“Για κάθε μέτρο ένα αντιστάθμισμα” – Η αξιολόγηση στη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ-Γιούνκερ (video)

Μεγάλη σημασία αποδίδεται στην σημερινή συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ-Γιούνκερ (με τον οποίο μίλησε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός) τόσο για τα πλεονάσματα όσο και για την ελάφρυνση του χρέους. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση του ΔΝΤ, με τον Σόιμπλε να επιμένει στις γνωστές θέσεις του που έχουν προκαλέσει προβληματισμό και μέσα στο γερμανικό κυβερνών κόμμα. Το ύψος και το είδος των μέτρων που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, καθώς και τα λεγόμενα αντισταθμιστικά, θα βρεθούν στο επίκεντρο του νέου γύρου διαβουλεύσεων με τους θεσμούς, που αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Στο Βερολίνο και στη κρίσιμη συνάντηση για το ελληνικό ζήτημα Μέρκελ-Λαγκαρντ-Γιούνκερ την Τετάρτη έχει στρέψει το ενδιαφέρον της η Αθήνα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να στέλνει μήνυμα στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ να βαδίσει στο δρόμο του ρεαλισμού σε ότι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα: “Αναμένουμε και από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ να κάνει πίσω από την παράλογη απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μια δεκαετία» και να υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση ώστε να συμφωνηθεί η μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους”.

Για τον Γερμανό υπουργό Β. Σόιμπλε το πρόβλημα της Ελλάδας «δεν είναι το χρέος», αλλά οι μεταρρυθμίσεις: «Οι συζητήσεις θα γίνουν στη βάση των ισχυουσών συμφωνιών που έγιναν τον περασμένο Μάιο, ότι δηλαδή πρέπει να υπάρξει συμμετοχή του ΔΝΤ μετά το επιτυχές κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ότι πρέπει να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2018 και μεσοπρόσθεσμα, κάτι το οποίο δεν έχει ακόμα διευκρινισθεί τι ακριβώς σημαίνει»

Θετικά, αλλά με επιφυλακτικότητα υποδέχεται ο γερμανικός τύπος τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας.  Η Handelblatt σημειώνει ότι « Η γερμανική κυβέρνηση θα συμφωνήσει (όπως ζητάει το ΔΝΤ) σε ορισμένες ελαφρύνσεις του χρέους μετά το τέλος του πακέτου βοήθειας το 2018». Η Süddeutsche Zeitung γράφει για τη συμφωνία που επετεύχθη: «Ο υπουργός Οικονομικών θέλει να αποφύγει να γίνει θέμα στον προεκλογικό αγώνα η Ελλάδα». Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και του Πολ Τόμσεν τονίζοντας ότι «πολλοί από τους υπολογισμούς δεν «βγαίνουν» και ότι θα μπορούσαμε να στηρίξουμε ένα λιγότερο θεαματικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Η προπαγάνδα άντεξε μια μέρα υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας: “Ούτε συμφωνία, που είναι στον αέρα, ούτε ρύθμιση για το χρέος, ούτε ποσοτική χαλάρωση. Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία επιβεβαιώθηκε, όταν έλεγε ότι η καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης θα είχε μεγάλο κόστος για τους πολίτες και τη χώρα. Στις επόμενες μέρες, θα διαπιστώσουμε όλοι το μέγεθος του ψέματος, της παραπληροφόρησης και της τεράστιας ζημιάς που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν στην οικονομία και την κοινωνία.

Βήμα στη σωστή κατεύθυνση» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του Eurogroup, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος.

Κόντρα στη Βουλή πυροδότησε η συμφωνία στο Eurogroup. Χαρακτηριστικοί διάλογοι:
Μάκης Βορίδης (ΝΔ): “Αν πανηγυρίζετε για την μείωση του αφορολόγητου πιστεύω να πανηγυρίζετε κι όταν θα πάρετε φόρους και από αυτούς των 600 ευρώ και από την μείωση των συντάξεων”
Πάνος Σκουρλέτης (Υπουργός Εσωτερικών): “Είχατε διαμορφώσει μια εικόνα, είχατε πει ότι θα γίνει και διάγγελμα του πρωθυπουργού και είχατε διαμορφώσει μια εικόνα για εκλογές. Επιτέλους ξεπεράστε τις εσωτερικές αντιφάσεις η συμφωνία έχι μια λογική. Για κάθε μέτρο υπάρχει και ένα αντιστάθμισμα”.
Για συμφωνία σε βάρος των πολιτών κάνουν λόγο τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Άκης Αθανσόπουλος, Γιάννης Φασουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος