Γ. Σωτηρέλης στο Πρώτο : Η υποχρεωτικότητα σκοντάφτει στην Αρχή της Αναλογικότητας (audio)

Η απόφαση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών, έχει ανοίξει τον δημόσιο διάλογο για το κατά πόσο είναι μέτρο συνταγματικό ή μη.
Είναι θέμα ερμηνείας του Συντάγματος, όμως η συνταγματική συζήτηση είναι διαφορετική από την πολιτική συζήτηση, εκτίμησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, στην εκπομπή “Απολύτως σχετικό” και τον Ανδρέα Παπασταματίου ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΕΚΠΑ, Γιώργος Σωτηρέλης.

Οπως είπε, στο θέμα της πανδημίας έχουμε να κάνουμε καταρχήν με συγκρούσεις δικαιωμάτων. Από τη μια το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος που προκύπτει από το δικαίωμα του αυτοκαθορισμού που προστατεύεται και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και από το Σύνταγμά μας με ρητή συνταγματική διάταξη και από την άλλη με το κοινωνικό δικαίωμα στην υγεία, δηλαδή την αξίωση προστασίας της δημόσιας υγείας από το κράτος και κατ επέκταση της προστασίας της ζωής. Σε τέτοιες περιπτώσεις ενεργοποιείται ο μηχανισμός της στάθμισης. Σταθμίζεται σε κάθε περίπτωση πού βρισκόμαστε ώστε να ικανοποιούνται ισόρροπα τα δικαιώματα και ενδεχομένως αν χρειαστεί την συγκεκριμένη στιγμή να υπερτερεί το ένα του άλλου.

Κατά την άποψή του το μέτρο της υποχρεωτικότητας δεν ανταποκρίνεται στην αρχή της αναλογικότητας. Δηλαδή έχει πρόβλημα στο ότι δεν επιβάλλονται τα αναγκαία και πρόσφορα μέτρα κλιμακωτά. Επρεπε να προηγηθούν άλλα μέτρα, να αποδειχθεί ότι αυτά δεν επαρκούν και μετά να φτάσουμε στο μέτρο της υποχρεωτικότητας. Για παράδειγμα υπήρξε υποχρεωτικός εμβολιασμός σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων. Δεν επεκτάθηκε όμως και σε άλλες που έρχονται σε επαφή με το κοινό (αστυνομικοί, στρατιωτικοί, ιερείς, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στην εστίαση).
Στην κατηγορία άνω των 60 θα μπορούσε να επιβληθεί lockdown και σε άλλους χώρους όπως τα σούπερ μάρκετ.
Είναι όμως ιδιόρυθμο γιατί δεν έρχεται αυτή η κατηγορία σε σύγκρουση με το δικαίωμα προστασίας της δημόσιας υγείας, αφού δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτοί μολύνουν περισσότερο. Προσβάλλεται επομένως έμμεσα ο κίνδυνος του δημόσιου συμφέροντος, γιατί προσβάλλεται το σύστημα υγείας.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ