Ηχηρά μηνύματα από την Αθήνα κατά των τουρκικών προκλήσεων – Επιμένει η Άγκυρα

Επιμένει στις προκλήσεις η Τουρκία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διεμήνυσε ότι η Αθήνα απορρίπτει πλήρως τους αβάσιμους ισχυρισμούς της, καταγγέλλοντας τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα πληρώσει βαρύ κόστος αν αποτολμήσει στρατιωτική εμπλοκή. Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, υποστήριξε ότι ότι η Ελλάδα «συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά αντιβαίνοντας στις Συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού».

Στον απόηχο του αυστηρού μηνύματος του Βερολίνου προς την Άγκυρα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα επισκεφθεί τη χώρα μας την Παρασκευή 10 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου της Γερμανίας, θα παρακαθίσει, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε δείπνο στο πλαίσιο της Συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Στρατηγική επιλογή της Ελλάδας είναι η δημοσιοποίηση σε όλα τα φόρα της τουρκικής παραβατικότητας και η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Την καίρια διαφορά της τρέχουσας κλιμάκωσης από την Τουρκία σε σχέση με τις εντάσεις του πρόσφατου παρελθόντος επισήμανε ο Νίκος Δένδιας από το Βελιγράδι, τέταρτο σταθμό της περιοδείας του στα Δυτικά Βαλκάνια. Και αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η Τουρκία, δια στόματος μάλιστα του Ταγίπ Ερντογάν, έχει πει δημοσίως και επανειλημμένως ότι θέλει να διακόψει κάθε δεσμό με την Ελλάδα, να κλείσει δηλαδή τους διαύλους επικοινωνίας, που υπήρχαν, έστω και σε χαμηλότερο επίπεδο.

Η Αθήνα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Αντιμετωπίζουμε περαιτέρω κλιμάκωση με αναθεωρητική ρητορική και απειλές από την γειτονική μας Τουρκία. Υπογραμμίζω την διαφορά από την στιγμή που η Τουρκία δημόσια και επανειλημμένα δήλωσε ότι θέλει να διακόψει κάθε δεσμό με την Ελλάδα και επίσης αφού αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου, προβάλλοντας αβάσιμους ισχυρισμούς τους οποίους εμείς κατηγορηματικά απορρίπτουμε» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί κάθε επιβουλή κατά της εδαφικής ακεραιότητάς της, είναι το μήνυμα του υπουργού Άμυνας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Manifesto». Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επανέλαβε την πάγια θέση του πρωθυπουργού ότι δεν είναι η Ελλάδα αυτή που θα κλείσει την πόρτα του διαλόγου, υπενθυμίζοντας παραλλήλως ότι είναι η Άγκυρα αυτή που στήνει σκηνικά έντασης, είτε με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, είτε με τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις και με τις αλλεπάλληλες εξόδους των τουρκικών ερευνητικών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Ο Τούρκος Πρόεδρος σφάλλει αν νομίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας ή δεν θα αντιμετωπίσει την επιβουλή της εδαφικής ακεραιότητάς της. Ασφαλώς και δεν θα είμαστε εμείς που θα προκαλέσουμε οποιαδήποτε ένταση στην ευρύτερη περιοχή. Όμως αποτελεί πλέον γνώριμη τακτική της άλλης πλευράς, ο Τούρκος Πρόεδρος κάθε φορά που αισθάνεται απειλούμενος ή αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα να προκαλεί εντάσεις» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να επιλύσουν τα ζητήματα μεταξύ τους. Υποστήριξε πως η Ελλάδα συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά ενεργώντας προς την αντίθετη κατεύθυνση των Συμφωνιών της Λωζάνης και του Παρισιού, σημειώνοντας: «Όταν ρωτήθηκε ο Μητσοτάκης για αυτό, απάντησε: “Δεν θα συζητήσω την ξεπερασμένη αρχή του αφοπλισμού”. Αποκλείεται. Όταν το αναφέρει η Τουρκία, από τον Μητσοτάκη μέχρι τον επιθετικό Υπουργό Εξωτερικών, όλοι λένε ότι η στάση της Τουρκίας είναι “πολύ επιθετική”. Τι είναι λοιπόν η επιθετικότητα; Ας το πούμε εδώ. Εάν εξοπλίσετε τα νησιά που θα έπρεπε να είναι άοπλα, θα πρέπει να αφοπλιστούν».

«Με τον ίδιο τρόπο», συνέχισε ο Τσελίκ, «εάν δηλώνετε συνεχώς ότι έχετε εναέριο χώρο πέρα από τα χωρικά σας ύδατα, και εάν το δείχνετε ως παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, παρόλο που η Τουρκία πετά σε διεθνή εναέριο χώρο σε αυτό το πλαίσιο, θα δημιουργήσει μια προσέγγιση που είναι απολύτως παράνομη και βασισμένη σε ψέματα. Αν παραπονιέστε δεξιά και αριστερά, τότε δεν θα δούμε εδώ μια ειρηνική και καλοπροαίρετη προσέγγιση».

«Το καθεστώς των νησιών είναι ξεκάθαρο, αυτά τα νησιά θα είναι αφοπλισμένα, αλλάζετε το καθεστώς των νησιών από τη στιγμή που τα εξοπλίζετε. Η αλλαγή του καθεστώτος των νησιών σημαίνει επίσης άνοιγμα της συζήτησης για το καθεστώς της κατάστασης κυριαρχίας στη συνθήκη που καθιερώνει το σημερινό καθεστώς του νησιού, που είναι αφοπλισμός» δήλωσε ο Τσελίκ.

Για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη «στο νησί στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού», ο Ομέρ Τσελίκ είπε: «Δεν έχει νόημα, δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά (το κάνει) για να αντιμετωπίσει την αναταραχή στην εσωτερική πολιτική και κάποιες επικρίσεις στο εσωτερικό. Αλλά κάνει κάτι ακόμη πιο επικίνδυνο και θα το αναφέρω στο ΝΑΤΟ για να διασφαλίσω ότι οι σύμμαχοί μας θα πάρουν θέση εναντίον της Τουρκίας».

Νέα πρόκληση της Τουρκίας με επίκεντρο την Κύπρο

Το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στα Κατεχόμενα της Κύπρου μετατρέπεται σε αεροδρόμιο για «εσωτερικές πτήσεις». Την τροποποίηση του καθεστώτος λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και την ένταξη των πτήσεων από και προς αυτό στο σχέδιο εσωτερικών πτήσεων της Τουρκίας, ανακοίνωσε ο «αντιπρόεδρος» της τρικομματικής αποκαλούμενης «κυβέρνησης» και «υπουργός Τουρισμού, Πολιτισμού, Νεολαίας και Περιβάλλοντος» του ψευδοκράτους, Φικρί Ατάογλου.

Στο 73,5% ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Μάιο

Η ένταση στο εσωτερικό της Τουρκίας κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα, ελλείψει πειστικού αφηγήματος για τα μεγάλα, πραγματικά προβλήματα της χώρας, όπως ο πληθωρισμός, ο οποίος κατέγραψε ρεκόρ 24 ετών. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφθασε τον Μάιο το 73,5%, το υψηλότερο ποσοστό από τον Φεβρουάριο του 2002, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος