Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών: Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου

Μηνύματα με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών απέστειλε ο πολιτικός κόσμος.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών αποτελεί μία συμβολική αφορμή να αντικρίσουμε κατάματα ένα διαχρονικό πρόβλημα. Να αντιληφθούμε ότι αυτό συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες. Και να τις σπάσουμε μαζί με τη σιωπή που το τυλίγει. Γιατί το τραύμα κάθε γυναίκας είναι το τραύμα κάθε κοινωνίας, κάθε χώρας» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μηδενική ανοχή απέναντι στα περιστατικά βίας κατά των γυναικών και δημιουργία ισχυρού πλέγματος προστασίας των θυμάτων» είναι το μήνυμα που στέλνει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα.

Η κ. Συρεγγέλα, μιλώντας από το βήμα της Βουλής στο επετειακό αφιέρωμα για τη σημερινή ημέρα, κάλεσε όλες και όλους να καταδικάζουμε κάθε συμπεριφορά που προκαλεί σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική βλάβη ή πόνο στις γυναίκες και να είμαστε ενωμένες και ενωμένοι για την εξάλειψη της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

«Η ελληνική κοινωνία με γενναίο βηματισμό ξεκίνησε την πορεία, για να βγει από τη σιωπή και τον φόβο, γιατί άκουσε, έμαθε και εμπιστεύθηκε το Δίκτυο Δομών που υπάρχει σε όλη τη χώρα και προσφέρει δωρεάν βοήθεια, συμβουλές ή προστασία σε κάθε γυναίκα που είναι θύμα οποιασδήποτε μορφής παρενόχλησης ή βίας», ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας.

Το Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) περιλαμβάνει 43 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία παρέχουν σε γυναίκες δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής στήριξης και εργασιακής συμβουλευτικής (και υλοποιούνται από το ΚΕΘΙ και τους Δήμους), καθώς και 19 ξενώνες φιλοξενίας, στους οποίους μπορούν να διαμείνουν γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους.

Επίσης, το Δίκτυο περιλαμβάνει και την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, η οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και είναι δωρεάν, στηρίζει και ενημερώνει τόσο τα ίδια τα θύματα όσο και πρόσωπα από το ευρύτερο περιβάλλον που επιθυμούν να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να βοηθήσουν τα θύματα.

Οι γυναίκες που δεν μπορούν να καλέσουν, μπορούν να επικοινωνήσουν και με e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση: sos15900@isotita.gr.

“Ίχνος ανοχής στην έμφυλη βία” τόνισε ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στη σημερινή  ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών ανάρτησε στο λογαριασμό του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Η Διεθνής Ημέρα Για Την Εξάλειψη Της Βίας Κατά των Γυναικών είναι μία αφορμή να αναλογιστούμε την ατομική ευθύνη σε ένα φαινόμενο – όνειδος για την κοινωνία του 21ου αιώνα», ανέφερε. «Δε μένουμε σιωπηλοί. Σπάμε τον κύκλο της βίας. Ενθαρρύνουμε, καταγγέλλουμε, συμπαραστεκόμαστε».

Μήνυμα ανάρτησε στο λογαριασμό του στο twitter και o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«1 στις 3 γυναίκες διεθνώς έχει υποστεί ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία, κυρίως σε ηλικίες 15-49 ετών», ανέφερε. «Η σημερινή μέρα αποτελεί ένα παγκόσμιο κάλεσμα, ώστε όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την εξάλειψη της έμφυλης βίας. Για μια ζωή χωρίς εκφοβισμό».

«Να μη λείψει ξανά καμία στο μέτρημα» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας και καλεί όλες και όλους να συμμετέχουν ενεργά στις σημερινές δράσεις αφύπνισης και αγώνα για την εξάλειψη της βίας ενάντια στις γυναίκες.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «δεν αρκεί να πενθούμε, να καταδικάζουμε και να εξοργιζόμαστε. Είναι χρέος της Πολιτείας η θεσμική αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία” και οι στοχευμένες δράσεις της για την εξάλειψη» των γυναικοκτονιών. «Ήρθε η ώρα της δράσης και των αλλαγών. Για να μη λείψει ξανά καμία στο μέτρημα», τονίζει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει ότι από τις αρχές του έτους μετράμε στη χώρα μας 13 γυναικοκτονίες: «Δεκατρείς γυναίκες δεν βρίσκονται ανάμεσά μας, εξαιτίας της πατριαρχίας και της βίας που η ίδια γεννά. Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια αποτυχία της κοινωνίας μας», σημειώνει. «Ασφαλώς ο σεξισμός δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο», τονίζει, «η Ελλάδα, όμως, βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο στο ευρωπαϊκό βαρόμετρο για την ισότητα των φύλων».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι «η έμφυλη βία συναντάται σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, στο οικογενειακό, φιλικό, αλλά και εργασιακό περιβάλλον» και ότι «οι κοινωνικές ανισότητες, τις οποίες διεύρυναν η πανδημική κρίση και η αυξανόμενη φτώχεια που υπήρξε αποτέλεσμα αυτής, επηρεάζουν ιδιαίτερα τις γυναίκες». Υπογραμμίζει ότι «αποτελεί χρέος μας απέναντι στη Δημοκρατία η διασφάλιση της ισότητας, της ισονομίας, της ευημερίας και της ασφάλειας για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια του τόπου μας» και ότι «είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε πως η πατριαρχική δομή της κοινωνίας και ο διάχυτος σεξισμός γεννούν τις αιτίες της έμφυλης βίας».

Να αποδεχτεί στην πράξη το τρίπτυχο «ορατότητα, μέτρηση, εξάλειψη μέσω πολιτικών της έμφυλης βίας, για να μην ξαναφωνάξουμε ως απούσα καμιά γυναίκα», καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

«Την καλούμε να αναλάβει άμεσα δράση, ως ελάχιστο φόρο τιμής στις γυναίκες που δολοφονήθηκαν από το χέρι των οικείων τους, γιατί ήταν γυναίκες. Έμπρακτα», τονίζει σε δήλωσή της η αναπληρώτρια τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αρμόδια για θέματα Ισότητας, Ειρήνη Αγαθοπούλου. Αναφέρει ότι «η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, το φεμινιστικό κίνημα, σκεπτόμενοι/ες πολίτες είναι ένα βήμα μπροστά από την παρούσα κυβέρνηση», την οποία επικρίνει ότι «και στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για τους Ποινικούς Κώδικες φάνηκε άτολμη κι αρνήθηκε να εντάξει τον όρο γυναικοκτονία στο δικαιϊκό μας σύστημα, παρά το γεγονός ότι πληθώρα φορέων, εκπροσώπων και λειτουργών της Δικαιοσύνης τάχθηκαν υπέρ και παρά το γεγονός ότι τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας έχουν εκτοξευθεί». Σημειώνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί τη νομική αναγνώριση του όρου δίκαιο αίτημα και συμπορεύεται με τις φεμινιστικές οργανώσεις, την κοινωνία των πολιτών και με όλους και όλες που το υπερασπίζονται.

Δ. Κουτσούμπας: Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής της γυναικείας ανισοτιμίας και της πολύμορφης βίας, πολεμάμε το σύστημα που τη γεννά

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη βία κάθε μορφής κατά των γυναικών, χωρίς ναι μεν αλλά. Πρωταγωνιστεί καθημερινά στον αγώνα για μέτρα ολόπλευρης προστασίας από το κράτος, με οικονομική, κοινωνική στήριξη των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους. Παλεύει για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες της γυναίκας, ώστε να στέκεται στα πόδια της, χειραφετημένη οικονομικά, κοινωνικά, ψυχικά, χωρίς οικονομική και κοινωνική εξάρτηση από τον σύντροφο ή τον σύζυγο» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών.

«Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής της γυναικείας ανισοτιμίας και της πολύμορφης βίας, πολεμάμε το σύστημα που τη γεννά. Για να γίνει κάθε χώρος δουλειάς, σπουδών, κυψέλη οργάνωσης κι αλληλεγγύης για κάθε γυναίκα, ώστε να βρει τη δύναμη και το κουράγιο να αντιπαλέψει τέτοια φαινόμενα, να απεγκλωβιστεί από βίαιες διαπροσωπικές, οικογενειακές σχέσεις και να αγωνιστεί μαχητικά για να αλλάξει τη ζωή της!», κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος