Η Ελλάδα ενισχύει τις σχέσεις της με τη Λιβύη – Εμπρηστική ρητορική από τον Ερντογάν

Νέο μέτωπο ανοίγει ο πρόεδρος της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με προκλητικές δηλώσεις και πάλι εις βάρος Ευρωπαίων αξιωματούχων. Την ίδια ώρα η Ελλάδα ισχυροποιεί τους δεσμούς της με την Λιβύη. Τις στενές διμερείς σχέσεις επαναβεβαίωσε ο πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, που επισκέφθηκε την χώρα μας.

Η Ελλάδα ισχυροποιεί τους δεσμούς της με την Λιβύη. Τις στενές σχέσεις επαναβεβαίωσε ο πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ, που επισκέφθηκε την χώρα μας προσκεκλημένος του ΠτΒ των Ελλήνων, Κ. Τασούλα. Μήνυμα προς αποδέκτες εντός και εκτός Λιβύης έστειλαν Ν. Δένδιας και Αγκίλα Σάλεχ σε συνάντηση που είχαν στο ΥΠΕΞ.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την στάση την οποία τηρείτε και κυρίως για την σταθερή σας στάση, υπέρ της απομάκρυνσης όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και των μισθοφόρων από την Λιβύη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Πρόεδρο της Βουλής Αντιπροσώπων της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ να επισημαίνει: «Το Προεδρικό Συμβούλιο Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που έληξε η θητεία του δεν είχε την αρμοδιότητα για σύναψη οποιωνδήποτε συμφωνιών ή μνημονίων και δεν επικυρώθηκαν από την Βουλή, που τα απέρριψε ανακοινώνοντας ότι είναι άκυρα».

Την Κυριακή ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης θα παραστεί στην τελετή επαναλειτουργίας του Ελληνικού Γεν. Προξενείου στην Βεγγάζη. Ήδη η Ελληνική πρεσβεία επαναλειτουργεί από τον Φεβρουάριο στην Τρίπολη μετά τον ορισμό της νέας μεταβατικής κυβέρνησης.

«Να μείνουν οριστικά πίσω και η περίοδος της εμφύλιας διαμάχης που τραυμάτισε την χώρα σας, αλλά και οι παρενέργειες της περιόδου εκείνης, όπως είναι το Τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο παραβιάζει και την κυριαρχία της Ελλάδος και άλλων χωρών», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων, ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι η χώρα του θα παραμείνει στην Λιβύη, συνεχίζοντας τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο. Με αφορμή την επικείμενη παράνομη επίσκεψή του στην Κύπρο ο Τούρκος πρόεδρο ειρωνεύεται ακόμα και την Πρόεδρο της Κομισιόν.

«Προχθές, μιλήσαμε με την Πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ. Μου είπε: «Έχετε ανακοινώσει ότι θα πατέ στην Κύπρο»; Της είπα: «Ναι, θα πάω». Μου είπε: «Μήπως να αποφύγετε να κάνετε σκληρές δηλώσεις»; Και της είπα: «Ναι αμέ, αν θέλετε δώστε μου ένα κείμενο να το διαβάσω…». Αυτοί ακόμα δεν έχουν μάθει ποιοι είμαστε εμείς. Εγώ είμαι γέννημα θρέμμα αυτού του έθνους. Από πότε ο Ερντογάν μιλά κατόπιν εντολών»;

Τους ιστορικούς δεσμούς με την Μόσχα επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτιώτης σε εκδήλωση για το κοινό έτος ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας.

«Είμαι πεπεισμένος», είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, «ότι το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Έτους Ιστορίας Ρωσίας – Ελλάδας θα επιτρέψει να θυμηθούμε τα λαμπερά, σημαντικά γεγονότα στο χρονικό των διμερών μας σχέσεων, θα συμβάλει στην εδραίωση της αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών των χωρών μας».

Η Ελλάδα προσβλέπει στην υποστήριξη της Ρωσίας στους διεθνείς οργανισμούς για το θέμα της μετατροπής του μνημείου της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί ανέφερε στον χαιρετισμός του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτιώτης.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος