Γιώργος Κατρούγκαλος: Χωρίς πυξίδα η ελληνική εξωτερική πολιτική (audio)

Απολύτως αναμενόμενη χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Τουρκίας ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος πρώην Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν αποτελεί έκπληξη ωστόσο θα πρέπει να έχουμε συνείδηση του γεγονότος και πρόκειται για μία προσπάθεια να δημιουργήσει αντιπερισπασμούς απέναντι σε μία γενικευμένη απομόνωση που έχει εξαιτίας της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που αναπτύξαμε το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα με την πολιτική συμμαχιών στην Ανατολική Μεσόγειο και την προώθηση του ενεργειακού ως το αποκορύφωμα μιας θετικής ατζέντας».

Ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη επεσήμανε ότι το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη μιας σταθερής πυξίδας και προσανατολισμού για το πως θα πρέπει να είναι η στάση της χώρας μας απέναντι στην Τουρκία. «Ξεκινήσαμε από μία τακτική σχεδόν κατευνασμού με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μην αναφέρει τίποτα για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, να υποτιμά το πολύ σοβαρό όπλο της επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ, μέχρι την σπασμωδικές αντιδράσεις της κυβέρνησης απέναντι σε κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε να είναι έκπληξη τις κινήσεις δηλαδή της Τουρκίας με την Λιβυή.
Σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών «ένα πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής όχι μόνο για ενημέρωση, την οποία και παρέχει ο υπουργός εξωτερικών τουλάχιστον προς εμάς, αλλά για να χαραχτεί μια συνεκτική στρατηγική που να έχει εθνικά χαρακτηριστικά και να στηριχθεί όπως πρέπει από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και να μην έχουμε φαινόμενα παθητικού παρατηρητή όπως έχουμε το τελευταίο διάστημα ή ακροδεξιών τάσεων όπως ακούσαμε στο συνέδριο της ΝΔ».
«Οι δικές μας προσπάθειες ήταν να προχωρούν με την Αίγυπτο οι διαπραγματεύσεις ώστε να έχουμε καθαρισμό της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με αυτή τη χώρα γεγονός που σε μεγάλο βαθμό θα μπλόκαρε τις αντίστοιχες προσπάθειες της Τουρκίας με την Λιβύη. Όμως δεν είναι ένα μόνο μία μόνο πλευρά που θα πρέπει να προσέχουμε στην εξωτερική πολιτική. Είχαμε προσπαθήσει και έως ένα πολύ μεγάλο βαθμό το είχαμε καταφέρει να έχουμε μία θετική ατζέντα με άλλες χώρες αλλά και ενός σαφούς μηνύματος προς την άλλη πλευρά ότι η παραβατικότητα της θα έχει συνέπειες». Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κατρούγκαλος θεωρεί ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία η επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας και γι’ αυτό πιστεύει ότι «η αρχική αντίληψη της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη ότι θα μπορούσε να αναπτύξει διαπροσωπικές σχέσεις με τον κύριο Ερντογάν υποβαθμίζοντας την διάσταση των κυρώσεων και των συνεπειών θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα αποδείχθηκαν λάθος».
Ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι όταν μιλάμε για δυναμικό τρόπο αποτροπής «δεν θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας σε καμία περίπτωση την στρατιωτικοποίηση της απάντησης μας. Έχουμε αποτρεπτική ισχύ το ξέρει και η άλλη πλευρά και γι’ αυτό το λόγο ούτε διανοείται να προχωρήσει σε τυχοδιωκτισμούς». Ο ίδιος υποστήριξε την ανάγκη να έχουμε μία ενεργητική εξωτερική πολιτική με χαρακτηριστικά την ενίσχυση των συμμαχιών μας και εντός ΕΕ και στο πλαίσιο των τριμερών σχημάτων, στα οποία έχουμε επενδύσει στην Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως με την αίσθηση που πρέπει να έχει ο πρωθυπουργός ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας συνδυασμός θετικής ατζέντας στο διάλογο με την Τουρκία και της αποτροπής της παραβατικότητας. «Ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε με τον κ. Ερντογάν να συγκλιθεί το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας χωρίς όμως να εξασφαλίσει εκ των προτέρων ότι θα υπάρχει αυτοσυγκράτηση της Τουρκίας και όχι κλιμάκωση της παραβατικότητας». «Δεν θα πρέπει να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες θετικού διαλόγου όταν δεν υπάρχει αντίστοιχη ανταπόκριση από την άλλη πλευρά και κυρίως πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας αυτά τα δύο ζητήματα η απάντηση της παραβατικότητας και η θετική ατζέντα ανάλογα όμως με την συγκυρία πρέπει να δίνουμε βάρος στο ένα ή στο άλλο»
Ως προς την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και ειδικά του καθορισμού της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Αλβανία ο κ. Κατρούγκαλος υπενθύμισε ότι η εξέλιξη αυτή ανακόπηκε λόγω των επερχόμενων εκλογών αλλά και εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος από πλευράς Τιράνων.
Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση. «Όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση το 2015 υπήρχε ένα έλλειμμα 1 δισεκατομμυρίου στη διαχείριση του ασφαλιστικού συστήματος. Έπρεπε όχι απλά να επιχειρήσουμε δημοσιονομικά μέτρα αλλά να έχουμε και μία μεταρρύθμιση που θα επέφερε τέτοιους κανόνες διαρκείας αλλά και κανόνες ισότητες στο ασφαλιστικό σύστημα ώστε πραγματικά να το διασώσουμε». Μετά τη μεταρρύθμιση ο νέος ασφαλιστικός φορέας είχε πλεόνασμα πολλές φορές που ξεπέρασε τα 250 εκατομμύρια. Επιδιώξαμε ένα ασφαλιστικό σύστημα όχι μόνο ισότητας και δικαιοσύνης αλλά και μία επέμβαση ώστε να συνδέσουμε τις συντάξεις που πράγματι είναι χαμηλές διότι είναι αντίστοιχες των χαμηλών μισθών της κρίσης και με την αύξηση του Α.Ε.Π.»
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο «τα βασικά χαρακτηριστικά της μεταρρύθμισης επιβεβαιώθηκαν ως προς την συνταγματικότητα τους από το Συμβούλιο Επικρατείας. Ως προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και ως προς την ανταποδοτικότητα των συντάξεων για τους ανθρώπους με τους υψηλότερους μισθούς και υψηλότερα εισοδήματα πράγματι το Συμβούλιο Επικρατείας έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας. Σε αυτό πατάει τώρα η κυβέρνηση, όχι μόνο για ανταποκριθεί στα όσα ορίζει το Συμβούλιο Επικρατείας αλλά προσπαθεί και να αντιστρέψει τον κανόνα εύνοιας που ήταν υπέρ των πολλών με τα λιγότερα εισοδήματα ούτως ώστε να ευνοήσει τους λιγότερους με τα πολλά».

Πηγή:Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος