Γιάνης Βαρουφάκης: Aναδάσωση, καμία αλλαγή χρήσης γης στα καμένα, όχι ανεμογεννήτριες

Ομιλία Στη Βουλή για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης, πραγματοποίησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης: «Οι πολίτες νιώθουν αβοήθητοι και παρατημένοι, ακριβώς όπως οι άνθρωποι του ΕΣΥ κι οι πυροσβέστες. Το να καθόμαστε και να τους χειροκροτάμε δεν κάνει διαφορά, ιδίως για τη νεολαία που νιώθει αβοήθητη όταν έχει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.

Την ίδια στιγμή η Βουλή για άλλη μία φορά αποδεικνύεται μη αντάξια της κατάστασης, με ροή μονολόγων που δεν βοηθάει, αλλά ευτυχώς με πιο ήπια κοκορομαχία σήμερα μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ πιο σαν εσωκομματική αντιπαράθεση, χωρίς όμως να γίνει ματς Μάτι εναντίον Εύβοιας.

Η αλήθεια είναι πως στο Μάτι είχαμε την κατάρρευση του συγκεντρωτικού κράτους και στην Εύβοια την κατάρρευση του επιτελικού κράτους. Για μας όμως στο ΜέΡΑ25 ένα κράτος είναι τόσο ισχυρό -ή τόσο ετοιμόρροπο- όσο και το αναπτυξιακό μοντέλο που το γέννησε. Δεν ευθύνεστε προσωπικά κύριε Πρωθυπουργέ όπως είπε ο κ. Τσίπρας για αυτό το υπ-αναπτυξιακό μοντέλο του αρπακτικού, μεταπρατικού μεταπολεμικού καπιταλισμού που οδήγησε στην χρεοκοπία των ανθρώπων και της φύσης.

Ευθύνεστε όμως για την νέα του μετάλλαξη, το νέο αρπακτικό μοντέλο της Μητσοτάκης Α.Ε. στα πρότυπα ενός τριτοκοσμικού Miami, μοντέλο το οποίο, αν ριζώσει, θα εξαφανίσει μια για πάντα αυτά που μας δένουν προαιώνια με αυτόν τον τόπο – και τον καθιστούν τόσο ελκυστικό.

Ποιο μοντέλο;

Αυτό που την περίοδο 1950-1980 βασίστηκε στον κατακερματισμό της Γης και την οικοδομή. Που την περίοδο 1980-2008 μετεξελίχθηκε με το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος σε σπέκουλα και οικοδομή “τύπου Βωβού”. Και το 2010-2018 με την χρεοκοπία και την συρρίκνωση με την τρόικα. Ενώ το 2018 πλέον με εργαλείο την χρεοκοπία και το 4ο μνημόνιο σε εξέλιξη οδηγηθήκαμε σε υπερσυγκέντρωση της γης (Κόκκινα δάνεια-ΗΡΑΚΛΗΣ-Πτωχευτικό) και την επιδρομή της Ολιγαρχό-Οικοδομή με Καζίνα, Ελληνικό, συγκροτήματα, τον Ερημίτη και βέβαια τις αρπακτές.

Ο Πρωθυπουργός σήμερα μίλησε για ένα “λεφτά υπάρχουν”, τη στιγμή που το κυρίαρχο συναίσθημα στους πολίτες -ιδίως της Εύβοιας- είναι ότι είναι αβοήθητοι και ανεπιθύμητοι. Δεν κολλάνε στο μοντέλο της Μητσοτάκης Α.Ε. Όπως λέγατε το 2010 ότι περισσεύουν 1.000.000 μικρομεσαίοι και έπρεπε να αλλάξουν δουλειά έτσι λέτε και σήμερα στους μη έχοντες πολίτες ότι είναι αβοήθητοι, ανεπιθύμητοι και αναλώσιμοι. Νιώθουν την μετάβαση από το παλιό μοντέλο στο νέο μοντέλο για το οποίο η Κυβέρνηση ήδη δίνει δείγματα γραφής με την ΤΕΡΝΑ και την ΑΚΤΩΡ να έχει αναλάβει ήδη τα πρώτα άμεσα έργα, όχι τα δασαρχεία.

Εμείς δεν θέλουμε να γίνουν οι άνθρωποι αυτοί ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι σε αυτές τις εταιρείες. Γιατί το μέλλον για σας είναι η Χαβάη, ένας πανέμορφος τόπος με 5άστερα και οι ντόπιοι να δουλεύουν εκεί μακριά και έξω από αυτά. Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης χτίζετε στην Ελλάδα.

Ακούγοντάς σας όμως περί Αναδόχων-Αναδάσωσης, υβριδιακών δενδρυλλίων και την διαφήμιση υπερταχέων αναδασώσεων από φιλικές σας εφημερίδες, το μοντέλο αυτό πλέον θα περιλαμβάνει και τις φυτείες τύπου Αυστραλίας, με έλατα γενετικά μεταλλαγμένα σε έναν κρανίου τόπο.

Τρεις είναι οι πυλώνες του σχεδίου της Μητσοτάκης ΑΕ. Πρώτον σε Λάτση και ΣΙΑ τα καζινοποιημένα ιδιωτικά παράλια. Δεύτερον σε ΤΕΡΝΑ και ΑΚΤΩΡ, αντί για ενισχυμένες δασικές υπηρεσίες και τοπικές κοινότητες με νέες μορφές συνεταιρισμών, τα έργα. Και τρίτον σε ΜΟΝΣΑΝΤΟ-BAYER και Drones τα τυποποιημένα – γενετικά μεταλλαγμένα δάση, αντί για φυσικά αντιπλημμυρικά έργα και αυτοΐαση του δάσους.

Μια Χώρα Αναδόχων που ορίζουν το μόνιμα χρεοκοπημένο κράτος σε περιβάλλον που θυμίζει περισσότερο Μαϊαμι και λιγότερο Ελλάδα, με τους πολίτες χρεοκοπημένους είτε σερβιτόρους είτε υπ’ ατμόν για τα ξένα εκεί οδηγείτε την χώρα.

Με έναν λαό εύκολη λεία που χρωστάνε όλοι σε όλους χωρίς κανένας να μπορεί να αποπληρώσει. Διότι όταν δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα την βδομάδα δεν τους ενδιαφέρει το 2050 για την Κλιματική Αλλαγή. Η Κλιματική Αλλαγή και η Χρεοδουλοπαροικία είναι συνεταιράκια! Η φτώχεια και ο φόβος του πλειστηριασμού και της έξωσης -600.000 μόλις τελειώσει η πανδημία- διαιρεί τους πολίτες μεταξύ προνομιούχων που μπορούν να νοιάζονται για το περιβάλλον και μη προνομιούχων.

Οι φωτιές γίνονται κι αυτές δυστυχώς μια μεγάλη ευκαιρία επέκτασης της Χρεοδουλοπαροικίας στα δάση. Η κρίση γεννά ευκαιρίες, αλλά αυτές οι ευκαιρίες είναι ευκαιρίες για ενδυνάμωση της κρίσης.

Και μπορεί μετά από δεκαετίες άρνησης, κύριε Μητσοτάκη να δέχεστε ότι έχουμε Κλιματική Αλλαγή, όμως την χρησιμοποιείτε ως άλλοθι για τις αστοχίες και ως ευκαιρία για συνενοχή. Αγκαλιάζετε την Πράσινη Μετάβαση για την στραγγαλίσετε.

Όπως ο Von Neumann έλεγε για τον Oppenheimer ότι δηλώνει ένοχος για τα πυρηνικά για να οικειοποιηθεί την δόξα της δημιουργίας τους.

Έτσι κι εσείς, χρησιμοποιείτε την αποδοχή της κατάστασης ως άλλοθι και αμέσως μετά σπεύδετε με τις πολιτικές σας να την ενδυναμώσετε.

Αν δεν είναι έτσι πείτε μας τι θα κάνετε με τις εξορύξεις; Ο κ. Δένδιας είπε ότι δεν θα γίνουν. Κάντε το όπως η κ. Μέρκελ το έκανε με τα πυρηνικά. Εδώ! Ακόμα και τις ΑΠΕ τις μαγαρίζετε στρέφοντας τον κόσμο εναντίον τους με ανεμογεννήτριες γνωρίζοντας ότι το μέλλον είναι οι θαλάσσιες.Το ΜέΡΑ25 καταθέτει Πρόταση 3 Σημείων για την αντιμετώπιση της τραγικής αυτής κατάστασης:

1) Φυσική Αναδάσωση – “ΑΥΤΟ-ΙΑΣΗ” των δασών: με έργα φυσικά κατά της διάβρωσης με κορμοσειρές από τα ήδη καμένα δένδρα με δουλειά από τα δασαρχεία, τις τοπικές κοινωνίες και τα κινήματα (όχι Φαραωνικά προτζεκς). Με διετή ανάσα στα δάση και πολύ περιορισμένη (όχι εσπευσμένη) αναδάσωση. Και κανένα μεταλλαγμένο υβριδικό δενρίλλιο, ούτε σε ζώνη γύρω από τις κατοικημένες περιοχές. Με επιστροφή της δασοπυρόσβεσης στα δασαρχεία και γενναία οικονομική ενίσχυση του εθελοντισμού, αλλά και με συνεργασία με τοπικές κοινότητες, π.χ. ρητινοκαλλιεργητών.

2) Καμία ανεμογεννήτρια στη στεριά, προσανατολιστείτε σε θαλάσσιες.

3) Καμία αλλαγή χρήσης γης για 30 χρόνια, ως αντικίνητρο για όσους εποφθαλμιούν τις καμένες εκτάσεις.

Όταν εμείς διαδηλώναμε για την Κλιματική Αλλαγή πριν 20 χρόνια, εσείς μας κοροϊδεύατε.

Όταν εμείς διαδηλώναμε για τις εισβολές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν πριν 20 χρόνια, εσείς πάλι τα ίδια.

Και τώρα;

Πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυά σας για την Κλιματική Αλλαγή, βρίσκονται οι Exxon και Total.

Πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυά σας για τις Αφγανές, υψώνετε κι άλλο τα τείχη μιας ΕΕ που σιγόνταρε τους πολέμους που ενίσχυσαν τους ισλαμοφασίστες.

Πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυά σας για τα δάση, κρύβεται η Bayer-Monsanto κι οι διάφοροι Ανάδοχοι της Αρπακτής που θα καταστρέψουν την Αυτοΐαση των δασών με τις φυτείες μεταλλαγμένων. Κύριε Μητσοτάκη, έχετε κάνει την υποκρισία τέχνη και τον ραγιαδισμό επιστήμη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος