Η Ελλάδα εδραιώνει τις συμμαχίες της με αξιόπιστους εταίρους – Μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων στο Αιγαίο

Την έντονη αντίδραση της Αθήνας προκαλούν οι συνδιαλλαγές της Μαδρίτης με την Άγκυρα για πώληση στρατιωτικού υλικού. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις συμμαχίες της με αξιόπιστους εταίρους, διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από το Μπαχρέιν. Την ίδια ώρα, η Τουρκία εμμένει τόσο στην εμπρηστική ρητορική όσο και στις ακραίες ενέργειες.

Την επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στην Άγκυρα χαρακτήρισε «απρεπέστατη» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Η Ελλάδα, πάντως, συνεχίζει να εδραιώνει τις συμμαχίες της με την ανάπτυξη σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.

«Το Μπαχρέιν είναι μια χώρα η οποία έχει σταθεί πάντα δίπλα μας στους Διεθνείς Οργανισμούς, στηρίζει την υποψηφιότητά μας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και είναι χώρα η οποία καταδίκασε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Επίσης, είναι μια χώρα που έχει παρόμοιες θέσεις με εμάς στα θέματα του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας» σημείωσε από το Μπαχρέιν ο Νίκος Δένδιας.

Με στρεβλώσεις της πραγματικής εικόνας που δημιουργεί η Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ χαρακτήρισε την Ελλάδα «επιτιθέμενη χώρα» και την Τουρκία αμυνόμενη.

«Ομιλούν ωσάν η Τουρκία να ετοιμάζεται να επιτεθεί, ωσάν η Τουρκία να ετοιμάζεται να κάνει κάποια κίνηση κατά της Ελλάδας, σαν να υπάρχει κάποια επίθεση από την Τουρκία, συνέχεια φέρνουν το θέμα στην επικαιρότητα. Ωσάν η Ελλάδα να είναι το θύμα και η Τουρκία να είναι ο επιτιθέμενος. (…) Στην πραγματικότητα, εκείνοι είναι οι επιτιθέμενοι και εκείνοι έχουν τις επεκτατικές βλέψεις. Αυτό το έχει δείξει η ιστορία και οι σημερινές εξελίξεις » είπε ο Χ. Ακάρ.

Στις τουρκικές αιτιάσεις, ο κ. Δένδιας αντιτάσσει την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου.

«Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να αναθεωρηθούν διατάξεις που να αφορούν τον καθορισμό συνόρων… Η συνθήκη της Λωζάννης έχει ήδη αναθεωρηθεί με τη Σύμβαση του Μοντρέ, η οποία όμως δεν επηρέασε καθόλου την οριοθέτηση των συνόρων. Η Συνθήκη της Λωζάννης ισχύει, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει στην Τουρκία» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική».

Με λεονταρισμούς εντυπωσιασμού πάνω από το Αιγαίο, η Άγκυρα εκδηλώνει την αμηχανία της από την μετατόπιση ισχύος που προκαλούν οι διπλωματικές και αμυντικές συμπράξεις της Ελλάδας. Σε διάστημα τριών ωρών, τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τη Δευτέρα υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά σε διαφορετικά ύψη. Σοβαρότατη, η πρόκληση από Τουρκικό F-16 που πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τη νήσο Παναγιά σε ύψος 1.000 ft.

Ερντογάν: Θα απελευθερωθούμε από αυτόν τον οικονομικό πόλεμο

Σχέδιο εξόντωσης της οικονομίας από εχθρούς εντός και εκτός Τουρκίας βλέπει πάλι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος αρνήθηκε πεισματικά να αποδώσει την οικονομική και νομισματική κρίση στη χώρα στην ανορθολογική πολιτική του.

Μάλιστα, ανέφερε ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πόλεμο για την οικονομική απελευθέρωσή της ενάντια στα λόμπι των επιτοκίων.

Ο Ερντογάν μιλά για κερδοσκόπους στο εσωτερικό της Τουρκίας που – όπως ανέφερε -εκμεταλλεύονται την ισοτιμία που έχει διαμορφωθεί για την τουρκική λίρα απέναντι στο δολάριο για να αυξήσουν τις τιμές, ενώ βλέπει και οικονομικά παιχνίδια από το εξωτερικό, εκτιμώντας ότι υπάρχει πίεση από τις αγορές αλλά και από τη Δύση. Συνεχίζει να κλείνει τα αφτιά του και βλέπει την υποτίμηση της τουρκικής λίρας ως σχέδιο εξόντωσης της χώρας του.

Η βύθιση της λίρας έχει αυξήσει τον ετήσιο πληθωρισμό στα τρόφιμα σε ποσοστό 29% και τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα λόγω και της παγκόσμιας κρίσης στις τιμές των αγαθών.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης, Ζέτα Κονταξή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος