Η επόμενη μέρα των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (video)

Μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις έστειλε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε νέο lockdown, αλλά δεν απέκλεισε επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, αν και δεν είναι, όπως είπε, στις προθέσεις της κυβέρνησης. Απέρριψε πρόωρες κάλπες και επανέλαβε ότι θα γίνουν διπλές εκλογές στην περίπτωση που δεν επιτύχει αυτοδυναμία.

Περισσότερες από δυόμιση ώρες διήρκεσε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα λόγω της πανδημίας τονίζοντας ότι τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας θα εξακολουθήσουν να ισχύουν.

Όπως είπε: «Δεν θα ξανακλείσει η χώρα, δεν θα υπάρχουν οι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα. Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοικτά. Τι είναι βέβαιο; Ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών στα παιδιά άνω των 12». Τόνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού προσθέτοντας όμως ότι δεν μπορεί να το αποκλείσει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τους αντιεμβολιαστές.

Ανέφερε ότι θεωρεί ότι τα επιστημονικά δεδομένα κατατείνουν στο να κάνει την 3η δόση ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού. «Θεωρώ απαραίτητο  να γίνει η τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους και σε όσους είναι άνω των 60. Πολιτική υποκίνηση δεν βλέπω, ενώ από την άλλη είναι σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έβαλε ποτέ πλάτη απέναντι στον εμβολιασμό όταν ο κύριος Πολάκης πρωτοστατούσε στο αντιεμβολιαστικό κίνημα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και απέκλεισε συνεργασία πρώτου και δεύτερου κόμματος σε εκλογές με απλή αναλογική στις οποίες, όπως εμφατικά σημείωσε, θα επιδιώξει αυτοδυναμία.

«Έχω μπλεχτεί με το τι ακριβώς ζητάει ο κ. Τσίπρας, λέει πως θα γίνουν πρόωρες εκλογές, αλλά δεν τις ζητάει. Οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Υπογράμμισε ότι θεωρεί ότι έχει εξαντλήσει την πρόθεσή του να είναι συναινετικός με ανθρώπους και χώρους που δεν έχουν διάθεση για συναίνεση.

Ακόμα είπε «Δε θέλω να μιλήσω από τώρα για το ποια θα είναι τα εκλογικά διλήμματα του `23, φαντάζομαι σας είναι προφανή. Μία άλλη επιλογή ποια είναι; Δεν φαντάζομαι ότι πολλοί Έλληνες θέλουν να κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη και να ζήσουμε αυτά που έγιναν το 2015».

«Ο κ. Τσίπρας έχει επιτεθεί σε μένα, στη γυναίκα μου, στην οικογένεια μου. Μην έχετε αμφιβολία ότι όσα διακινούνται στον οχετό του διαδικτύου είναι κατευθυνόμενα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

«Η πολιτική μας προς την Τουρκία δεν αλλάζει, επιζητούμε τις καλές σχέσεις το πλαίσιο της καλής γειτονίας με σεβασμό διεθνές δίκαιο. Έχουμε αποδείξει το δικαίωμα στην κυριαρχία μας» είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στην ορθότητα των αλλαγών για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση: «Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής καθορίζεται από τα Πανεπιστήμια. Η ΕΒΕ δεν πρόκειται ν` αλλάξει, είναι μέτρο το οποίο ήρθε για να μείνει».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημείωσε πως πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει πολιτικό, πολιτιστικό και αξιακό χάσμα.

Η επόμενη μέρα των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Θετική είναι η αποτίμηση που κάνουν στην κυβέρνηση, μετά τη διήμερη παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στη γέφυρα από το 18μηνο της πανδημίας στη μετά covid 19 εποχή, ο κ. Μητσοτάκης τόσο στη χθεσινή ομιλία του, όσο όσο στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ανέλυσε ένα σχέδιο που περνάει τον ορίζοντα της τετραετίας, ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, ότι θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία στην κάλπη του 2023.

Ο πρωθυπουργός έφερε στο κέντρο της κυβερνητικής στρατηγικής τη νέα γένια, με τον ίδιο, μετά τις εξαγγελίες του για τους νέους, να τονίζει ότι θα ξεκινήσει περιοδείες στις περιφέρειες, προκειμένου να ακούσει τις απόψεις τους και να καταγράψει προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην εργασία και στην παιδεία. Μια διαβούλευση που θα έχει διάρκεια έξι μηνών.

Πέραν των νέων, στην ατζέντα της κυβέρνησης πρωταγωνιστική θέση κατέχουν η μεσαία τάξη και οι ευάλωτες κατηγορίες των συμπολιτών μας. Και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στοχεύουν, ακριβώς και στη δική τους θωράκιση. Άλλωστε, βασική αρχή και προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού ήταν η ανάπτυξη για όλους.

Ένα ακόμα σημείο που ξεχωρίζουν στελέχη είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού για την επιλογή προσώπων στην κυβέρνηση.

Πρώτος στόχος είναι τα πρόσωπα αυτά να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του κάθε πεδίου. Στοιχείο που αποτυπώνει τη στρατηγική της συνεχούς διεύρυνσης, με τον κ. Μητσοτάκη να χρησιμοποιεί τον όρο πλειοψηφία του ορθολογισμού, προκειμένου να περιγράψει την πλειοψηφία των πολιτών, στην οποία απευθύνεται η Νέα Δημοκρατία.

Για το τέλος, πρέπει να εστιάσουμε στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να απέκλεισε την άμεση επέκταση της, όμως το ζήτημα αναμένεται να επανέλθει είτε στα τέλη Σεπτεμβρίου, είτε στις αρχές Οκτωβρίου.

Όταν, δηλαδή, θα υπάρχει καθαρό το αποτύπωμα των νέων μέτρων που τίθενται σε εφαρμογή από αύριο, ενώ θα υπάρχει εικόνα της επιβάρυνσης που θα έχει στα κρούσματα το άνοιγμα των σχολείων.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη, Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος