της ειρήνης και των πανανθρώπινων δημοκρατικών αξιών.
Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατία που πάντα αναζητούσε την ειρήνη, είπε. Έτεινε πάντα χείρα φιλίας στους γείτονες. Πάντα ανοιχτή στο διάλογο. Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο να λύσουμε τις διαφορές. Το Διεθνές Δίκαιο και οι άγραφοι νόμοι των σχέσεων καλής γειτονίας. Δείχνοντας προς την Άγκυρα και συντάσσοντας εμμέσως πλην σαφώς την Τουρκία στις αναθεωρητικές δυνάμεις του 21ου αιώνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί κανενός είδους απειλή.

«Θέλω να είμαι σαφής. Δεν θα ανεχτούμε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία και τα εδαφικά δικαιώματά μας. Κι αυτό συμπεριλαμβάνει και τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά που πρέπει να σταματήσουν άμεσα».

Αυστηρά μηνύματα Μητσοτάκη σε Τουρκία από το Κογκρέσο – Ο νέος ρόλος της Ελλάδας
(AP Photo/Evan Vucci)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε την ανάγκη διατήρησης της συνοχής του ΝΑΤΟ, καλώντας τη Γερουσία να σκεφτεί εμπεριστατωμένα σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα για περαιτέρω εξοπλισμούς προς την Τουρκία.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο που πρέπει η Συμμαχία να παραμείνει συγκεντρωμένη στο πώς θα επικρατήσει έναντι της ρωσικής επιθετικότητας, είναι μια άλλη πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Κι αυτό σας ζητώ να το εκτιμήσετε όταν θα αποφασίζετε για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όπως έκανε και χθες στον Λευκό Οίκο, ο Έλληνας πρωθυπουργός έφερε ξανά στο προσκήνιο το Κυπριακό, ως το μεγαλύτερο ανοικτό τραύμα του Ελληνισμού, κερδίζοντας ακόμα ένα θερμό χειροκρότημα από τους παρισταμένους.

«Και μιλώντας για ανοικτές επιθετικές πράξεις, σας ζητώ αξιότιμοι κ. Γερουσιαστές να μην ξεχνάτε το ανοικτό τραύμα που έχει κοστίσει στον Ελληνισμό ατελείωτο πόνο τα τελευταία 47 χρόνια. Αναφέρομαι στην εισβολή και τη διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτό το ζήτημα πρέπει να λυθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όπως είπα και στον πρόεδρο Μπάιντεν, κανείς ποτέ δεν θα δεχθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο».

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να αποτύχει όχι μόνο για χάρη του ουκρανικού λαού, αλλά για να σταλεί συνολικά σαφές μήνυμα κατά του αναθεωρητισμού, ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας την αξία της αταλάντευτης συμμαχίας με το Κίεβο.

«Χωρίς συμμάχους οι Έλληνες, παρά τον ηρωισμό τους δεν θα μπορούσαν να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους, για αυτό αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα του να είμαστε στο πλευρό και εμείς αταλάντευτα είμαστε υπέρ της Ουκρανίας, κατά της επιθετικότητας του Πούτιν».

Απαντώντας στη μεγάλη πρόκληση της εποχής η Ελλάδα επιχειρεί ήδη ν’ απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, κυρίως μέσω της Αλεξανδρούπολης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Προσπαθούμε ν’ απεξαρτηθούμε τάχιστα από το ρωσικό φυσικό αέριο, επενδύοντας στις απαραίτητες υποδομές, μέσω των οποίων θα γίνει δυνατό να εισάγουμε μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου. Είναι κρίσιμο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τους βαλκάνιους γείτονές μας».

Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για ιστορική παρουσία ενώ ιδιαίτερα θερμή ήταν η ανταπόκριση των μελών κατά τη 45λεπτη τοποθέτηση του πρωθυπουργού.

Όπως σημειώνει η ανταποκρίτρια από την Ουάσινγκτον Λένα Αργύρη, στο ακροατήριο ήταν μέλη επιτροπών που αποφασίζουν για τις πωλήσεις όπλων ενώ ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι η μέρα της Νάνσι Πελόζι ήταν αφιερωμένη στον πρωθυπουργό και στην Ελλάδα, κάτι που δεν είναι σύνηθες. Έντονο ήταν και το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη χώρα.

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις τόσο με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, όσο και με την αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Κάμαλα Χάρις.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος
αποστολή Ουάσιγκτον – Δημήτρης Γκάτσιος
ανταπόκριση Ουάσιγκτον – Λένα Αργύρη
Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος