Ισχυρή καταδίκη του Σ.Α. στις τουρκικές επιδιώξεις στα Βαρώσια – Απομονωμένη και προκλητική η Άγκυρα

Έπειτα από μπαράζ διαβουλεύσεων, τόσο στο προσκήνιο, όσο και στο παρασκήνιο και μετά την υποχώρηση των Βρετανών ως αποτέλεσμα των πιέσεων από Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα και Ινδία, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδικάζει ρητά την τουρκική προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων στο έδαφος της Κύπρου.

Την ικανοποίηση της Αθήνας εκφράζουν διπλωματικές πηγές, αναδεικνύοντας τις καίριες διαφορές με την αντίστοιχη ανακοίνωση του Οκτωβρίου 2020 όταν οι Τούρκοι άνοιξαν μέρος της παραλίας των Βαρωσίων.

“Για πρώτη φορά υπάρχει ρητή αναφορά σε καταδίκη των εξαγγελιών αυτών, και όχι απλώς έκφραση «βαθιάς ανησυχίας». Επίσης γίνεται για πρώτη φορά ρητή αναφορά στην τουρκική ηγεσία και στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η εισαγωγή του ανωτέρω λεκτικού αποτελεί αποτέλεσμα του στενού συντονισμού μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας”, αναφέρουν διπλωματικές πηγές

Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν το βηματισμό τους στην πολύπλοκη διπλωματική σκακιέρα. Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία, ενώ την Τρίτη πραγματοποιείται στην ελληνική πρωτεύουσα τριμερής σύνοδος με συμμετοχή της Ιορδανίας.

Στην Ελλάδα θα βρίσκεται και ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ηχηρό μήνυμα στήριξης του Κυπριακού Ελληνισμού θα στείλει η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας από τη γιορτή αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Ελληνική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην Κάσο

Παράξενο περιστατικό στην διάρκεια ναυαγίου ιστιοφόρου με μετανάστες σημειώθηκε 50 μίλια νότια της Κάσου.

Η περιοχή είναι εντός ελληνικού FIR και Ελληνικής περιοχής Έρευνας και Διάσωσης και η όλη επιχείρηση συντονίσθηκε από τις ελληνικές Αρχές.

Την νύχτα δυο τουρκικές φρεγάτες που ήταν στην περιοχή προσπάθησαν να δημιουργήσουν σύγχυση, καλώντας τα παραπλέοντα σκάφη να συντονισθούν με τις συχνότητες τους, στην τακτική της αμφισβήτησης των αρμοδιοτήτων της Ελλάδας όπως είναι η Περιοχή Έρευνας και Διάσωσης που συμπίπτει με το FIR Αθηνών.

Η όλη επιχείρηση συντονίσθηκε κανονικά όμως και συνεχίζεται μέχρι και τώρα από το Κέντρο του Πειραιά και έχει ενδιαφέρον πάντως ότι από τουρκικής πλευράς δεν εκδόθηκε ούτε ΝΟΤΑΜ ούτε NAVTEX για την επίσημη διεκδίκηση του συντονισμού της επιχείρησης.

Ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε πριν από λίγο την ακόλουθη ανακοίνωση:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ σχετικά με τη Δεύτερη Φάση της Πρωτοβουλίας για τα Βαρώσια από την κυβέρνηση της «ΤΔΒΚ»

Απορρίπτουμε την Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας στα Βαρώσια που ανακοινώθηκε από τον «Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ), κ. Ερσίν Τατάρ, στις 20 Ιουλίου 2021, καθώς και τις δηλώσεις διαφόρων χωρών που βασίζονται σε αβάσιμους ισχυρισμούς και ασυμβίβαστους με τις πραγματικότητες του νησιού. Συμμεριζόμαστε πλήρως τις επίσημες απαντήσεις της «ΤΔΒΚ¨σε αυτές.

Οι δηλώσεις αυτές βασίζονται στην Ελληνική και Ελληνοκυπριακή μαύρη προπαγάνδα και σε αβάσιμους ισχυρισμούς, όπως ότι τα Βαρώσια δεν είναι έδαφος της «ΤΔΒΚ», ότι η «ΤΔΒΚ» θα δημεύσει τα ακίνητα στα Βαρώσια και θα φέρει εποίκους εκεί κατά παράβαση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.

Τα Βαρώσια είναι μέρος της επικράτειας της «ΤΔΒΚ». Επιπλέον, δεν έχουν ανοίξει για κατοίκηση και έχουν χαρακτηριστεί ως στρατιωτική ζώνη σε μια χειρονομία καλής θέλησης από τις αρχές της «ΤΔΒΚ».

Τον περασμένο Οκτώβριο, η κυβέρνηση της «ΤΔΒΚ» επέτρεψε την πρόσβαση του κοινού σε δύο κεντρικούς δρόμους και την παραλία των Βαρωσίων, η οποία παρέμεινε κλειστή για 47 χρόνια και άρχισε να δημιουργεί κινδύνους για το περιβάλλον. Τελευταία η κυβέρνηση της «ΤΔΒΚ» ήρε το καθεστώς στρατιωτικής ζώνης μιας πιλοτικής περιοχής, η οποία αντιστοιχεί με το 3,5 τοις εκατό των Βαρωσίων.

Όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τις αρχές της «ΤΔΒΚ», στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των Βαρωσίων σέβονται τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και συμμορφώνονται πλήρως με το διεθνές δίκαιο. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς, οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν παραβιάζονται. Επιπλέον, οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν είναι υπέρ άνω των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και κυριαρχίας.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Ερντογάν, αυτά τα βήματα δεν θα προκαλέσουν νέα δυσαρέσκεια, αλλά θα εξαλείψουν την τρέχουσα προς όφελος όλων.

Από την άλλη πλευρά, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επίσης επιμένει, δυστυχώς, να μην παρατηρεί τις πραγματικότητες στο πεδίο σχετικά με το Κυπριακό.

Παρόλη την καλή θέληση της τουρκικής πλευράς, δεκαετίες προσπαθειών δεν μπόρεσαν να οδηγήσουν σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση λόγω της αδιάλλακτης στάσης της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Ελλείψει συμφωνίας σχετικά με αυτό το μοντέλο μεταξύ των μερών, η επιμονή σε ένα ομοσπονδιακό διακανονισμό βλάπτει τώρα την αξιοπιστία του Συμβουλίου.

Μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης για μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού θα μπορούσε να ξεκινήσει μόνο με την εξασφάλιση της ίσης κυριαρχίας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού.

Με αυτήν την αντίληψη, καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να ξεφύγει από την παραπλανητική προπαγάνδα του διδύμου Ελλάδας- Ελληνοκυπρίων και να υποστηρίξει τα νόμιμα βήματα που έκανε η «ΤΔΒΚ» σχετικά με τα Βαρώσια, καθώς και την εποικοδομητική και ρεαλιστική της πρόταση που υποβλήθηκε στη Γενεύη.

Δεν έχει νόημα για την ΕΕ να μιλά για νομιμότητα, όταν δέχτηκε παράνομα την ελληνοκυπριακή διοίκηση στην Ένωση, ομολογώντας ότι αυτή ήταν μια πολιτική απόφαση. Αυτό ισχύει εξίσου για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που υποστήριξαν την ανομία που έγινε εκείνη την περίοδο. Το γεγονός ότι αυτή η ομάδα προσπαθεί τώρα να μας διδάξει νομιμότητα αυτό αποτελεί παντελώς μια πράξη υποκρισίας.

Καλούμε για άλλη μια φορά αυτήν την ομάδα και τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσουν τις πραγματικότητες του νησιού, να θέσουν τέρμα στην αδικία που έχουν προκαλέσει στον τουρκοκυπριακό λαό, να σεβαστούν τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού, καθώς και την ισότητα της κυριαρχίας του και το καθεστώς ισότητας που πέτυχε το 1960.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος
Ανάλυση: Νίκος Μελέτης
Ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος