Η Εύα Καϊλή μιλά στην ΕΡΤ – Τι λέει για τις κακοποιήσεις γυναικών και τα δικαιώματα των θυμάτων (video)

Η Έυα Καϊλή, ευρωβουλευτής και νέα αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου μίλησε στην ΕΡΤ για τη νέα αυτή τιμητική θέση, τα θέματα αρμοδιότητάς της καθώς και τα περισταστικά κακοποίησης γυναικών λέγοντας ότι δεν έχουν γίνει αρκετά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Δεν ήταν καθόλου εύκολο. Είναι πάρα πολύ δύσκολο μια χώρα όπως η δική μας, με ένα κόμμα με μικρή αντιπροσώπευση να διεκδικεί ένα τέτοιο αξίωμα. Εξίσου δύσκολο ήταν το δικαίωμα για να το διεκδικήσεις και μέχρι τη Δευτέρα τίποτα δεν ήταν σίγουρο. Έπρεπε να έχεις κανείς την στήριξη από πολλές χώρες και πολλούς συναδέλφους», δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, σχολιάζοντας την εκλογή της από τον πρώτο γύρο.

Μιλώντας για τη σημαντική αυτή διάκριση η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι έχει μεγάλη συμβολική αξία. «Ήδη από το 2019 έχει αναγνωριστεί η δουλειά μας και να γίνεται μια τέτοια τιμή στο πρόσωπό μου για τη χώρα μου είναι σημαντικό. Θέλω αυτό να αντανακλά και στην παράταξή μου. Θέλω να υπάρχουν πολλές δημοκρατικές επιλογές και να επανακάμψουν οι Σοσιαλοδημοκράτες, και να επανέλθει το κόμμα μου στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης πολύ γρήγορα».

Στόχος της, όπως είπε, είναι να επικοινωνήσει στον κόσμο τη δουλειά που γίνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. “Είμαι εισηγήτρια για το Invest in You, ενός προγράμματος επενδυτικού που δημιούργησε περίπου 500 εκατ. ευρώ, σε υποδομές, σ’ όλη την Ευρώπη. Αυτό που προσπαθήσαμε ήταν να απελευθερωθούν χρήματα για τον τουρισμό και τις τηλεπικοινωνίες μας στη χώρα μας και όχι μόνο”. Σύμφωνα με την ίδια υπάρχουν άλλα 370 δις. επενδύσεων που έχει το δικαίωμα και η Ελλάδα να επιλέξει.

Γυναικείο άρωμα στο Ευρωκοινοβούλιο

Με αφορμή την ανάδειξη μιας νέας γυναίκας στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, η κ. Καϊλή τοποθετήθηκε ως προς το θέμα των αμβλώσεων λέγοντας ότι η Ρομπέρτα Μετσόλα, που τάσσεται προσωπικά εναντία στο δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση του σώματός τους, υποσχέθηκε ότι δεν θα προσπαθήσει να επιβάλλει τις δικές της απόψεις.

«Δεν σας κρύβω ότι είναι κάτι που δημιούργησε πολλά θέματα καθώς δείχνει μια περίεργη στάση απέναντι στα δικαιώματα που έχουν οι γυναίκες», είπε ενώ δεν δίστασε να τοποθετηθεί και στο θέμα των ημερών στην Ελλάδα και όχι μόνο: τα δεκάδες περιστατικά ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής βίας.

Σχολιάζοντας τα αυξημένα περιστατικά σεξουαλικής ή σωματικής κακοποίησης γυναικών η κ. Καϊλή τόνισε ότι αυτές τις ημέρες συζητείται το θέμα των επιπτώσεων της πανδημίας στην ψυχική υγεία.

Δεν έχουμε κάνει αρκετά για τα περιστατικά κακοποίησης

«Ετοιμαζόμαστε να καταστρώσουμε ένα σχέδιο με δράσεις για γυναίκες, παιδιά και όποιον μπορεί να έχει υποστεί ενδοοικογενειακή βία με πολύ πιο αυστηρές αποφάσεις και πιο αυστηρές ποινές. Εκτιμώ ότι δεν έχουμε κάνει αρκετά. Εκτιμώ όταν άνθρωποι που έχουν καταγγελθεί κυκλοφορούν τόσο γρήγορα ελεύθεροι, δείχνει ότι έχουμε τεράστια βήματα να κάνουμε».

Μιλώντας για το περιστατικό του καταγγελλόμενου βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη η κ. Καϊλή τοποθετήθηκε λέγοντας ότι θα πρέπει να μεταφερθεί η ευθύνη της απόδειξης και στον θύτη. Θα προσπαθήσω να κάνω κάτι σε επίπεδο Ευρώπης. Αυτό είναι στις προτεραιότητες που έχω βάλει».

Όσον αφορά την στήριξη που έλαβε από Έλληνες πολιτικούς, παραδέχθηκε ότι είχε την υποστήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς και άλλων Ευρωβουλευτών από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος