Η απάντηση της Αθήνας στη νέα πρόκληση της Άγκυρας (video)

Οι έρευνες γαλλικού σκάφους νότια της Κρήτης σε περιοχή ελληνικής αρμοδιότητας προκάλεσαν την αντίδραση της Άγκυρας καθώς και πλήθος αρνητικών δημοσιευμάτων του τουρκικού Τύπου. Παρά ταύτα, δόθηκε το “πράσινο φως” για τον τέταρτο κύκλο συνομιλιών που αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Τη ρεβάνς από την Αθήνα για την επικράτηση στις συνομιλίες της περασμένης Πέμπτης στην Άγκυρα, εξακολουθεί να αναζητά η τουρκική ηγεσία, συντονίζοντας την πυξίδα στον προσανατολισμό των προκλήσεων.

Όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη: “Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέτρεψε τις τουρκικές προκλήσεις προς την Ελλάδα σε προκλήσεις εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης. Και υπενθύμισε με τον πιο έμπρακτο τρόπο ότι ο δρόμος για μια θετική ευρωτουρκική ατζέντα περνά από την Αθήνα”.

Τις συνεχιζόμενες προσπάθειες αμφισβήτησης με anti-navtex της ελληνικής αρμοδιότητας για αδειοδότηση των ερευνών του γαλλικού πλοίου Λ’ αταλάντ και την αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, διαδέχτηκαν οι διαρροές στον φιλοκυβερνητικό τύπο για τη διενέργεια διαβήματος σε Αθήνα και Παρίσι.

Σε δήλωσή του ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει πως: “Η αρμοδιότητα για έρευνες και στα διεθνή ύδατα, νοτίως της Κρήτης, είναι ελληνική. Δεν υπάρχει για εμάς τουρκολιβυκό μνημόνιο. Είναι άκυρο”.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στο Twitter, ότι: “Η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα ότι η παρενόχληση γαλλικού ερευνητικού σκάφους από τουρκική φρεγάτα εντός της ελληνικής ΑΟΖ “αφορά τη γαλλική πλευρά”! Συμφωνεί το ΥΠΕΞ ή πρόκειται να ασκήσει αυστηρό διάβημα στην Τουρκία”;

“Ο κ. Δένδιας έκανε λαμπρά, γιατί καθάρισε τις θέσεις της Ελλάδας ακριβώς με τα επιχειρήματα που προβληματίζουν τους Τούρκους”, δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Eφαρμόζοντας την γνώριμη τακτική της διγλωσσίας, η τουρκική κυβέρνηση την ίδια στιγμή ανάβει το πράσινο φως στο υπουργείο Άμυνας για τη διεξαγωγή του τέταρτου κύκλου των συνομιλιών με την ελληνική πλευρά για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Μιλώντας στο Α’ Πρόγραμμα ο Παναγιώτης Πικραμμένος, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ανέφερε: “Δεν θα δούμε κατά πάσα πιθανότητα επεισόδια του τύπου που είδαμε το προηγούμενο καλοκαίρι. Αλλά ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος”.

Σε αυτό το φόντο έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το κυπριακό που θα φιλοξενηθεί στη Γενεύη από τις 27 έως στις 29 Απριλίου.

Με αφορμή την έρευνα του γαλλικού σκάφους, η Τουρκία επιχείρησε να αμφισβητήσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, αλλά η προσπάθεια έπεσε στο κενό.

Την Τρίτη 20/4 σε συνέχεια των διπλωματικών πρωτοβουλιών των τελευταίων ημερών, έχουμε μια σημαντική επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στο Ριάντ, το οποίο επισκέπτονται οι Ν. Δένδιας και Ν. Παναγιωτόπουλος.

Φαίνεται ότι έχει υπάρξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες του Κόλπου.

Επιμέλεια – Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Κατερίνα Φρύσσα, Λίνα Μπεθάνη, Γιάννης Φασουλάς, Νίκος Μελέτης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος