Η Ελλάδα ενισχύει τη διπλωματική της παρουσία – Στη Σαουδική Αραβία ο πρωθυπουργός, μνημόνιο συνεργασίας με τη Βρετανία

Η πολυδιάστατη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, συναντήθηκε και με τον πρώην Αμερικανό αντιπρόεδρο και ειδικό απεσταλμένο της Ουάσινγκτον για το κλίμα, Τζον Κέρι. Συμφωνία συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας και του εμπορίου υπέγραψαν Ελλάδα και Βρετανία.

Μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην Ανατολική Μεσόγειο από τις συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, αλλά και την ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας με Κύπρο και Αίγυπτο, η Αθήνα ενισχύει περιατέρω τη διπλωματική της παρουσία σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Από το βήμα της Συνόδου Κορυφής για το κλίμα που οργάνωσε το Ριάντ, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε την καίρια γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας σε σχέση και με τη μείζονα ενεργειακή κρίση.

«Δίνουμε μεγάλη έμφαση, εξοχότατε, στη γεωγραφική θέση της Ελλάδας ως σημείου εισόδου καθαρής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά. Μόλις προσφάτως καταλήξαμε σε μια πολύ σημαντική συμφωνία με την Αίγυπτο για να ξεκινήσει η κατασκευή ηλεκτρικού καλωδίου, το οποίο θα μεταφέρει πολύ φτηνή, παραγόμενη από τον ήλιο ενέργεια στην ευρωπαϊκή αγορά» είπε ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα ενισχύει τη διπλωματική της παρουσία – Στη Σαουδική Αραβία ο πρωθυπουργός, μνημόνιο συνεργασίας με τη Βρετανία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο της Ουάσινγκτον για το κλίμα, Τζον Κέρι, θα έχει συνομιλίες με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, ενώ συμμετέχει και σε μεγάλο επενδυτικό οικονομικό φόρουμ, στο περιθώριο του οποίου θα βολιδοσκοπηθούν οι προοπτικές επενδύσεων από Σαουδάραβες επιχειρηματίες στην Ελλάδα.

«Γνωρίζετε ότι έχουμε μια πολύ φιλόδοξη ατζέντα, ορισμένες πτυχές της οποίας εκτείνονται και πέραν των δεσμεύσεων της Ευρώπης.Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να τηρήσουμε τη δέσμευση για τη μείωση των εκπομπών κατά 55%» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Κύριε Πρωθυπουργέ, εκτιμούμε πάρα πολύ τη δική σας ηγεσία και ειλικρινά τα έχετε πάει εξαιρετικά. Έχουμε κάνει μια σειρά συζητήσεων. Νομίζω ότι όλος ο κόσμος συγκλονίστηκε από τις εικόνες των πυρκαγιών. Οι εικόνες αυτές πραγματικά άγγιξαν μια ευαίσθητη χορδή και εν μέρει αυτό έχει να κάνει με την ιστορία της Ελλάδας» σημείωσε ο Τζον Κέρι.

Την ίδια ώρα, οι προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας με τη Βρετανία, έναν από τους ισχυρότερους παίκτες του ΝΑΤΟ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ατζέντας του Νίκου Δένδια στο Λονδίνο. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας σε θέματα άμυνας, ασφάλειας, εμπορίου και επενδύσεων.

«Είδαμε λίγο από κοινού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο Κυπριακό, τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα προβλήματα της εφαρμογής του Δικαίου της Θάλασσας. (…) Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου δεν σημαίνει με κανένα τρόπο ελάττωση των σχέσεών του με την Ελλάδα» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας.

«Οι δύο χώρες δεσμεύονται να συνεργαστούν για την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας ως συμμάχων του ΝΑΤΟ και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης απέναντι στις απειλές ασφάλειας από κακοήθεις παράγοντες» ανέφερε, σε ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διπλωματικός μαραθώνιος – Σε πρώτο πλάνο συμμαχίες και συμφωνίες

Με μία αλυσίδα συντονισμένων κινήσεων στη διπλωματική σκακιέρα, η Αθήνα τις τελευταίες εβδομάδες κινείται προς δύο κατευθύνσεις. Από τη μία, δίνει περαιτέρω ώθηση στις σχέσεις με παραδοσιακούς συμμάχους, όπως είναι η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Από την άλλη, αναπτύσσει με γοργούς ρυθμούς περιφερειακά σχήματα, όπως αυτό με την Κύπρο και την Αίγυπτο.
Σε αυτό το διπλωματικό μαραθώνιο που έχει στόχο την ενδυνάμωση του γεωπολιτικού αποτυπώματος της χώρας εντάσσεται και η διήμερη παρουσία του πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη χώρα, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Η Ελλάδα στοχεύει να μετατραπεί σε γέφυρα που θα συνδέσει τις αραβικές χώρες με την Ευρώπη και – όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη – η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Ριάντ εδραιώνει το στρατηγικό χαρακτήρα των διμερών σχέσεων.

Η Σαουδική Αραβία, μαζί με την Αίγυπτο, είναι δύο σημαντικές χώρες που τα συμφέροντά τους συγκλίνουν με αυτά της Ελλάδας, εντάσσονται στις ίδιες γεωπολιτικές συμμαχίες και βρίσκονται σε αντίθεση με τις επιδιώξεις της Άγκυρας και τα σχέδια Ερντογάν, είτε αυτά αφορούν στη Λιβύη, είτε στον ηγετικό ρόλο στο μουσουλμανικό κόσμο.

Με την Αθήνα και το Ριάντ να πορεύονται στην οδό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, η συνεργασία εκτείνεται σε πολλά επίπεδα, καθώς η Ελλάδα συμβάλλει στην άμυνα της Σαουδικής Αραβίας με την αποστολή μίας συστοιχίας Patriot. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό το πλαίσιο.

Πέρα από την αμυντική συνεργασία της Αθήνας με το Ριάντ, η Σαουδική Αραβία είναι μία χώρα που διαθέτει ιδιαίτερα υψηλά κεφάλαια για επενδύσεις, σε μία περίοδο που η χώρα μας αφήνει πίσω τη δεκαετή οικονομική κρίση και τη 18μηνη περιπέτεια του πανδημικού ιού και ανοίγεται σε ολόκληρο τον διεθνή στίβο, με πρόταγμα τα ιδιαίτερα θετικά στοιχεία για την ανάπτυξη των επόμενων ετών.

Όλη αυτή η ατζέντα αναμένεται να έρθει την Τρίτη στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός με το διάδοχο του θρόνου στη Σαουδική Αραβία, αλλά και των συναντήσεων με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται ή έχουν ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

Αποστολή στο Ριάντ: Δημήτρης Γκάτσιος

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος