Γ. Πλακιωτάκης σε υπουργική διάσκεψη του ΟΗΕ: Σημαντικός ο ρόλος των θαλάσσιων μεταφορών στην προσπάθεια ανάκαμψης

Έμφαση στον πολύ σημαντικό ρόλο των θαλάσσιων μεταφορών στην παγκόσμια προσπάθεια για ανάκαμψη έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, στην ομιλία του στην υπουργική διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Βιώσιμες Μεταφορές, την εξάλειψη της φτώχειας και την οικονομική ανάκαμψη.

Ο κ. Πλακιωτάκης ανέδειξε την ανθεκτικότητα των ναυτιλιακών μεταφορών και την καθοριστική συμβολή τους στη διατήρηση της λειτουργικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Παρουσίασε επίσης τις προτεραιότητες της χώρας μας ως προς τη βιώσιμη ανάπτυξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας, επισημαίνοντας παράλληλα τη συμβολή του ναυτιλιακού κλάδου στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Ειδικότερα, ο κ. Πλακιωτάκης επισήμανε την ανάγκη υποστήριξης του έργου του IMO για την υλοποίηση της στρατηγικής για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία, με την προοπτική εξέτασης μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων προς τη σταδιακή απεξάρτηση της ναυτιλίας από τα ορυκτά καύσιμα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα υλοποίησης πολιτικών για την υποστήριξη της νησιωτικότητας, υπό το πρίσμα της διασυνδεσιμότητας των νησιωτικών περιοχών και την ενίσχυση της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής, ενώ επισήμανε την ανάγκη άμεσης τροφοδότησης του ναυτιλιακού κλάδου με εκπαιδευμένα στελέχη, τα προσόντα των οποίων θα συμβαδίζουν με τις τεχνολογικές τάσεις και την ψηφιοποίηση της ναυτιλίας, προτείνοντας την ανάληψη παγκόσμιων συντονισμένων δράσεων για την προσέλκυση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα.

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επισήμανε πως η ναυτιλία και οι μεταφορές εν γένει θα πρέπει να προωθούν και να υπηρετούν τους τρεις πυλώνες της βιωσιμότητας, τον περιβαλλοντικό, τον οικονομικό και τον κοινωνικό, μέσω της αποτελεσματικότητας του παγκόσμιου μεταφορικού δικτύου, της ελαχιστοποίησης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, καθώς και της αυξημένης ανθεκτικότητας του κλάδου.

Κατά τις εργασίες της Διάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν 20 Υπουργοί Μεταφορών από όλο τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις προοπτικές βιώσιμων μεταφορών που θα υποστηρίξουν την ανάκαμψη και ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ