Γ. Τσίπρας: Δεν υπάρχει εθνική γραμμή με βάση τη νέα τουρκική προκλητικότητα (audio)

Ο Γιώργος Τσίπρας, βουλευτής Δυτικής Αττικής και αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στον Ανδρέα Παπασταματίου («Απολύτως Σχετικό») στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, θα έπρεπε να υπάρχει απαίτηση από την ΕΕ για πολύ αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία. Δεν μπορεί η ΕΕ να αποφασίζει κυρώσεις για άλλες τρίτες χώρες (στην Ρωσία λόγω Ουκρανίας) και για ένα κράτος μέλος που απειλείται η ίδια η ύπαρξή του, με κάποιο τρόπο, να μην είναι εκεί τουλάχιστον το ίδιο αυστηρή, σημείωσε. Πρόσθεσε μάλιστα πως εάν η χώρα μας δεν βρει συναίνεση σε μια τέτοια προοπτική, υπάρχουν μέσα για να εκβιάσει μια διαφοροποιημένη στάση.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι έπειτα από τρεις μέρες παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός μίλησε μόνο για προκλήσεις, και υπογράμμισε πως έπρεπε να έχει γίνει ήδη Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εθνική γραμμή, σχεδιασμός, με βάση τη νέα τουρκική προκλητικότητα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι η Γαλλία έχει κρατήσει συνολικά μια διαφορετική στάση από άλλες δυνάμεις όπως η Γερμανία, κάτι που σαφώς πρέπει να εκμεταλλευτεί η χώρα μας, και τόνισε πως «πρέπει να υπάρχει καθαρή ενημέρωση στο εσωτερικό για το τι ακριβώς γίνεται». Απ’ ό,τι φάνηκε, η πρωτοβουλία του Βερολίνου για συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές (Ελλάδα-Τουρκία) δεν πρέπει να μας έχει ωφελήσει ιδιαίτερα, υπογράμμισε.

Σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις λόγω και την πανδημίας, ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε καλό νέο ότι και το 2021 δεν υπάρχει θέμα ελλειμμάτων από πλευράς εφαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων που γνωρίζαμε πριν από την πανδημία, και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα πάει πάρα πέρα για χώρες που αντιμετώπιζαν ήδη προβλήματα, όπως η Ελλάδα.

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία πώς θα αντιμετωπιστούν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης σε σχέση με απαιτήσεις. Μην πάμε δηλαδή σε μνημόνια» είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως «η απορρόφηση και διοχέτευση των χρημάτων θα έπρεπε να είναι το αποτέλεσμα ενός μεγάλου πολιτικού διαλόγου μέσα στη χώρα και να μην πάμε σε μία από τα ίδια, όπως πήγαμε στα πρώτα μνημόνια, που είχαν καταστροφική επίπτωση στην ελληνική οικονομία». «Φοβάμαι ότι θα έχουμε μία επανάληψη αν συνεχίσουμε να πορευόμαστε έτσι», κατέληξε.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος