Γερμανικός Τύπος: Επί μήνες πάλευε για το πιστοποιητικό ο Κυρ. Μητσοτάκης – Η Ελλάδα θα το ενεργοποιήσει πρώτη

Δημοσίευμα της DW κάνει αναφορά σε ανταπόκριση γερμανικού δικτύου από την Αθήνα που μιλά για την προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού για να γίνει πραγματικότητα το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό.

«Επί μήνες πάλευε για το πιστοποιητικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τώρα επιτέλους μπορεί να ανακοινώσει μια επιτυχία. Το ενιαίο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι γεγονός. Και η Ελλάδα θα είναι, το πιθανότερο, η πρώτη χώρα της ΕΕ που θα το ενεργοποιήσει ήδη από τον Ιούνιο», γράφει σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Η Ελλάδα σε ρόλο προτύπου: Από τον Ιούνιο ξεκινά η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού» το γερμανικό δημοσιογραφικό δίκτυο RND, το οποίο συνεργάζεται με πλήθος τοπικές γερμανικές εφημερίδες:

«Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη πολύ σύντομα οι πολίτες θα μπορούν μέσω της ιστοσελίδας gov.gr με το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ να κατεβάζουν σε ηλεκτρονική μορφή το πιστοποιητικό και να το εκτυπώνουν αν το επιθυμούν. Η γνησιότητα του πιστοποιητικού θα ελέγχεται στα σύνορα μέσω κωδικού QR.

Πριν από μια εβδομάδα χώρες-μέλη της ΕΕ και ευρωκοινοβούλιο συμφώνησαν, μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις, στις λεπτομέρειες του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού, το οποίο θα περιέχει στοιχεία για τους εμβολιασμούς και την ανάρρωση από τον κορονοϊό. Οι διευκολύνσεις που θα παρέχονται σε όσους προσκομίζουν το πιστοποιητικό είναι υπόθεση κάθε χώρας-μέλους. Το πιστοποιητικό δεν είναι υποχρεωτικό. Όσοι όμως ταξιδεύουν χωρίς αυτό θα πρέπει να υπολογίζουν με περιορισμούς.

Επισήμως το πιστοποιητικό θα αρχίσει να χρησιμοποιείται από την 1η Ιουλίου. Η Αθήνα ωστόσο δεν θέλει να περιμένει μέχρι τότε. Στη παρουσίαση του πιστοποιητικού ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “τώρα που υπάρχει το νομικό πλαίσιο θα αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το ψηφιακό πιστοποιητικό στην Ελλάδα πριν την 1η Ιουλίου”. Πρόσφατα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς είχε κάνει λόγο για τις 20 Ιουνίου.

Στη παρουσίαση την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το πιστοποιητικό “υπόδειγμα ευρωπαϊκής συνεργασίας”. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καθώς και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε το πιστοποιητικό “σημαντική κατάκτηση”. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν θύμισε μάλιστα ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό βασίζεται σε πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού και τόνισε ότι “τον Ιανουάριο ελάχιστοι πίστεψαν αυτή την ιδέα”».

Πηγή: Deutsche Welle

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος