Με την ομιλία της Φώφης Γεννηματά και στόχο την μέγιστη δυνατή συσπείρωση όλων των συνιστωσών άνοιξε σήμερα την αυλαία του το δεύτερο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Αύριο, οι 4.000 εκλεγμένοι σύνεδροι θα εκλέξουν τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.
Η Φώφη Γεννηματά, από το βήμα του έκτακτου Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, προσδιόρισε το στόχο του ενόψει των κρίσιμων Ευρωεκλογών, Αυτοδιοικητικών Εκλογών και των Εθνικών Εκλογών.
«Ψήφος Αλλαγής για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Δύναμη στο Κίνημα Αλλαγής για την πολιτική Ανατροπή» υπογράμμισε και συμπλήρωσε απευθυνόμενη στους πολιτικούς της αντιπάλους: «Η συντήρηση είστε εσείς. Η Πρόοδος είμαστε εμείς!»
Εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι το δίλημμα των εκλογών δεν είναι: ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, αλλά «Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή διχασμός και νέες περιπέτειες».
«Ό,τι κι αν κάνει ο κ. Τσίπρας θα του γυρίσει μπούμερανγκ», σχολίασε η Φώφη Γεννηματά για την τοποθέτηση της κυβέρνησης σχετικά με τις διώξεις για τα δάνεια των κομμάτων. «Εμείς δεν κρύψαμε τίποτα κάτω από το χαλί», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής καλώντας τα υπόλοιπα κόμματα να πράξουν το ίδιο. Για το αν σχετίζεται η ανακίνηση του θέματος με το χρόνο των εκλογών απάντησε ότι «ούτε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ξέρει πότε θα κάνει εκλογές».
Εξέφρασε, τέλος, την πλήρη ικανοποίησή της για το ενωτικό κλίμα του Συνεδρίου και αναφέρθηκε στην αυριaνή παρουσία στο Συνέδριο του υποψήφιου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς. Η Φώφη Γεννηματά τόνισε πως πρόκειται για μια προσωπικότητα που μπορεί να εκφράσει την σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη.
«Ναι» στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, «Όχι» στη δεξιά παλινόρθωση
Ξεκαθάρισε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα έχει αυτόνομη πορεία, λέγοντας ένα βροντερό «ναι» και ένα βροντερό «όχι».«Βροντερό “ναι” στην ήττα και την καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ένα βροντερό “όχι” στη δεξιά παλινόρθωση. Επιβεβαιώνουμε και σήμερα στο Συνέδριό μας την απόφαση αυτή 4.500 Σύνεδροι και θα την τηρήσουμε απαρέγκλιτα. Οποιαδήποτε αλλαγή θέσης προϋποθέτει απόφαση Συνεδρίου», είπε η κ. Γεννηματά.
Προσδιορίζοντας τον ιδεολογικό και πολιτικό χαρακτήρα του Κινήματος Αλλαγής η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι «είμαστε σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες, κινούμαστε στο χώρο της κεντροαριστεράς και έχουμε συγκεκριμένη προγραμματική πρόταση για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας».
Και υπογράμμισε: «Το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να συμμετέχει σε κυβερνήσεις που θα συνεχίσουν τη συντηρητική πολιτική που ασκεί όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -Ακροδεξιάς».
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εξήγησε τη θέση της και υποστήριξε ότι «η προοδευτική αλλαγή που εμείς προτείνουμε, μόνο με ριζική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών που θα δημιουργήσει περιβάλλον εθνικής συνεννόησης ευδοκιμεί. Μόνο έτσι θα μπει οριστικό τέλος στις διχαστικές λογικές, τις άσκοπες πολώσεις και τις σκιαμαχίες των δυο δήθεν μονομάχων». Πρόσθεσε ότι η θέση αυτή δεν αποτελεί ρητορικό σχήμα και πως έχει τεράστια πρακτική σημασία γιατί μπορεί να οδηγήσει σε κυβέρνηση της ευρύτερης δυνατής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και λαϊκής νομιμοποίησης με αυξημένο κύρος και δυνατότητα διαρθρωτικών αλλαγών.
Τόνισε ότι «στην περίπτωση της μη αυτοδύναμης πλειοψηφίας μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι δυνατή παρά μόνο αν πάρουμε εμείς στα χέρια μας διερευνητική εντολή. Θα προτείνουμε με απόλυτη συναίσθηση ευθύνης προγραμματική συμφωνία με βάση το σχέδιο Ελλάδα. Μόνο έτσι έχει νόημα η δική μας συμμετοχή. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει η λαϊκή ετυμηγορία. Μόνο ο Ελληνικός λαός μπορεί να επιβάλλει το πως θα κυβερνηθεί η χώρα. Κανείς ερήμην του δεν θα αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη Κυβέρνηση».
Σε ποιους απευθύνεται το Κίνημα Αλλαγής
Εξέφρασε την αισιοδοξία της πως στις εκλογές το Κίνημα Αλλαγής θα αναδειχθεί καταλύτης των νέων πολιτικών συσχετισμών και, όπως είπε, απευθύνεται:
-Σε όσους στις δύσκολες αυτές εποχές έμειναν στο χώρο και τίμησαν με τη ψήφο τους όλες τις δυνάμεις που συναποτελούν το Κίνημα Αλλαγής.
-Στους προοδευτικούς πολίτες που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα βιώνουν την κατάρρευση της ελπίδας τους.
-Σ’ αυτούς που διάλεξαν το δρόμο της αποχής ή της απόρριψης του πολιτικού συστήματος στο σύνολο του.
Η Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο που χειρίζεται τα εθνικά θέματα με αιχμή τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις:
«Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του κ. Τσίπρα. Δεν διεκδικούμε τίποτε, δεν παραχωρούμε τίποτα. Αυτή ήταν και είναι η σταθερή μας θέση», ενώ χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα: «Βαρίδι της αριστεράς. Βαρίδι για τη χώρα. Με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα εθνικά θέματα υποχωρούν, η Δημοκρατία είναι σε κίνδυνο».
Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση πως προκαλεί ζημιά στην οικονομία που ξεπερνά τα 200 δισ. με την ανάπτυξη να καρκινοβατεί, οι φόροι να πνίγουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ η σκληρή επιτροπεία συνεχίζεται.
«Το κοινωνικό κράτος καταρρέει, τη θέση του πήραν προσωρινά επιδόματα που εξαρτώνται από τη διάθεση του υπουργού. Δέκα παίρνει και ένα δίνει πίσω για να δημιουργήσει την εντύπωση φιλολαϊκών -τάχα- παροχών», συμπλήρωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και επιτέθηκε και στη ΝΔ λέγοντας:
«Η χώρα χρειάζεται πολιτική ανατροπή και προοδευτική αλλαγή. Αυτή την ανατροπή, ούτε την θέλει, ούτε την μπορεί, ούτε την κατανοεί, η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Το “φύγε εσύ, έλα εσύ”, δεν είναι η λύση στο βαθύ πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Η παλιά δεξιά με το πελατειακό κράτος και τις συντηρητικές πολιτικές αποτελεί τη βέβαιη συνταγή μιας νέας καθήλωσης της χώρας. Η επιστροφή της δεξιάς σημαίνει επιστροφή στο χθες. Για μας η ΝΔ είναι ο πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος μην το ξεχνάμε. Εμείς είμαστε η πραγματικά προοδευτική δύναμη που στέκεται εμπόδιο στα σχέδιά τους. Υπάρχουν κάποιοι Έλληνες που λένε ότι: “Πρέπει να απαλλαγούμε από την κακή κυβέρνηση και άρα ακόμα και αν δεν είμαστε δεξιοί ή δεν έχουμε ψηφίσει ποτέ ΝΔ πρέπει να ψηφίσουμε σήμερα Μητσοτάκη για να απαλλαγούμε από τον Τσίπρα”. Αυτό είναι παγίδα, είναι μια πλάνη, είναι λάθος. Γιατί έτσι θα είναι πρόσκαιρη η απομάκρυνση του κ. Τσίπρα. Με τον κίνδυνο μάλιστα να μπει η χώρα σε νέες περιπέτειες από μια κυβέρνηση της Δεξιάς που φαίνεται πως δεν έχει αλλάξει καθόλου γνώμη και μυαλά σε σχέση με αυτά που έκαναν το 2004-2009. Μια λύση υπάρχει για αυτούς που θέλουν να τελειώσουν με τον κ Τσίπρα. Να ψηφίσουν Κίνημα Αλλαγής».
Η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι την ίδρυση του Κινήματος Αλλαγής την επέβαλαν οι ιστορικές συνθήκες, και 212.000 πολίτες συνυπέγραψαν την ιδρυτική πράξη.
«Σήμερα κάνουμε πράξη το επόμενο μεγάλο βήμα. Θέλουμε ισχυρό Κίνημα Αλλαγής για την έφοδο στο Μέλλον με ένα νέο Εθνικό αφήγημα. Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής σημαίνει ενιαία λειτουργία, ισχυρό ενιαίο πολιτικό κέντρο με εκλεγμένα όργανα, στα οποία μεταφέρεται το βάρος των αποφάσεων. Αποφάσεις που μας δεσμεύουν όλους», είπε ενώ παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος που δέχθηκε το προηγούμενο διάστημα τα διορισμένα κομματικά όργανα. «Δεν πίστευα ποτέ άλλωστε σε αυτή τη λογική Δεν έπρεπε όμως να διαταραχτούν οι λεπτές ισορροπίες στις αρχές του εγχειρήματος. Εκ των πραγμάτων αποδείχτηκε ότι αλλού ήταν το πρόβλημα, κρύβονταν άλλες πολιτικές στρατηγικές».
Σχολιάζοντας τις αναφορές στελεχών για επάνοδο στο ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «κινητήριος μοχλός για το Κίνημα Αλλαγής. Δεν υπάρχει Κεντροαριστερά χωρίς το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε όμως μόνο με το ΠΑΣΟΚ». Επίσης δήλωσε ότι «ο ήλιος και το όνομα του ΠΑΣΟΚ όπως και το ’15, έτσι και τώρα, θα είναι στα ψηφοδέλτια όλων των εκλογικών αναμετρήσεων που έχουμε μπροστά μας».
Κ. Σημίτης:«Να διευρύνουμε την παράταξή μας”
«Στις ευρωεκλογές, πέρα από την πρωτιά κρίνονται και άλλα σημαντικά θέματα και η Ελλάδα χρειάζεται μια κριτική δύναμη αναμόρφωσης, απέναντι στα δύο κύρια κόμματα που εκπροσωπούν το καθένα με δικό τους τρόπο τη συντήρηση και την εμμονή σε αδιέξοδες πολιτικές», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
Υπενθυμίζοντας ότι στα τέλη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ στις αρχές του 2004, «το κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα είχε φτάσει το 86% του μέσου ευρωπαϊκού εισοδήματος, ενώ δώδεκα χρόνια αργότερα – κι αφού είχαν κυβερνήσει Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ – το 2016, το μέσο ελληνικό εισόδημα ήταν στο 68% του μέσου ευρωπαϊκού, είχε μειωθεί δηλαδή κατά 20% από το 2004», ο κ.Σημίτης επέκρινε έντονα τις πολιτικές των επιδομάτων και των πελατειακών εξυπηρετήσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Γ. Παπανδρέου: «Λέμε όχι στο δίλημμα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ. Αντίπαλος, είναι η συντήρηση»
Επικεντρώνοντας τις επικρίσεις του στη ΝΔ και τις ευθύνες της για την κρίση ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε:«Πότε αναλάβατε τις ιστορικές σας ευθύνες για την έλευση της κρίσης; Πότε αποβάλλτε την πελατειακή σας αντίληψη για την διαχείριση του πλούτου του Ελληνικού λαού; Μη μας ξεγελά η δήθεν αντιπαλότητα Καραμανλικών, Σαμαρικών και Μητσοτακικών. Λεοντή αλλάζουν, δεξιοί παραμένουν, τα ίδια πάνω κάτω συμφέροντα υπηρετούν. Τους ενώνει η νομή της εξουσίας. Το κακό, βεβαίως, για τη χώρα, είναι ότι, πάνω κάτω τα ίδια συμφέροντα υπηρετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ , είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
Παρακολουθήστε αποσπάσματα των ομιλιών της Φώφης Γεννηματά, του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου.
Ευάγγ. Βενιζέλος: «Είμαστε οι βασικοί αντίπαλοι του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ»
«Η απώλεια της εξουσίας θα αποκαλύψει το μικρό πολιτικό μέγεθος της ομάδας που νέμεται την εξουσία», επισήμανε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο φόβος είναι αυτός που κάνει τον κ. Τσίπρα να μιλά ακόμη για εκλογές τον Οκτώβριο. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για κοινά ιδεολογικά γονίδια ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, και χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «γραφικό μίμο» του Ανδρέα Παπανδρέου.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για άγνοια και σκοπιμότητες στα θέματα εξωτερικής πολιτικής που οδήγησαν στο διχασμό του ελληνικού λαού συμφωνώντας με την προειδοποίηση της Φώφης Γεννηματά να μην παίξει παιχνίδια με τα εθνικά θέματα.
Το δίλημμα αυτών των εκλογών είναι ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή διχασμός και νέες περιπέτειες. Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής πριν και μετά τις εκλογές, σημαίνει δυνατή έκφραση της Κεντροαριστεράς που θα βάλει την σφραγίδα της στις πολιτικές εξελίξεις, αναφέρει η Φώφη Γεννηματά. Σε μία συνέντευξη και σε ένα άρθρο εστιάζει στο ποιο είναι το δίλημμα των εκλογών τονίζοντας την ανάγκη της επιλογής του “Κινήματος Αλλαγή”.
Στην πρώτη της συνέντευξη, στην εφημερίδα «Το Καρφί» η Φώφη Γεννηματά σημειώνει: «Κοινός στόχος όλων στο Κίνημα Αλλαγής είναι να κάνουμε την παράταξη ξανά μεγάλη, χρήσιμη για την ελληνική κοινωνία και τη χώρα. Δεν αξίζει στην Ελλάδα η μιζέρια, η φτώχεια, η υπανάπτυξη, η κατάρρευση της μεσαίας τάξης, οι εθνικές υποχωρήσεις, η εξασθενημένη Δημοκρατία».
Όπως επισημαίνει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, «η χειμερινή επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ, το ρεσάλτο στο χώρο μας, απέτυχε. Στη συνέχεια οι Γέφυρες που προσπάθησε να στήσει ο κ. Τσίπρας κατέρρευσαν πριν καλά – καλά στηθούν. Τις ανατίναξε ο κόσμος μας, ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς. Το Κίνημα Αλλαγής συσπειρώνεται, δυναμώνει την ενότητα του. Σε όλη την Ελλάδα οι συγκεντρώσεις είναι πολυπληθείς και με πάθος».
Η κ. Γεννηματά επισημαίνει ότι «η αλλαγή κυβέρνησης δεν φτάνει. Χρειάζεται πολιτική ανατροπή και προοδευτική αλλαγή. Φιλοδοξούμε να εκφράσουμε το νέο ρεύμα προόδου που μπορεί να εμπνέει και να πρωταγωνιστεί στις πολιτικές εξελίξεις. Νιώθουμε δυνατοί, είμαστε έτοιμοι».
Σε άρθρο της στα «ΝΕΑ» η Φώφη Γεννηματά υπογραμμίζει ότι είναι η ώρα της προοδευτικής διακυβέρνησης. «Στις εκλογές που έρχονται, υπάρχει δίλημμα, δεν είναι όμως ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία. Το δίλημμα των εκλογών είναι Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή διχασμός και νέες περιπέτειες», αναφέρει και προσθέτει ότι το Κίνημα Αλλαγής πιστεύει στην εθνική συνεννόηση και προτείνει ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης και κοινωνικής Δικαιοσύνης. Είναι το Σχέδιο Ελλάδα που μπορεί να μας βγάλει πραγματικά από τα μνημόνια και τις επιτροπείες και να φέρει την ανάπτυξη. Ένα σχέδιο με συγκεκριμένα βήματα και στόχους για να γυρίσουμε σελίδα. Για να το υλοποιήσουμε χρειαζόμαστε δύναμη. Δύναμη από το λαό σε όλες τις μεγάλες εκλογικές αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας.
Η ομιλία του Κώστα Σημίτη
«Στις ευρωεκλογές, πέρα από την πρωτιά κρίνονται και άλλα σημαντικά θέματα και η Ελλάδα χρειάζεται μια κριτική δύναμη αναμόρφωσης, απέναντι στα δύο κύρια κόμματα που εκπροσωπούν το καθένα με δικό τους τρόπο τη συντήρηση και την εμμονή σε αδιέξοδες πολιτικές», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο χαιρετισμό που απηύθυνε στο έκτακτο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.
Υπενθυμίζοντας ότι στα τέλη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ στις αρχές του 2004, «το κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα είχε φτάσει το 86% του μέσου ευρωπαϊκού εισοδήματος, ενώ δώδεκα χρόνια αργότερα – κι αφού είχαν κυβερνήσει Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ – το 2016, το μέσο ελληνικό εισόδημα ήταν στο 68% του μέσου ευρωπαϊκού, είχε μειωθεί δηλαδή κατά 20% από το 2004», ο κ.Σημίτης επέκρινε έντονα τις πολιτικές των επιδομάτων και των πελατειακών εξυπηρετήσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δίδαξε τον αριβισμό για χάρη της εξουσίας, συνεργάστηκε με την ακροδεξιά, τους ΑΝΕΛ, για να διαμορφώσει τους στόχους της κυβέρνησής του, αποσιώπησε τις ευθύνες των κυβερνήσεων Καραμανλή για τα υπέρογκα ελλείμματα και κατασυκοφάντησε όσους αντιμετώπισαν κριτικά την πολιτική του» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.
«Είναι ανάγκη σήμερα να συσπειρωθούμε στην προοδευτική, στη δημιουργική αριστερά», τόνισε ο Κώστας Σημίτης, «να διαμορφώσουμε το ΚΙΝΑΛ στον φορέα της μεταρρύθμισης, στον πρωταγωνιστή μιας νέας πορείας της χώρας. Γι’ αυτό και πρέπει να διευρύνουμε την παράταξή μας, να συμπεριλάβουμε όλους όσοι θέλουν να συμβάλουν στην νέα πορεία του τόπου με αποτελεσματικότητα στην προσπάθεια για ανάπτυξη, για υψηλότερο επίπεδο ζωής και για περιορισμό της φτώχειας, της εξάρτησης, της αβεβαιότητας και των ταξικών διακρίσεων. Δεν επιτρέπεται επίσης στις μέρες μας, η Ελλάδα να μην έχει στην αιχμή του δημόσιου λόγου της τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στη σύγχρονη εποχή, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και τη χάραξη ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, που θα συνδυάζει όλα τα προηγούμενα σε καινοτόμες πολιτικές».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ
Ρεπορτάζ από το Συνέδριο: Λίνα Μπεθάνη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος