Ιστορική επίσκεψη Ερντογάν – Η ατζέντα των επαφών – Φρούριο η Αθήνα (video)

Στην Αθήνα φθάνει στις 10:30 το πρωί, ο Ταγίπ Ερντογάν προσκεκλημένος του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον ΠτΔ και τον πρωθυπουργό. Για τη σημασία της επίσκεψης αυτής και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε συνέντευξη στο πρακτορείο ANADOLU και μίλησε για «ευκαιρία να γίνουν τολμηρά βήματα προς τα εμπρός». Ο Ερντογάν μίλησε στον ΣΚΑΙ και τόνισε την ανάγκη να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας στέλνοντας το μήνυμα ότι οι κακές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι κομμάτι του παρελθόντος. Δεν παρέλειψε να ζητήσει επικαιροποίηση της συνθήκης της Λωζάνης και να επαναλάβει εκ νέου το αίτημα για την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών παρά το γεγονός ότι είναι θέμα της ελληνικής δικαιοσύνης.  Άμεση η αντίδραση της κυβέρνησης.

“Η σημερινή συνέντευξη του κ. Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα“, αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Τονίζει ότι “η Ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη“.

Υπογραμμίζει πως “ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών”. “Οι αναφορές περί αναθεώρησής της”, τονίζει, δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή”.

Ιστορική επίσκεψη Ερντογάν – Η ατζέντα των επαφών – Φρούριο η Αθήνα (video)Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου προέδρου μετά από 65 χρόνια. Όλα όσα περιλαμβάνει η ατζέντα των συναντήσεων. Ωστόσο ο Ταγίπ Ερντογάν είναι η δεύτερη φορά που βρίσκεται στην Ελλάδα, καθώς το 2004 είχε έρθει όντας πρωθυπουργός.

Ήταν τέτοια εποχή πριν από 65 χρόνια, στις 2 Δεκεμβρίου 1952, όταν ένας άλλος Τούρκος Πρόεδρος, ο Τζελάλ Μπαγιάρ, έφθασε στην Αθήνα, σε μια ιστορική επίσκεψη που τότε θεωρήθηκε ως το έναυσμα της καθιέρωσης καλών και στενών σχέσεων φιλίας και γειτονίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Αν ανατρέξει κάποιος στα αρχεία της εποχής θα διαπιστώσει με έκπληξη το μέγεθος της λαμπρής υποδοχής που έτυχε ο Τούρκος Πρόεδρος επισκεπτόμενος την Ελλάδα και την μεγάλη παρουσία του κόσμου που έσπευσε να δει από κοντά τον Τζελάλ Μπαγιάρ στην επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Καβάλα, την Ξάνθη και την Κομοτηνή συνοδευόμενος από τους βασιλείς, Παύλο και Φρειδερίκη.

Ιστορική επίσκεψη Ερντογάν – Η ατζέντα των επαφών – Φρούριο η Αθήνα (video)

Το καλωσόρισμα έγινε στην τουρκική γλώσσα και στους επισκέπτες έριχναν άνθη κορίτσια με παραδοσιακές στολές. Όλοι οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης, αλλά και το λιμάνι της μακεδονικής πόλης, είχαν σημαιοστολιστεί με ελληνικές και τουρκικές σημαίες, ενώ με άνθη και κορδέλες είχε στολιστεί η πλατεία Φουάτ (πλατεία Ελευθερίας σήμερα), όπου έγινε η επίσημη υποδοχή. Μια μέρα πριν, στο λιμάνι της Καβάλας, είχε καταπλεύσει η θαλαμηγός του Τούρκου Πρόεδρου, “Σαβαρόνα”, με την οποία και θα επέστρεφε στην Τουρκία μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Ιστορική επίσκεψη Ερντογάν – Η ατζέντα των επαφών – Φρούριο η Αθήνα (video)

Σκοπός της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην περιοχή ήταν τα εγκαίνια ενός γυμνασίου στην Κομοτηνή, που είχε λάβει το όνομά του, μετά από πρόταση της βασίλισσας Φρειδερίκης, ως ένδειξη του καλού κλίματος και των στενών σχέσεων φιλίας που επεδίωκαν οι δυο πλευρές του Αιγαίου.

Η ατζέντα της επίσκεψης 

Η Αθήνα προσδίδει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου και στην ατζέντα θα βρεθούν όπως είναι φυσικό το Αιγαίο και οι παραβάσεις και παραβιάσεις, το προσφυγικό, το Κυπριακό, οι οικονομικές σχέσεις, οι μεταφορές και η ενέργεια.

Η Αθήνα προσδοκά από αυτήν επίσκεψη ουσιαστική αναβάθμιση ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή.

Αναφορικά με την επίσκεψη Ερντογάν στην Κομοτηνή, η Αθήνα δεν την αντιμετωπίζει με φοβικότητα αλλά αυτή είναι στο πλαίσιο της άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων του.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει δηλώσει πως «Η Συνθήκη της Λοζάνης εξακολουθεί να ισχύσει και να δεσμεύει όλους όσοι την υπέγραψαν».
Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συμμετέχει σε προσκύνημα και στη συνέχεια σε ένα ιδιωτικό γεύμα και δεν περιλαμβάνεται κάτι άλλο στο πρόγραμμά του στην περιοχή.

Στις 10:30 αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και ακολούθως η προεδρική πομπή θα κατευθυνθεί στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου και καταθέσει στεφάνι.

Όλο το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης Ερντογάν

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017
10:30 Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan και της συζύγου του, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος. Υποδοχή από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νικόλαο Κοτζιά, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης. Ανεπίσημη τελετή υποδοχής.
11:30 Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη».
11:45 Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο. Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο και τη σύζυγό του κα Βλασία Παυλοπούλου. Επίσημη τελετή υποδοχής. Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων. Επιθεώρηση τιμητικού αγήματος.
19:25 Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan και της συζύγου του στο Προεδρικό Μέγαρο. Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο και τη σύζυγό του κα Βλασία Παυλοπούλου. Υπογραφή Βιβλίου Επισκεπτών από τον ξένο επίσημο και τη σύζυγό του.
19:30 Επίσημο δείπνο.

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017
11:15 Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος». Υποδοχή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.
12:10 Αφιξη στην Κομοτηνή. Επίσκεψη στο «Kirmahalle Cammi» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip
Παρουσίαση των δύο Αντιπροσωπειών.
12:00 Κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων.
12:40 Διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών.
13:30 Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμου. Υποδοχή από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα. Ιδιαίτερη συνάντηση.
14:50 Δηλώσεις στον Τύπο.
16:30 Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Αρχηγό της Μείζονος Αντιπολίτευσης.
Erdoğan.
13:30-15:00 Γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».

16:00 Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.

Πρώτη συνάντηση θα είναι αυτή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και εν συνεχεία, στις 13:00, είναι προγραμματισμένο το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Λίγο πριν φθάσει ο Τούρκος Πρόεδρος στην Αθήνα, το πρακτορείο ANADOLU παρουσιάζει συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού που μιλά για τη σημασία της επίσκεψης αυτής και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα να μιλά για «ευκαιρία να γίνουν τολμηρά βήματα προς τα εμπρός».

Φρούριο η Αθήνα- Απαγόρευση συγκεντρώσεων κατά την επίσκεψη Ερντογάν

Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα το επόμενο διήμερο. Πάνω από 2.500 αστυνομικοί θα είναι επί ποδός, όπου από τις 6 το πρωί της Πέμπτης έως τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής θα τεθεί σε ισχύ απαγόρευση συγκεντρώσεων, για λόγους δημόσιας ασφάλειας.

Κλειστός θα μείνει και την Πέμπτη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα, ενώ θα υπάρξουν προσωρινές διακοπές ή τροποποιήσεις στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ από τις 6 το πρωί της Πέμπτης μέχρι την Παρασκευή.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς, Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος