“Είναι δικαίωμα των Ελλήνων να γνωρίζουν για τις μεγάλες υποθέσεις που χρεοκόπησαν τη χώρα”

Για το ρόλο των εξεταστικών επιτροπών που συγκροτεί το Κοινοβούλιο, επιχειρηματολογεί ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μέ άρθρο του στην ιστοσελίδα insider.gr.

«Στη δημόσια συζήτηση», γράφει, «γύρω από την εμπειρία των πρόσφατων διεργασιών με τις Εξεταστικές Επιτροπές που συγκρότησε η Βουλή, έρχεται και επανέρχεται ένα καίριο ζήτημα. Κατά πόσον δηλαδή αποτελεί, αυτή η διαδικασία, μία κυβερνητική επιλογή προκειμένου να στοχοποιηθεί και να ποινικοποιηθεί η πολιτική ζωή, δημιουργώντας παράλληλα έναν αποπροσανατολισμό σε σχέση με τις ακολουθούμενες πολιτικές στο οικονομικό πεδίο».
Ο πρόεδρος της Βουλής που δεν συμμερίζεται, όπως αναφέρει, την ίδια άποψη, εξηγεί ότι «η Εξεταστική Επιτροπή που έγινε γι’ αυτό που αποκλήθηκε «τρίγωνο της διαπλοκής», δηλαδή τράπεζες, media και κόμματα, έφερε στην επιφάνεια πάρα πολλά στοιχεία, που μπορεί μεν να μην οδήγησαν ευθέως στην παραπομπή πολιτικών στελεχών με πολιτικές ευθύνες για προανακριτική, πλην όμως όλο το ογκώδες υλικό μέσα στο οποίο υπήρχαν πολλές και πολύ σημαντικές μαρτυρίες ήδη απασχολεί τη Δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση».

Ο  Ν. Βούτσης επισημαίνει ότι «το Σύνταγμα στο περίφημο άρθρο 86, προνοεί έτσι ώστε η Δικαιοσύνη όταν έρχεται μπροστά σε ένα όνομα πολιτικού αμελλητί, δηλαδή χωρίς περαιτέρω διερεύνηση, να το στέλνει στη Βουλή για τα περαιτέρω. Αυτή η διαδικασία εμπεριέχει προφανώς ένα στοιχείο που φέρνει σε προνομιακή θέση τους βουλευτές και τους υπουργούς εν τη ασκήσει των καθηκόντων τους, διότι μπορεί πολύ εύκολα να έρχονται είτε παραγεγραμμένες υποθέσεις, και έχει συμβεί για δεκάδες υποθέσεων στη Βουλή προς εξέταση -άρα επί της ουσίας επιστρέφονται οι φάκελοι στη Δικαιοσύνη χωρίς να ασκηθεί η διαδικασία για τα πολιτικά πρόσωπα- είτε λόγω έλλειψης στοιχείων και πάλι γυρνάνε αυτοί οι φάκελοι χωρίς να έχουνε γίνει Εξεταστικές Επιτροπές. Άρα, είναι σωστό να γίνονται Εξεταστικές Επιτροπές ακόμα και αν δεν προκύπτουν ευθέως και αμέσως πιθανότητες και ενδεχόμενα ποινικών ευθυνών για βουλευτές, πρώην υπουργούς κλπ.

Ολόκληρο το άρθρο του Προέδρου της Βουλής εδώ 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος