Γεωργιάδης – Αγαπηδάκη: Ανταμοιβές και πέναλτι για τους προσωπικούς γιατρούς – 1.379 προσλήψεις

Σύνοψη
  • Θα λειτουργήσουν επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, στα οποία συμμετέχουν μέλη ΔΕΠ (πανεπιστημιακοί) με εξειδίκευση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
  • Επιλογή προσωπικού γιατρού (πέραν των συμβεβλημένων) με αμοιβή

Τις αλλαγές που δρομολογούνται προκειμένου «να λειτουργήσει» ο θεσμός του προσωπικού γιατρού αλλά και τα κίνητρα που δίνονται για προσέλκυση περισσότερων γενικών γιατρών και παθολόγων παρουσίασαν ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια υπουργός, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Ειδικότερα η κα Αγαπηδάκη ανέφερε για τους ειδικευόμενους γιατρούς, πως θα δίνεται ετήσια οικονομική ενίσχυση 30.000 ευρώ, προκειμένου να επιλέξουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ή της Παθολογίας.

Πέραν της αμοιβής του, ο προσωπικός γιατρός θα λαμβάνει επιπλέον ποσά, ανάλογα με το εάν – για παράδειγμα – ο πληθυσμός αναφοράς του έχει υψηλά ποσοστά προληπτικών εξετάσεων για καρκίνο του μαστού (50% και πάνω). Σε περίπτωση που τα ποσοστά του υπολείπονται των στόχων, θα υπάρχουν “ποινές”.

Σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη, οι πολίτες που επιθυμούν, μπορούν να επιλέξουν γιατρό της αρεσκείας τους ως προσωπικό γιατρό (πέραν των συμβεβλημένων), πληρώνοντας όμως την επίσκεψη. Εκτιμάται πως το μέτρο αφορά περίπου 2.500 γιατρούς.

Το όριο εγγραφής σε προσωπικό γιατρό θα λήξει στο τέλος του έτους και, όσοι πολίτες δεν εγγραφούν, θα αντιστοιχιστούν αυτόματα με συγκεκριμένο γιατρό.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως στο θεσμό του προσωπικού γιατρού συμμετέχει συμβουλευτικά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Παρών στην ενημέρωση ήταν και ο επικεφαλής Γραφείου ΠΟΥ στην Αθήνα Joao Brenda, που επιβράβευσε την μεταρρύθμιση.

Το προσχέδιο του σχετικού νομοσχεδίου αναμένεται σε 10 μέρες, από τον Μάιο αναμένονται οι εφαρμοστικές διατάξεις και η εφαρμογή τους αναμένονται από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση έκανε τη θεωρία, πράξη και οι αλλαγές έχουν συζητηθεί με τις Ενώσεις γιατρών, ώστε «να έχουμε μία συνολική συμφωνία».

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Όταν μιλάμε για προσωπικό γιατρό, μιλάμε για πρόληψη

Η κ. Αγαπηδάκη τόνισε πως, όταν μιλάμε για προσωπικό γιατρό, μιλάμε για πρόληψη. Υπήρχε λανθασμένη πεποίθηση πως ο προσωπικός γιατρός καλύπτει τα πάντα, αλλά αυτό δεν ισχύει. Θα ασχολείται με πρόληψη και προσυμπτωματικό έλεγχο.

Όπως είπε στον θεσμό συμμετέχουν 2.215 γιατροί από τον Δημόσιο τομέα, 1.272 από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ έχουν εγγραφεί το 56% των πολιτών. Το 60% των γιατρών απαιτείται στην Αττική.

Στο εξής, θα ανοίξουν και νέες θέσεις ανά Δήμο, προκειμένου να έχουν γιατρό κοντά στον τόπο διαμονής τους, ενώ ρόλο θα αναλάβουν και οι Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ).

Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως θα λειτουργήσουν επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, στα οποία συμμετέχουν μέλη ΔΕΠ (πανεπιστημιακοί) με εξειδίκευση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Σημείωσε, δε, πως αναμένονται 1.375 προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, εκ των οποίων οι 360 θα είναι γιατροί, οι 600 νοσηλευτές, 385 λοιπό προσωπικό και οι 30 μέλη ΔΕΠ.

Για τους ειδικευόμενους γιατρούς, είπε πως θα δίνεται ετήσια οικονομική ενίσχυση 30.000 ευρώ, προκειμένου να επιλέξουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ή της Παθολογίας, με την δέσμευση να παραμείνουν στο ΕΣΥ. Με αυτό το κίνητρο θα παραμένουν στο ΕΣΥ συνολικά για 10 χρόνια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος