Ηχηρό μήνυμα της Αθήνας προς την Άγκυρα

«Δεν ανεχόμαστε παραβατικές αξιώσεις. Δεν ανεχόμαστε απειλές πολέμου. Δεν συμπλέουμε με μονομερείς διεκδικήσεις. Λυπούμαι που η Τουρκία εκτρέπεται σε ένα νεοθωμανισμό» ήταν το αυστηρό μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην ‘Αγκυρα από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, με αφορμή τη νέα παράνομη navtex είχε προαναγγείλει τη διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων σχετικά με τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα

Η εξωτερική μας πολιτική, είπε ο υπουργός «δεν είναι φοβική, δεν είναι πολιτική μιας περίκλειστης Ελλάδας, μιας ανασφαλούς Ελλάδας. Δεν είναι πολιτική μια μίζερης Ελλάδας. Δεν είναι πολιτική μιας καχύποπτης απομονωμένης Ελλάδας. Πιστεύουμε σε μια Ελλάδα σύγχρονη, «ανοικτή» προς όλες τις θρησκείες, προς όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως χρώματος. Πιστεύουμε σε μια Ελλάδα φιλόδοξη με αυτοπεποίθηση. Σε μια Ελλάδα κέντρο οικονομικής ανάπτυξης των Βαλκανίων».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, διαμήνυσε ότι «απορρίπτουμε τον εριστικό επαρχιωτισμό της Τουρκίας» και τόνισε «θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο την κυριαρχία μας. Θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο την πατρίδα μας. Την μεγαλώνουμε με την επέκταση των χωρικών υδάτων, με τις οριοθετήσεις υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ, με έντιμες συμφωνίες που κάνουμε με όλους του γείτονές μας πλην της Τουρκίας που αρνείται να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

Ο κ. Νίκος Δένδιας, σημείωσε, ακόμη, αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας: «Πιστεύουμε στα προνόμια της γεωπολιτική μας θέσης. Στις δυνατότητες των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Στον πατριωτισμό των Ελλήνων που ενσυνείδητα αντιστρατεύεται την υπερφίαλη αλαζονεία. Πιστεύουμε σε μια Ελλάδα που μέσα σε μήνες κατόρθωσε και έλυσε ζητήματα μισού αιώνα που φάνταζαν άλυτα. Σε μια Ελλάδα λαμπερή, ευρωπαϊκή, ακτινοβόλα. Σε μια Ελλάδα νέα Ελλάδα 200 ετών».

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης πως « βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερο κρίσιμο για τα εθνικά θέματα σημείο, αντιμετωπίζοντας πρωτοφανείς προκλήσεις» μεταξύ των οποίων και «η αντιμετώπιση του μείζονος τουρκικού αναθεωρητισμού».

Επιπλέον, σημείωσε πως έχουμε «αντιστρέψει το τουρκικό αφήγημα του “κακομαθημένου παιδιού της Ευρώπης”, αυτό που προσπαθούσε η τουρκική διπλωματία να δημιουργήσει σε βάρος της χώρας μας. Οι Τούρκοι διπλωμάτες έλεγαν ” οι Έλληνες δεν συμφωνούν με εμάς, μήπως έχουν συμφωνήσει με κανέναν άλλο;” Αυτό έχει αναστραφεί πλήρως. Οι Έλληνες έχουν συμφωνήσει με όλους πλην της τουρκικής πλευράς».

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «επί του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας χτίζουμε συμμαχίες. Έχουμε δημιουργήσει ένα ευρύτατο δίκτυο διμερών και πολυμελών σχημάτων, αλλά και με την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών» και αναφέρθηκε στις οριοθετήσεις της υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ με Ιταλία, Αίγυπτο ενώ έχουμε συμφωνήσει πρόσφατα με την Αλβανία να παραπέμψουμε το ζήτημα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης , κάτι «που δεν είχε γίνει εφικτό, για δεκαετίες, για διάστημα που υπερέβη το μισό αιώνα».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην οικοδόμηση συνεργασιών «με χώρες της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, με τις χώρες του Κόλπου και του Καυκάσου, σημειώνοντας ότι οι περισσότερες χώρες έχουν υποστεί τον τουρκικό επεκτατισμό.

«Η ακραία ρητορική της Τουρκίας είναι απόδειξη αναξιοπιστίας. Έχουν χάσει κάθε σχέση με την πραγματικότητα» σημείωσε σε συνέντευξή του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Την ίδια ώρα, σε ετοιμότητα παραμένουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Με φωτογραφίες που δημοσιοποίησε το ΓΕΕΘΑ αποτυπώνουν την ανάπτυξη μονάδων της Ελληνικής αρμάδας στην περιοχή.

Ηχηρό μήνυμα της Αθήνας προς την Άγκυρα

Αντιπαράθεση για τα 12 ν.μ.

Στη Βουλή οι τόνοι ανέβηκαν με αιχμή το δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση των Χωρικών Υδάτων στα 12 ν. μίλια.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα στο τελευταίο σκέλος της ομιλίας του τονίζοντας ότι είναι αναφαίρετο μονομερές δικαίωμα της χώρας η επέκταση στα 12 μίλια.
“Πρώτη η ΝΔ το άσκησε ξεκινώντας από το Ιόνιο. Υποχρέωση της χώρας είναι να υπερασπίζεται την κυριαρχία της, η οποία εκτείνεται στη θάλασσα στα 6 μίλια και στον εναέριο χώρο στα δέκα” είπε ο  Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα.
“Γνωρίζετε ότι και επί ημερών σας υπήρχαν ουκ ολίγες navtex που έγιναν μεταξύ 6-12 μιλίων. Να είστε πιο προσεκτικός”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας νωρίτερα είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα «δεν έχει στρατηγική για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων». «Εσείς κ. Μητσοτάκη, άβουλος – ελπίζω όχι και μοιραίος αντάμα- χωρίς καμία στρατηγική, χωρίς καμία πρωτοβουλία, παρακολουθείτε απλά τις εξελίξεις, είπε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματικής αδράνειας και της παθητικότητας και να ασκήσει το κυριαρχικό δικαίωμα της επέκτασης των 12 μιλίων νοτίως της Κρήτης.

Αντιπαράθεση σημειώθηκε και μετά την ομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Κ. Παναγιωτόπουλου όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, παρατήρησε στον κ. Παναγιωτόπουλο, ότι επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά δεν έστειλε ένα μήνυμα στην Τουρκία. «Αν κάποιος, μετά από λίγα χρόνια, που θα βλέπει τι διεξάγεται αυτές τις εβδομάδες στα χωρικά μας ύδατα, στα δυνητικά χωρικά μας ύδατα για να ακριβολογώ, καθώς και στα δυνητική ΑΟΖ της χώρας μας, και διαβάσει την ομιλία σας, θα εκπλαγεί και θα τη θεωρήσει ως μια ανιστόρητη αυταρέσκεια, που δεν μπορεί να έχει χώρο και χρόνο σε αυτές τις περιστάσεις». Κάλεσε μάλιστα τον υπουργό, να πει «τι θα κάνει η χώρα εάν μπει γεωτρύπανο στα 12 ναυτικά μίλια», καθώς και να σχολιάσει τα περί εθνικισμού που ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης για τα 12 ν.μ..

Απαντώντας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναρωτήθηκε εάν ο κ. Ραγκούσης άκουσε την ομιλία του. Σχολίασε μάλιστα την παρέμβαση του κ. Ραγκούση, λέγοντας ότι «εντυπωσιάζει η στροφή ενός κόμματος, που πρόσφατα ο αρχηγός του υποστήριζε ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και σήμερα εξορκίζει την κυβέρνηση να τα επεκτείνει στα 12 ν.μ., όταν ήδη αυτό έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό, και σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή αποτελεί δυνητικό κυριαρχικό δικαίωμα. Κι όπως καταλαβαίνετε, στη σφαίρα προστασίας που καλύπτονται, δεν περιέρχονται τα δυνητικά κυριαρχικά δικαιώματα αλλά τα απόλυτα».

«Η φανερή και μυστική σας διπλωματίας επέτρεψαν στον Ερντογάν να φέρει το Oruc Reis μέσα από τα 12 μίλια», σχολίασε η Φωφη Γεννηματα

«Είναι απαράδεκτη η κυβερνητική θέση που καθόρισε ως κόκκινη γραμμή τα 6 ν. μίλια των χωρικών υδάτων, γιατί αφήνει περιθώρια και δίνει άλλοθι στις επικίνδυνες κινήσεις του Ορούτς Ρέις», είπε ο Δημητρης Κουτσούμπας

«Αφού η επίσημη θέση είναι τα 12μιλια κάντε το αύριο για να ξέρουν και οι Τούρκοι πια είναι η κόκκινη γραμμή», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Πηγή ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος