Η Τουρκία δεν διστάζει να υπονομεύσει τις διερευνητικές – Η πραγματική τους διάσταση

Αν και η Τουρκία θέλει να αναδείξει τις διερευνητικές και τις τεχνικές συνομιλίες στο  ΝΑΤΟ ως τη σημαντική συμβολή της στον διάλογο και στη σταθερότητα, εν τούτοις δεν διστάζει και να τις υπονομεύσει. Σε κάθε περίπτωση οι διερευνητικές πρέπει να καταγραφούν στην πραγματική τους διάσταση.

Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει την εικόνα της χώρας που ενδιαφέρεται για τις διερευνητικές δημιουργώντας τη σχετική εικόνα προς το εξωτερικό στο πλαίσιο της προσπάθειάς της αφενός να αποφύγει τις κυρώσεις αφετέρου να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερα ανταλλαγμάτα.

Την ίδια όμως στιγμή υψώνει τους τόνους δεν διστάζει να υπονομεύσει  τις διερευνητικές επαφές που ξεκινούν στην Κωνσταντινούπολη καταθέτοντας το σκεπτικό της που περιλαμβάνει τη θέση της σύμφωνα με την οποία «ή θα  καθίσετε στο τραπέζι όπως το στρώνει ο κ.τσαβουσογλου η θα πάμε σε αδιέξοδο» για το οποίο θέλει εκ των προτέρων  να επιρρίψει την ευθύνη στην  Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση οι διερευνητικές δεν αποτελούν διαπραγμάτευση και ως εκ τούτου πρέπει να αντιμετωπιστούν στην πραγματική τους διάσταση. Δηλαδή ότι αποτελούν ένα πρώτο μικρό βήμα μια άτυπη συζήτηση για να διαπιστωθούν δυνατότητες σύγκλισης στο θέμα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να προβάλουν  τις διερευνητικές ως μείζονα εξέλιξη  και ως βήμα για την επίλυση των διαφορών  κάτι που θα τους απαλλάξει και από την ενοχλητική συζήτηση για κυρώσεις.

Επίσης, είναι  σαφές  ότι και ο κ. Μαας, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών  που χαιρετίζει τις διερευνητικές αποφεύγει να επισημάνει  ότι κάτω από τον τίτλο αυτό,  η Τουρκία επιμένει να θέτει   όλη την ατζέντα των μονομερών διεκδικήσεων της, γεγονός που οδηγεί σε αδιέξοδο.

Μέσα από τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβουσογλου διαφάνηκαν οι προθέσεις της Τουρκίας καθώς και το τί προτίθεται να βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων: χωρικά ύδατα, εναέριο χώρο ,θαλάσσιες αρμοδιότητες Και συγχρόνως ξαναφέρνει την αποστρατικοποίηση των νησιών και το μειονοτικό στη Θράκη.

Πάντως ο κ. Μάας συνέστησε από το Βερολίνο ότι «δεν πρέπει να επαναληφθεί το παιγνίδι με την φωτιά» γεγονός που ίσως δείχνει ότι διαπίστωσε  πόσο ελάχιστα πειστικός  είναι  ο λόγος του Τούρκου ομολόγου του τον οποίο  άκουσε  να απειλεί και πάλι με δράση εάν δεν γίνουν δεκτά τα τελεσίγραφα της  Άγκυρας.

Σύμφωνα με την Αρριάνα Φερεντινου οι διερευνητικές θα ξεκινήσουν το πρωί της προσεχούς Δευτέρας στο ξενοδοχείο Σουισοτέλ με θεά στον Βόσπορο και θα  διαρκέσουν μόνο μια μέρα. Αμέσως μετά η ελληνική  αντιπροσωπεία θα επιστρέψει στην Αθήνα .

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος