Αυστηρή απάντηση της Αθήνας προς Άγκυρα: Διαστρέφετε την πραγματικότητα με αφορμή τον νέο νόμο για τις Μουφτείες

Την αντίδραση του Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προκάλεσε το νέο νομοθετικό πλαίσιο που υιοθέτησε η Ελλάδα μας για τις Μουφτείες. Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, αφού εγείρει εκ νέου θέμα «τουρκικής μειονότητας», κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης, εκφοβισμό της μειονότητας και καταπάτηση ελευθεριών και δικαιωμάτων της. Για συντεταγμένη παραποίηση της αλήθειας, όσον αφορά τη Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα τηρεί στο ακέραιο τις σχετικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την Συνθήκη της Λωζάννης. «Οι Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας στην Θράκη ζουν σε μία ευρωπαϊκή χώρα. Απολαμβάνουν όλα όσα μία δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία παρέχει στο σύνολο των πολιτών της, χωρίς εξαιρέσεις. Ας αναλογισθεί η Τουρκία, πριν προβεί σε υποδείξεις προς οποιονδήποτε, πόσα από τα άρθρα της Συνθήκης της Λωζάνης έχει η ίδια σεβασθεί», αναφέρει.

«Η Τουρκία, με αφορμή την φορά αυτή τον νέο νόμο για τον εκσυγχρονισμό των Μουφτειών που ψηφίσθηκε πρόσφατα από την Βουλή των Ελλήνων, διαστρέφει και πάλι την πραγματικότητα. Προκειμένου να εξυπηρετήσει το αφήγημά της, ηθελημένα παραποιεί την αλήθεια όσον αφορά τη Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη» επισημαίνει ακόμα το υπουργείο Εξωτερικών.

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Αριάνα Φερεντίνου, μιλώντας για τα όσα υποστηρίζει η τουρκική πλευρά έκανε λόγο για αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ στο νέο θεσμικό πλαίσιο του υπ. Παιδείας σχετικά με τη διάρθρωση και τη λειτουργία της Μουφτείας, των γραφείων της αλλά και των Μουφτήδων. ‘Οπως είπε το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση σε πολύ υψηλό τόνο κατηγορώντας την Ελλάδα ότι παραβιάζει για άλλη μια φορά τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας τα οποία όπως λέει κατοχυρώνονται από διεθνείς συμφωνίες και ιδιαίτερα από τη Συνθήκη της Λωζάννης. Αναφέρει ακόμα ότι η νέα ρυθμίση έγινε χωρίς συνεννόηση με τους εκπροσώπους της μειονότητας κι αγνοήθηκαν για μια ακόμα φορά οι μουφτήδες που εκλέγονται από τη μειονότητα και συνεπώς η βούληση της μειονότητας και η ελευθερία της θρησκείας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι «το άρθρο 40 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης παρέχει στην “τουρκική μειονότητα” της Δυτικής Θράκης το δικαίωμα να ιδρύει, να διαχειρίζεται και να ελέγχει τις δικές της θρησκευτικές, εκπαιδευτικές και φιλανθρωπικές-κοινωνικές οργανώσεις. Η παραβίαση αυτού του δικαιώματος από την Ελλάδα έναντι των συμβατικών της υποχρεώσεων έχει καταγραφεί και με αποφάσεις του ΕΔΑΔ στο παρελθόν».

Αναλυτικά ολόκληρη η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ:

«Ο νέος νόμος, ο οποίος συντάχθηκε μετά από μακρά διαβούλευση με εκπροσώπους της Μειονότητας, δημιουργεί ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τις Μουφτείες και τους Μουφτήδες στην Θράκη, πλήρως συμβατό με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάννης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και τις αρχές και τα νενομισμένα του Ισλάμ.

Βασικά συστατικά του νέου νόμου αποτελούν η διαφάνεια σε όλα τα στάδια των διαδικασιών επιλογής, η διασφάλιση ευρείας αντιπροσωπευτικότητας, μέσω μιας Συμβουλευτικής Επιτροπής την οποία αποτελούν αποκλειστικά Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας από την Θράκη, η ανάδειξη από την Συμβουλευτική Επιτροπή, χωρίς κρατική παρέμβαση, των καταλληλότερων προσώπων για τη στελέχωση των Μουφτειών αλλά και η πρόνοια για μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των γυναικών στην διαδικασία επιλογής, στοιχείο πρωτοποριακό και καινοφανές με βάση τα διεθνώς ισχύοντα ως προς την ανάδειξη Μουσουλμάνου θρησκευτικού ηγέτη.

Η Ελλάδα, τηρώντας στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της έναντι της Μουσουλμανικής Μειονότητας στην Θράκη που απορρέουν από την Συνθήκη της Λωζάννης, θα συνεχίσει να ακολουθεί μία συγκροτημένη μειονοτική πολιτική η οποία προάγει την ευημερία της Μειονότητας.

Οι Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας στην Θράκη ζουν σε μία ευρωπαϊκή χώρα.

Απολαμβάνουν όλα όσα μία δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία παρέχει στο σύνολο των πολιτών της, χωρίς εξαιρέσεις.

Ας αναλογισθεί η Τουρκία, πριν προβεί σε υποδείξεις προς οποιονδήποτε, πόσα από τα άρθρα της Συνθήκης της Λωζάννης έχει η ίδια σεβασθεί.

Για ποιους λόγους και με ποιες συστηματικές πολιτικές της Άγκυρας η άλλοτε ακμάζουσα Ελληνική Μειονότητα σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο έχει σχεδόν αφανισθεί.

Η Τουρκία, μέχρις ότου δώσει ειλικρινείς και πειστικές απαντήσεις στα αμείλικτα αυτά ερωτήματα, θα εξακολουθεί να είναι υπόλογη τόσο έναντι των ίδιων των πολιτών της τους οποίους εξανάγκασε να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους, όσο και της διεθνούς κοινότητας.

Μια τέτοια άσκηση έντιμης αυτοκριτικής θα ήταν χρήσιμη πρωτίστως για την Τουρκία αλλά και για το μέλλον των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος