“Ηχηρό μήνυμα” προς Τουρκία η επίσκεψη Μενέντεζ (video)

Tον Αμερικανό γερουσιαστή  Ρόμπερτ Μενέντεζ, “αρχιτέκτονα” του νομοσχεδίου που επιβάλλει σειρά κυρώσεων στην Τουρκία, απαιτεί να δοθεί λίστα με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και θέτει την Ελλάδα στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, υποδέχτηκε στο Πεντάγωνο, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. “Η Ελλάδα είναι συνεπής εταίρος στο ΝΑΤΟ και δεν πατάει σε δύο βάρκες και ο νοών νοείτο”, ήταν το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος υποδέχτηκε τον Αμερικανό γερουσιαστή στο Προεδρικό Μέγαρο.

“Πολύ σημαντική για την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο” χαρακτήρισε εξάλλου την πρωτοβουλία Μενέντεζ, ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής, υπογράμμισε πως οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ, χαρακτήρισε την Ελλάδα σημαντικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και ευχαρίστησε για τη διαχρονική παρουσία Αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τον προσκάλεσε σε γεύμα στο μουσείο της Ακρόπολης.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Κογκρέσου που ένα νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να υποβάλει λίστα στη Βουλή με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, στο ίδιο νομοσχέδιο ζητείται η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Με αυτό το σχέδιο νόμου τοποθετούν την Ελλάδα στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο.

Όσον αφορά την Τουρκία, το νομοσχέδιο ζητάει από την κυβέρνηση να εμποδίσει την μεταφορά των μαχητικών F-35, εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδιασμού της για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400. Μάλιστα, επισημαίνεται πως μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει και στην γενικότερη επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

Πρόκειται για διακομματική πρωτοβουλία, καθώς ο κ. Μενέντεζ είναι ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ενώ o κ. Ρούμπιο, ο οποίος είναι επίσης μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, εκλέγεται ως Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής στη Φλόριντα.

Το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019», όπως αποκαλείται επίσημα, εισάγει μια σειρά από πρωτοβουλίες που αποσκοπούν να ενισχύσουν την αμερικανική στήριξη στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/ Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος