Την σφοδρή αντίδραση δικαστών και εισαγγελέων, προκάλεσε η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, ότι «το δικαστικό σώμα απαιτεί νέο αίμα, καθώς πολλοί δικαστές είναι εξαρτημένοι, και μέλη παραδικαστικών κυκλωμάτων». Η ΕΔΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι πρόκειται για “θεσμική εκτροπή” και ζητά παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, η ΕΔΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο κ. Πολάκης, «χωρίς την επίκληση κανενός στοιχείου και χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα άτομα» αναφέρθηκε στην ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος, ενώ πλέον «οφείλει ή να ανακαλέσει τις δηλώσεις του ή να καταγγείλει τους επίορκους δικαστές, εφόσον γνωρίζει τέτοιους”.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, παρήγγειλε στον αντεισαγγελέα Δημήτριο Δασούλα, τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης “προς διακρίβωση της βασιμότητας” όσων κατήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
Το απόγευμα, ο κ. Πολάκης προέβη σε νέα δήλωση στην οποία επισημαίνει ότι τιμά “κάθε δικαστικό και οποιονδήποτε άλλο δημόσιο λειτουργό, ο οποίος με έντιμο τρόπο, σε δύσκολες συνθήκες, κάνει ευσυνείδητα τη δουλειά του”, ενώ διευκρινίζει ότι οι δηλώσεις του αναφέρονταν σε καταστάσεις στο χώρο της Υγείας και οι οποίες παρά το ότι είχαν γίνει καταγγελίες ή δεν ερευνήθηκαν ή καθυστερούν για χρόνια ή χάθηκαν στο δρόμο. Αλλωστε, όπως σημειώνει, υπάρχουν δημοσιευμένα αποτελέσματα ερευνών και πορίσματα για τη λειτουργία παραδικαστικών κυκλωμάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης. Τέλος, δηλώνει ότι είναι στη διάθεση της δικαιοσύνης για ότι χρειαστεί”.
Αντιδράσεις κομμάτων
«Ο κυβερνητικός θίασος ανεβάζει νέα παράσταση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι “ο ένας υπουργός βρίζει αδίστακτα τη Δικαιοσύνη και ο άλλος τον αδειάζει διστακτικά.
Και ο κ. Τσίπρας προσποιείται πως δεν ακούει την ύβρη σε βάρος της Δικαιοσύνης και των δικαστικών. Στηρίζει έτσι ένα μείζον θεσμικό ατόπημα. Την εκτροπή του Υπουργού του. Και επιβεβαιώνει ότι η Κυβέρνησή του είναι σκορποχώρι», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Συγγρού.
“Το νέο παραλήρημα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Πολάκη, αυτή τη φορά εναντίον των δικαστικών λειτουργών, επιτείνει το κλίμα αμφισβήτησης των δημοκρατικών θεσμών», ανέφερε σε σχόλιό του το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «ο χρόνος που ο κ. Πολάκης επέλεξε για να επιτεθεί στο δικαστικό σώμα, λίγες μόλις ώρες μετά την άρση της βουλευτικής του ασυλίας για παλαιότερες εκκρεμότητές του με τη Δικαιοσύνη, μόνο ως αθώα σύμπτωση δεν μπορεί να εκληφθεί».
Να καταθέσει συγκεριμένα στοιχεία για όσα ισχυρίζεται για τον χώρο της Δικαιοσύνης καλεί τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Π. Πολάκη, το Ποτάμι. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «ο κ. Πολάκης δεν έχει καταλάβει ακόμη ότι είναι υπουργός. Με το γνωστό ύφος τού ψευτόμαγκα συνεχίζει τις καφενειακού τύπου δηλώσεις».
“Η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη και καλό είναι οι πολιτικοί να μετράνε τα λόγια τους όταν κρίνουν λειτουργούς της δικαιοσύνης. Ωστόσο και οι δικαστές άνθρωποι είναι και διαπράττουν λάθη. Πολύ πιθανό ο κ. Πολάκης να μην έχει εξ ολοκλήρου άδικο σε όσα ισχυρίζεται και ορθό είναι η δικαιοσύνη να διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση των καταγγελιών του”, ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου της Ένωσης Κεντρώων.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ-1, ΑΠΕ_ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος