Η κρίση στο Αφγανιστάν στο επίκεντρο της τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου & Ισραήλ (video)

H κρίση στο Αφγανιστάν και κυρίως το ενδεχόμενο ενός νέου προσφυγικού κύματος προς την Ευρώπη απασχόλησε την τριμερή σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν επίσης για την επέκταση της συνεργασίας σε τομείς όπως η ασφάλεια, η διαχείριση της πανδημίας αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Το μήνυμα ότι πρέπει να είναι κοινή η προσπάθεια ώστε να μην εργαλειοποιηθεί το μεταναστευτικό από γειτονικές χώρες έστειλε ο Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο της πρώτης τριμερούς συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ υπό τον Ναφτάλι Μπένετ. Μάλιστα σημείωσε με νόημα ότι κάποιες χώρες προσπαθούν να αναβιώσουν παλιές αυτοκρατορίες.

«Και χρησιμοποιούν πολλά εργαλεία. Στρατιωτικές επιδρομές σε άλλες χώρες, ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, ασύμμετρο πόλεμο, πόλεμο με αντιπροσώπου. Και, βέβαια, μερικές φορές εργαλειοποιούν τη μετανάστευση, κάτι που είναι εντελώς απαράδεκτο» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Νίκος Δένδιας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Γαΐρ Λαπίντ συζήτησαν τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση της συνεργασίας στην πολιτική προστασία, την κλιματική αλλαγή και την καταπολέμηση της πανδημίας καθώς και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Αυτή η τριμερής συνεργασία είναι ένα στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο για όλους μας. Η δύναμη της είναι η οικονομία μας, η ασφάλειά μας, το διεθνές μας κύρος» τόνισε ο υπ. Εξωτερικών του Ισραήλ.

Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε: «Η συνάντησή μας αποτελεί μια ορατή επιβεβαίωση, ένα μήνυμα, αν θέλετε, του στρατηγικού χαρακτήρα αυτής της συνεργασίας που ήρθε για να μείνει και, το σημαντικότερο, όπως και οι δύο σας πολύ σωστά επισημάνατε, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται».

Μετά το τέλος της τριμερούς συνόδου ο Νίκος Δένδιας είχε συνομιλίες με τη νέα ηγεσία του Ισραήλ, τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ιτσχάκ Χέρτζογκ και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος