Γιατί επέλεξε τώρα ο Κ. Καραμανλής να παραιτηθεί

Την απόφαση του κ. Κώστα Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές σχολιάζει ο Διευθυντής Ειδήσεων της ΕΡΤ, κ. Γιάννης Τρουπής - Η πεποίθηση του κ. Καραμανλή ότι η ΝΔ υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα νικήσει στις ερχόμενες εκλογές τον ωθεί στην εν λόγω απόφαση

Την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές σχολιάζει και «ρίχνει φως» στα αίτια αυτής της κίνησης, ο Διευθυντής Ειδήσεων της ΕΡΤ, κ. Γιάννης Τρουπής.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην πολιτική, αφού ο κ. Καραμανλής ήταν 34 χρόνια βουλευτής, ο μακροβιότερος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και πέντε χρόνια πρωθυπουργός της χώρας. «Η απόφαση δεν ξάφνιασε πολλούς εντός της ΝΔ», τόνισε ο κ. Τρουπής ενώ συμπλήρωσε ότι ήταν γνωστό εδώ και καιρό ότι θα αποχωρήσει. Ίσως να το σκεφτόταν ήδη από τις παραμονές της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης, το 2019.

Η απάντηση στο γιατί αποχωρεί τώρα ο κ. Καραμανλής πιθανόν να κρύβεται πίσω από τις συνομιλίες του κατά καιρούς με οικεία του πρόσωπα. Ο κ. Καραμανλής δεν κρύβει την πεποίθησή του ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι νικητής των εκλογών του 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019, η σκέψη της αποχώρησής του θα μπορούσε να παρερμηνευθεί από κάποιους ως εμπόδιο στην τότε προσπάθεια της ΝΔ για εκλογική νίκη. Ωστόσο σήμερα σύμφωνα με τους συνομιλητές του κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Αυτοί που γνωρίζουν τον κ. Καραρμανλή, ξέρουν καλά αυτό που συνήθιζε να λέει: «Ο κάθε πολιτικός πρέπει να παίρνει μόνος του την απόφαση να τερματίζει τον κύκλο του στην πολιτική».

Ύστερα από τη συνομιλία του κ. Καραμανλή με τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα, την στιγμή την δημοσιοποίησης της απόφασης σήμερα, παρών ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου, ένδειξη ότι η εν λόγω ανακοίνωση δεν αποτελούσε έκπληξη.

Έναν πολυετή κύκλο στον δημόσιο βίο κλείνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που ανακοίνωσε την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές, τονίζοντας, πάντως, ότι στηρίζει πάντα τη Νέα Δημοκρατία. Προηγήθηκε η επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό, με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τον ευχαρίστησε για τη διαχρονική προσφορά του και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα είναι παρών στην εκλογική μάχη.

Μία κοινοβουλευτική διαδρομή που είχε ως αφετηρία τον Ιούνιο του 1989 ολοκληρώνεται με την προκήρυξη των εκλογών και τη διάλυση της Βουλής. Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία γραπτή δήλωση 68 λέξεων, ανακοίνωσε την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις προσεχείς κάλπες.

«Προφανώς, στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί μισό σχεδόν αιώνα. Πιστός στην ιστορία της, την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της. Με σεβασμό και αγάπη για τον κόσμο της και όλους τους Έλληνες πολίτες», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Επικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκη – Κ. Καραμανλή

Πριν τη δημοσιοποίηση της απόφασης, προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον κ. Καραμανλή. Η πρωτοβουλία ανήκε στον κ. Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Μάλιστα, ο Κώστας Καραμανλής είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Φεύγω τώρα που η παράταξη είναι ισχυρή. Είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές».

Το καλό κλίμα στην επικοινωνία των κυρίων Μητσοτάκη και Καραμανλή, αποτυπώθηκε και στη δήλωση του πρωθυπουργού, στην οποία τόνισε ότι δεν ξεχνά πως ο ίδιος εντάχθηκε στην πολιτική υπό την κομματική ηγεσία του Κώστα Καραμανλή. «Γνωρίζω ότι έχει πάντα στην καρδιά του τη Νέα Δημοκρατία. Πολύ περισσότερο σήμερα, που η καμπή στη δική του πολυετή διαδρομή συμπίπτει με το άνοιγμα νέων και αισιόδοξων οριζόντων για την πατριδα και το κόμμα μας. Γι’ αυτό και είμαι σίγουρος ότι, απ’ όπου και αν βρίσκεται, θα συνεχίσει να αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις για το καλό της Ελλάδας και της μεγάλης μας παράταξης. Και θα είναι παρών στη μεγάλη εκλογική μάχη που ξεκινά», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η κοινοβουλευτική διαδρομή του Κ. Καραμανλή

Ο Κώστας Καραμανλής βρέθηκε στα κοινοβουλευτικά έδρανα επί 34 χρόνια, από το 1989, όταν εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής. Ανέλαβε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας στις 21 Μαρτίου του 1997 και 7 χρόνια αργότερα, τον Μάρτιο του 2004 εξελέγη πρωθυπουργός για πρώτη φορά. Η λαϊκή εντολή στο πρόσωπό του επαναβεβαιώθηκε το 2007, όταν κέρδισε για δεύτερη φορά τις εκλογές, με την κυβέρνηση να ολοκληρώνει την θητεία της τον Οκτώβριο του 2009.

«Υπήρξε ο αρχηγός που συνέδεσε τη δική του πορεία απόλυτα με το εθνικό και πατριωτικό συμφέρον. Κλείνει, λοιπόν, μια κοινοβουλευτική διαδρομή. Η Νέα Δημοκρατία πάει σε εκλογές ενωμένη όσο ποτέ», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Ο κ. Θοδωρής Ρουσσόπουλος, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε για την απόφαση του κ. Καραμανλή: «Και παρών θα είναι και θα συνεχίσει να στηρίζει, με όλες του τις δυνάμεις τη Νέα Δημοκρατία (…) Ως πολιτικός είχε δείξει δύο στοιχεία: την ενσυναίσθηση απέναντι στον πόνο, την αγωνία του πολίτη και το δεύτερο που είναι η αγάπη προς την πατρίδα».

Οι συνεργάτες του κ. Καραμανλή έλεγαν τον τελευταίο καιρό ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε λάβει ακόμα τις αποφάσεις του. Ωστόσο, τόνιζαν ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί η όποια απόφασή του να παρερμηνευθεί ως προς τις προθέσεις της. Να μη θίγει δηλαδή την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας και να μη δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση.

«Έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στη μεγάλη μας παράταξη και στις καρδιές όλων των νεοδημοκρατών. Η απόφασή του είναι απολύτως σεβαστή», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Καραμανλής θα είναι παρών στην προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Ανάλυση: Γιάννης Τρουπής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος