Ηχηρά γεωπολιτικά και οικονομικά μηνύματα Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο – «Οι διαφορές δεν λύνονται με νταηλίκια»

Ηχηρά γεωπολιτικά μηνύματα εξέπεμψε ο πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, περιγράφοντας παράλληλα την εικόνα μιας άλλης Ελλάδας λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση 3 ετών διακυβέρνησης της ΝΔ.

Με το βλέμμα στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρα μας έλαβε από την αρχή ξεκάθαρη θέση, επισημαίνοντας πως οι ίσες αποστάσεις δεν οδηγούν παρά στο χαώδες κενό. Μήνυμα και προς την Τουρκία, με την επισήμανση ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας.

«Η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από τον γκρεμό της εξόδου από το ευρώ. Την κοινωνία της τότε χτυπούσαν αλλεπάλληλα κύματα τυφλού και διχαστικού λαϊκισμού» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «Και μόνο μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας, η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω. Αλλά το τίμημα υπήρξε βαρύ». «Ευτυχώς για την πατρίδα μου, η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015». 

Δείχνοντας προς την Άγκυρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός είναι εκτός κάθε συζήτησης, ξεκαθαρίζοντας ξανά ότι η Ελλάδα δεν απειλείται από κανέναν, ενώ αναφερόμενος στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, κάλεσε τους Ευρωπαίους να αξιολογήσουν την τουρκική επιθετικότητα.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις απειλές, κρατάμε ανοιχτά τα παράθυρα στις ειρηνικές επαφές. Οι διαφορές μεταξύ των κρατών λύνονται με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και όχι με νταηλίκια».

Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν και οι Έλληνες ευρωβουλευτές. Την πρότασή του για εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας επανέφερε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ο Νίκος Ανδρουλάκης. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Ευρωπαϊκά κράτη συνεχίζουν να εξοπλίζουν αυτόν που απειλεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Εδώ πρέπει λοιπόν να παρθεί απόφαση για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και για όποιον δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Η αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης δεν κρύβεται πίσω από επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, επικεφαλής ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έθεσε ζήτημα στρεβλής λειτουργίας του κράτους δικαίου στη χώρα.

«Το κόμμα της ΝΔ έχει τεράστια ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας γιατί την άφησε το 2009 με έλλειμμα 15,4% και τεράστιο δημόσιο χρέος» είπε και συνέχισε: «Τον Ιανουάριο στη Βουλή χαρακτηρίσατε κορυφαίους δημοσιογράφους ερευνητές «υπόκοσμο» και «συμμορία». «Σκοπεύετε για τους βαρείς χαρακτηρισμούς υπόκοσμος και συμμορία να ζητήσετε έστω μία συγγνώμη;»

Από την μεριά του ο Κώστας Παπαδάκης ευρωβουλευτής ΚΚΕ, είπε: Ο αντιλαϊκός σχεδιασμός προϋποθέτει επίσης το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, με διαλυμένο σύστημα υγείας, εκτεθειμένο στην πανδημία.

«Μπορεί η Ελλάδα να φέρει πίσω ξανά όλους τους αυτούς τους Έλληνες που έφυγαν κατά την τελευταία δεκαετία;» ήταν το σχόλιο του Μανώλη Φράγκου, ευρωβουλευτή Ελληνικής Λύσης.

Απαντώντας στον επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η τότε κυβέρνηση έθεσε υπό αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή θέση της χώρας, ενώ σχολίασε και τις αναφορές ευρωβουλευτών σε επαναπροωθήσεις μεταναστών και την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα.

«Κάνατε τη διάσημη πλέον «κολοτούμπα», υπογράψατε ένα τρίτο πρόγραμμα και ουσιαστικά καταδικάσατε την Ελλάδα σε τέσσερα περιττά χρόνια λιτότητας» σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «Όταν μια λέμβος αναχωρεί από προβλήτα στην Τουρκία με 100 ή 200 επιβαίνοντες, πιστεύω πως είναι αφελές εκ μέρους μας να υποθέσουμε πως αυτό συμβαίνει εν αγνοία των τουρκικών Αρχών. Η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία όλοι μπορούν να γράψουν και να δημοσιεύσουν ό,τι θέλουν. Έχω εκτυπώσει δύο ενδεικτικά πρωτοσέλιδα από τα σημερινά φύλλα εφημερίδων, οι οποίες με κατηγορούν ότι είμαι ψεύτης, συκοφάντης».

«Σας ευχαριστούμε, κ. Μητσοτάκη, που είστε τόσο μεγαλόκαρδος και αφήσατε την ιστορική Αυγή, που ιδρύθηκε το 1952 και διέκοψε κυκλοφορία μόνο στην Επταετία, να συνεχίσει να υπάρχει» ήταν το σχόλιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα.

Όσο για την “Αυγή”, ο μοναδικός που παρά λίγο να διακόψει την κυκλοφορία της ήταν ο ιδιοκτήτης της, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού από τον Μάνφρεντ Βέμπερ: «Σεβόμαστε τους φύλακες των συνόρων μας και τη δουλειά που κάνουν».

Υποδεχόμενη τον Έλληνα πρωθυπουργό η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέδειξε μεταξύ άλλων τον κομβικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρωθυπουργός

Ένας κύκλος διπλωματικής αντεπίθεσης της χώρας μας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα ολοκληρώθηκε στο Στρασβούργο.

Με απαρχή την επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο και την ομιλία του στο Κογκρέσο και ενδιάμεσους σταθμούς τις Συνόδους Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και στο σώμα των ευρωβουλευτών τις αναθεωρητικές εξάρσεις της γείτονος, εκπέμποντας δύο βασικά σημεία:

Πρώτον, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας.

Δεύτερον, ότι η Αθήνα κρατάει ανοιχτά τα παράθυρα του διαλόγου. Με σταθερό σημείο αναφοράς, σε κάθε περίπτωση, το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη περιέγραψε μία χώρα πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Πέραν των γεωπολιτικών, η ομιλία είχε ως στόχο να παρουσιάσει την εικόνα μίας σύγχρονης Ελλάδας, που δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του παρελθόντος, αλλά έχει ξεπεράσει τα προβλήματα. Αναπτύσσεται οικονομικά, έχει κατακτήσει το στοίχημα της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία και βαδίζει σταθερά προς τον επόμενο στόχο, την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, μέσα στο 2023.

Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, προέταξε το κοινωνικό πρόσημο που έχουν οι πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση για τη μεσαία τάξη, τους εργαζομένους, τους συμπολίτες μας που έχουν τις περισσότερες ανάγκες. «Λιγότεροι φόροι, περισσότερες δουλειές, καλύτερη ζωή…», είναι το τρίπτυχο που παρουσίασε.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Απευθείας Στρασβούργο – αποστολή: Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος