Τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με δήλωση του στην ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Γιάννη Μανδαλίδη μετά το πέρας της συνάντησής του με την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη.
Ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επαναλειτουργήσουν η Σχολή της Χάλκης, και η Σχολή Μαρασλή και εξήρε το έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
«Είχα σήμερα την ιδιαίτερη τιμή να γίνω δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ιδιαιτέρως στην Πατριαρχική Αστική Σχολή Μαρασλή, η οποία ανακαινισμένη, αποτελεί ένα πραγματικό σύμβολο της Ορθοδοξίας στην Κωνσταντινούπολη. Η ευχή μας είναι κάποια στιγμή να επαναλειτουργήσει ως εκπαιδευτικό, παιδαγωγικό κέντρο της Πολίτικης Ρωμιοσύνης, με παιδαγωγούς και με μαθητές» είπε ο κ. Γεραπετρίτης και προσέθεσε:
«Είχα μια μακρά και εξαιρετικά ωφέλιμη κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον Πατριάρχη. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα ζητήματα που αφορούν την Ομογένεια, την Ελληνική Κοινότητα της Κωνσταντινούπολης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να συζητήσουμε τα θέματα τα οποία αφορούν και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Η ελπίδα μας είναι στο μέλλον να επαναλειτουργήσει. Θα πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό σύμβολο οικουμενικότητας, ανεκτικότητας και πολιτισμού».
Ο υπουργός Εξωτερικών κατέληξε τονίζοντας με έμφαση ότι «η ελληνική Πολιτεία θα στέκεται πάντοτε αρωγός στη δράση αλληλεγγύης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία στηρίζει όχι μόνο την Ορθοδοξία, αλλά και τις μεγάλες κοσμοθεωρητικές αρχές της αγάπης και της αλληλεγγύης, οι οποίες οφείλουν σε μια τόσο ταραγμένη περίοδο για τον κόσμο να διέπουν τις ανθρώπινες και τις διακρατικές σχέσεις».
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο κ. Γεραπετρίτης θα μεταβεί αύριο στην Χάλκη και την Πρίγκηπο, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Ενώ την Παρασκευή ο υπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας μεταξύ των οποίων και ο Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων, αλλά θα επισκεφθεί και το νοσοκομείο – γηροκομείο του Μπαλουκλί, ένα κτήριο με ιδιαίτερη ιστορική και συμβολική αξία για την ελληνική μειονότητα, η οποία εδώ και δεκαετίες βαίνει συρρικνούμενη.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος