Η ανάλυση της “ανθρωπογεωγραφίας” των exit polls #eklogesERT

Τα πρώτα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπικών ευρημάτων, αναλύουν οι εταιρίες που διεξήγαγαν τα πανελλαδικά exit polls, που μεταδίδονται από τα τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας.

Από αυτά προκύπτει ότι η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ άγγιξε το 70% (συγκεκριμένα 69,9%), ενώ η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ έφθασε το 88,6%.

Οι μετακινήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία είναι 7,9%, ενώ η αντίστροφη μετακίνηση, από τη ΝΔ στο ΣΥΡΙΖΑ είναι 3,1%. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί μετακίνηση υποστηρικτών του και προς τη Λαϊκή Ενότητα, που έφθασε στο 6,0%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντλεί τη μεγαλύτερη δύναμή του στις γυναίκες (ποσοστό 36%), ενώ η ΝΔ στους άνδρες (ποσοστό 30%). Ως προς τις ηλικίες, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη μεγαλύτερη δεξαμενή στην ηλικιακή ομάδα 18-24 (ποσοστό 37,3%), ενώ η ΝΔ αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του στην ομάδα άνω των 55 ετών.

Ως προς την κατανομή των ψηφοφόρων κατά θέση στην απασχόληση, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 30% μεταξύ των αγροτών (ποσοστό 30,7%), των μισθωτών του ιδιωτικού (33,5%) και δημόσιου τομέα (33,9%), των ανέργων (39%) και των φοιτητών (ποσοστό 34,3%), ενώ η ΝΔ αντλεί δυνάμεις μεταξύ νοικοκυρών (36,3) και συνταξιούχων (39%).

Σχολιάστε το άρθρο στο #eklogesERT

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος