Η ΠτΔ στην El Pais: “Η πορεία της ανεξάρτητης Ελλάδας είναι μια σύγχρονη οδύσσεια”

ανταπόκριση από την Ισπανία: Δώρα Μακρή

Συνέντευξη έδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην ισπανική εφημερίδα El Pais με τίτλο: “Η πορεία της ανεξάρτητης Ελλάδας είναι μια σύγχρονη οδύσσεια”. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επιβεβαιώνει, στην 200ή επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας, την δέσμευσή της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

η συνέντευξη στην El Pais

Και ενώ η σύγχρονη Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τα 40 χρόνια ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρόεδρός της, Κατερίνα Σακελλαροπούλου – η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της χώρας – μόλις γιόρτασε τον πρώτο της χρόνο στην Προεδρία. Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη πριν από 64 χρόνια, διαζευγμένη, φεμινίστρια και οικολόγος, πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα σε αυτήν την θέση, μετά από πρόταση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα), έχει φήμη ως προοδευτική δικαστής, αν και δεν είναι γνωστή οποιαδήποτε κομματική της ταυτότητα: Υπερασπίστηκε την αφαίρεση της δήλωσης του θρησκεύματος στο δελτίο αστυνομικής ταυτότητας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, υπερασπίστηκε το δικαίωμα στα παιδιά αλλοδαπών γονέων, αλλά εγγεγραμμένων στην Ελλάδα, ότι θα μπορούσαν να αποκτήσουν ελληνική υπηκοότητα. Υποστήριξε τα θύματα σεξιστικής βίας μετά την καταγγελία βιασμού της Σοφίας Μπεκατώρου (ολυμπιακή πρωταθλήτρια) από τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας σε ηλικία 21 ετών.

Οι εξουσίες της ως προέδρου, πέρα ​​από την ηγεσία του κράτους, περιλαμβάνουν την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, την δυνατότητα κήρυξης πολέμου, ή διαβουλεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης, μεταξύ άλλων. Η κ. Σακελλαροπούλου, η οποία ψηφίστηκε ως πρόεδρος με μια σπάνια ομοφωνία (όταν ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο τον Ιανουάριο), μετά από πρόταση του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και υποστηριζόμενη από την αριστερή αντιπολίτευση, απαντά στην EL PAÍS μέσω email από την Αθήνα για μία χρονιά που χαρακτηρίζεται από την πανδημία, την ανανεωμένη ένταση με την Τουρκία και την προσφυγική κρίση.

Ερώτηση: Η Ελλάδα γιορτάζει 200 ​​χρόνια ως ανεξάρτητο κράτος. Τι πιστεύετε όταν ρίχνετε την ματιά σας στο παρελθόν;

Απάντηση: Η πορεία της Ελλάδας ως ανεξάρτητου κράτους έχει παράλληλη πορεία με αυτήν άλλων σύγχρονων ευρωπαϊκών κρατών. Πριν από 200 χρόνια, η επανάσταση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για την ελληνική ανεξαρτησία, εμπνεύστηκε από τις εθνικές και φιλελεύθερες επαναστάσεις της εποχής της. Τα φιλελεύθερα συντάγματα της δεκαετίας του 1820 ήταν από τα πρώτα στην Ευρώπη που καθιέρωσαν καθολική ψηφοφορία για άνδρες και γυναίκες, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος έπρεπε να περιμένει μέχρι τον 20ο αιώνα για να επιτύχει πολιτική ισότητα.

Το σχέδιο εθνικής ολοκλήρωσης κυριάρχησε στον πρώτο αιώνα του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους και ολοκληρώθηκε το 1947, με την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων. Η Ελλάδα αντιμετώπισε γενναία τις δυνάμεις του Άξονα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και υπέστη μια οδυνηρή κατοχή που αντισταθμίστηκε από ηρωικές πράξεις αντίστασης.

Μετά την απελευθέρωση, το 1944, ακολούθησε ένας αιματηρός εμφύλιος πόλεμος. Μέσα από κρίσεις, πολέμους και εμφυλίους πολέμους, η Ελλάδα προχώρησε από την κατοχή στην απελευθέρωση, ώστε να γίνει μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες τις μεταπολεμικές δεκαετίες στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ελλάδα, από μία δημοκρατία που δεν είχε ολοκληρωθεί, υπέφερε από επτά χρόνια δικτατορίας, ώσπου να καταλήξει σε μια ευημερούσα φιλελεύθερη δημοκρατία από το 1974, η οποία επέκτεινε τα αστικά και κοινωνικά δικαιώματα και ενίσχυσε την ευρωπαϊκή της πορεία. Η πορεία της ανεξάρτητης Ελλάδας είναι μια σύγχρονη Οδύσσεια, μια ιστορία επιμονής και αισιοδοξίας, καθοδηγούμενη από το όραμα μιας ευημερούσας φιλελεύθερης και προοδευτικής δημοκρατίας, σε μια ευρύτερη ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερώτηση: Ποια είναι τα θετικά και αρνητικά στοιχεία και ποια τα προβλήματα της ανεξάρτητης Ελλάδας;

Α.: Παρόλο που σε αυτούς τους δύο αιώνες η Ελλάδα πέτυχε σημαντικούς στόχους, έκανε επίσης οδυνηρά λάθη και πλήρωσε το τίμημα. Αν και στις πιο κρίσιμες στιγμές, η Ελλάδα ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Αν έπρεπε να επισημάνω τα αρνητικά στοιχεία, είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα έχει υποστεί πολλές φορές τις συνέπειες των εσωτερικών της συγκρούσεων. Επιπλέον, για μεγάλο μέρος της ιστορίας της, οι θεσμοί της ήταν ασταθείς και αδύναμοι παρά την επιτυχία της οικοδόμησης του έθνους.

Αυτοί οι παράγοντες έχουν αναμφίβολα τονίσει μια ατομικιστική προσέγγιση και μια δυσπιστία προς το κράτος που εξακολουθεί να επικρατεί σε ορισμένες πτυχές της κοινωνικής ζωής. Στα θετικά στοιχεία, η Ελλάδα έχει μια μακρά και βαθιά ριζωμένη δημοκρατική παράδοση η οποία διατηρήθηκε παρά τις όποιες αλλαγές (στα πολιτικά συστήματα) αλλά και τις αποτυχίες της.

Ε. Από το 2008 η Ελλάδα αντιμετώπισε την παγκόσμια οικονομική κρίση και επί του παρόντος το προσφυγικό, την ένταση με την Τουρκία αλλά και την πανδημία….

A.: Η Ελλάδα επλήγη σκληρά από τις δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές κρίσεις της προηγούμενης δεκαετίας: την κρίση της Ευρωζώνης και την κρίση μετανάστευσης και προσφύγων. Και σήμερα η πανδημία του κορονοϊού έχει μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Αυτές οι κρίσεις άφησαν μια βαριά κληρονομιά όσον αφορά στην κοινωνική συνοχή, αλλά αφηγούνται επίσης την ιστορία της ανθεκτικότητας του ελληνικού λαού και των δημοκρατικών θεσμών.

Παρά τις δυσκολίες που έχουμε υποστεί, η ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα παρέμειναν αφοσιωμένα στην φιλελεύθερη δημοκρατία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφεύγοντας τους εξτρεμισμούς και τις ανελεύθερες προκλήσεις. Και στην περίπτωση προκλήσεων για την εθνική ασφάλεια, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να επιλύσει τις διαφορές της με την Τουρκία με βάση το διεθνές δικαίου.

Ε.: Ποιοι τομείς απομένουν;

A.: Οι αλλαγές που αντιμετωπίζει η σύγχρονη Ελλάδα δεν διαφέρουν από αυτές των υπόλοιπων σύγχρονων ευρωπαϊκών κρατών. Η Ελλάδα φιλοδοξεί να δημιουργήσει ποιοτική απασχόληση για τους νέους, να ενισχύσει παραγωγικές επενδύσεις, νέες τεχνολογίες και καινοτομία με ιδιαίτερη έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, των νέων επιστημόνων που μετανάστευσαν από την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης. Η επιστροφή αυτού του ταλέντου ξεκινά. Η χώρα έχει γίνει ένας ελκυστικός προορισμός για επιχειρηματίες και δημιουργούς από όλο τον κόσμο.

Και παραμένει ένα ακόμη σημαντικό καθήκον: να διαφυλάξουμε την συνοχή των κοινωνιών μας εξαιτίας της φτώχειας, της ανεργίας και της αυξανόμενης ανισότητας. Η δημόσια σφαίρα πρέπει να προστατεύεται από τον μετα-ρεαλιστικό κόσμο των fake news και το δηλητήριο του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας. Είμαστε ενωμένοι με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Η πανδημία επιβεβαίωσε τη σημασία των υπηρεσιών του δημοσίου και προσφέρει ευκαιρίες για να αποκατασταθούν οι δημόσιες αξίες για τους πολίτες ως συνδετικός κρίκος που ενώνει τις κοινωνίες μας.

Ε.: Ποια θεωρείτε ως ημερομηνία-κλειδί αυτών των δύο αιώνων;

Α:. Εφέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Ήταν ένα θεμελιώδες γεγονός. Όχι επειδή τα προηγούμενα γεγονότα ήταν λιγότερο σημαντικά, αλλά η επίσημη ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ήταν το αποκορύφωμα αυτών των φιλοδοξιών που οδήγησαν τη χώρα από τα πρώτα της βήματα ως ανεξάρτητο έθνος και μέσω της μακράς και ταραχώδους ιστορίας της. Οι Έλληνες που αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία κοίταξαν την Ευρώπη αναζητώντας την έμπνευση, με τον ίδιο τρόπο που η Ευρώπη εμπνεύστηκε από τις αξίες της αθηναϊκής δημοκρατίας. Με την ένταξή της στην ΕΕ, η Ελλάδα επέστρεψε στις φιλοσοφικές της ρίζες.

Η ένταξη στην ΕΕ ήταν ζωτικής σημασίας για την εδραίωση της ελληνικής δημοκρατίας και αποτέλεσε καταλύτη για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό και την μακροπρόθεσμη κοινωνική πρόοδο. Τόνωσε επίσης τον δυτικό προσανατολισμό της Ελλάδας – σημειωτέον ότι κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ήταν η μόνη δημοκρατία στα Βαλκάνια και εξακολουθεί να είναι ένα από τα λίγα δημοκρατικά καθεστώτα στην ανατολική Μεσόγειο σήμερα – και ως το ένατο μακροβιότερο μέλος της τρέχουσας Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένουμε το ίδιο δεσμευμένοι όπως πάντα στο έργο της οικοδόμησης μιας ισχυρότερης και πιο ενωμένης Ευρώπης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος