Η ρύθμιση – «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη και ο «γρίφος» του ντιμπέιτ – Τι ανέφεραν ο Γ. Κουμουτσάκος και ο Αλ. Χαρίτσης

Με τον χρόνο να μετρά πλέον αντίστροφα για τις εκλογές στις 21 Μαΐου, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης βρέθηκαν καλεσμένοι στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και σχολίασαν την επικαιρότητα με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη αλλά και στην τροπολογία για το «μπλόκο» του κόμματος Κασιδιάρη.

«Είναι περίεργο ένα κόμμα δημοκρατικό, ένα κόμμα που συμμετέχει στη δημοκρατική λειτουργία ουσιαστικά να επικαλείται την αντισυνταγματικότητα, δημιουργώντας μια σύγκλιση θέσεων και δημιουργώντας τεράστια ερωτηματικά για την πολιτική σκοπιμότητα αυτής του της θέσης», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος, απαντώντας στις κατηγορίες του Αλέξη Τσίπρα ότι έχουν γίνει οι καλύτεροι χορηγοί της ακροδεξιάς, αφού με την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη δίνουν επιχειρήματα σε όσους καταθέσουν συνδυασμό, προκειμένου να προσφύγουν στο Εκλογοδικείο για ακύρωση των εκλογών.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «εμείς είχαμε μια συγκεκριμένη άποψη. Αλλάξαμε το νόμο πριν περίπου ένα μήνα, με πολύ ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες. Όπως ξέρετε όμως, η δημοκρατία είναι μια ζώσα διαδικασία. Στο δρόμο φάνηκε ότι θα έπρεπε ακόμα περισσότερο να ενισχύσουμε την ελληνική δικαιοσύνη προκειμένου να πάρει μια πολύ σοβαρή απόφαση, όπως τον αποκλεισμό ενός κόμματος από την εκλογική διαδικασία».

«Και μόνο αυτό, το ότι είναι η τρίτη φορά στην οποία καλούμαστε να αποφασίσουμε, δείχνει ακριβώς ότι έχουμε εδώ μπροστά μας: μια κυβέρνηση η οποία κινείται με αδιανόητες παλινωδίες, με έναν θεσμικό ερασιτεχνισμό ο οποίος δεν έχει προηγούμενο. Σκεφτείτε το. (…) Υπήρξε συζήτηση στη Βουλή. Υπήρξε νομοθέτηση από τη κυβέρνηση πριν από έναν μόλις μήνα. Τότε μας έλεγε η κυβέρνηση ότι είναι λάθος αυτά τα οποία προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι αυτή ήταν η θεσμικά σωστή και ασφαλής διαδικασία και έρχεται μετά από ένα μήνα η ίδια κυβέρνηση ακριβώς έτσι να αλλάξει την ίδια την διάταξη», που πρότεινε, απάντησε ο κ. Χαρίτσης, εκφράζοντας την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στο φλέγον ζήτημα Κασιδιάρη.

Δυστυχώς «ο καταδικασμένος και φυλακισμένος Κασιδιάρης είναι στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης» κι έτσι «ενισχύονται οι φωνές εκείνες οι οποίες ενισχύουν τις αντι – πολιτικές τάσεις», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ακόμη ότι «ήρθαμε να ενστερνιστούμε την πρόταση κορυφαίων συνταγματολόγων ακριβώς για να διαμορφώσουμε τις ευρύτερες δυνατές δημοκρατικές συναινέσεις. (…) Υπάρχει θεσμική αντιμετώπιση του φασισμού αλλά και πολιτική, κι αυτή τη μάχη τη δίνουμε κάθε μέρα. Τη δίνουμε μέσα στην κοινωνία, απέναντι σε ξενοφοβικές και ρατσιστικές φωνές, οι οποίες τροφοδοτούν το ρατσισμό και τον φασισμό. Τη δίνουμε απέναντι στην περιθωριοποίηση, τη δίνουμε απέναντι στη φτωχοποίηση, απέναντι στην όξυνση των ανισοτήτων, απέναντι σε μια φτωχοποίηση της βίας».

«Άκουσα με πολύ ενδιαφέρον την τοποθέτηση του κ. Χαρίτση, η οποία διακρίνεται από απώλεια πολιτικής μνήμης. Ποιο ήταν το κόμμα, ποια ήταν η κυβέρνηση που χαρακτήρισε ως εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή; Ποια τον οδήγησε το δικαστήριο; Επί ποιας καταδικάστηκες; Δεν θα δώσουμε εμείς διαπιστευτήρια δημοκρατίας απέναντι στα ναζιστικά μορφώματα. Αυτό που έπρεπε να κάνουμε το κάνουμε όπως κάνουν όλα τα κεντροδεξιά κόμματα απέναντι σε ναζιστικά φαινόμενα. Εμείς είμαστε οι πραγματικοί τους αντίπαλοι. Αντιθέτως, η λογική των απέναντι – δεν λέω ότι το κάνουν σκόπιμα – τους ανατροφοδοτεί ιδεολογικά», είπε ο κ. Κουμουτσάκος, απαντώντας στα λεγόμενα του κ. Χαρίτση.

Αναφορικά με τη σημασία της φράσης που είπε ο πρωθυπουργός «αυτή η κάλπη είναι η μόνη κάλπη», ο κ. Κουμουτσάκος εξήγησε: «Η 21η Μαΐου, η πρώτη κάλπη αν θέλετε ήταν εξαρχής για μας η μητέρα των μαχών. Ακριβώς επειδή ξέρουμε και ξέραμε και αυτό λέγαμε και στον κόσμο μας ότι το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου θα διαμορφώσει τις πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν, διαμορφώνει την πολιτική δυναμική. Διεκδικούμε λοιπόν, πείθοντας ή εν πάση περιπτώσει προτρέποντας όλους να συμμετέχουν. Διότι οι απόντες έχουν πάντα άδικο. Η συμμετοχή είναι δύναμη. Η αποχή είναι να εκχωρήσει τη δύναμή σου σε άλλους».

Ο κ. Κουμουτσάκος, σχετικά με την ενδεχόμενη διεξαγωγή ντιμπέιτ ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, ανέφερε «ότι είναι ένα κομμάτι της πολιτικής αντιπαράθεσης». «Έχοντας διατελέσει εκπρόσωπος κόμματος στην προεκλογική περίοδο και μεταξύ της ομάδας που διαπραγματευόταν αλλά και μέλος πολύ σκληρών διαπραγματεύσεων, τεχνικών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, πρέπει να σας πω ότι για ντιμπέιτ ήταν σκληρότερες, λεπτομερέστερες και πιο επίπονες».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος