Γ. Οικονόμου: Το Διεθνές Δίκαιο είναι με το μέρος μας – Τι είπε για την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία

Για την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία αλλά και για τη θέση του πρωθυπουργού ότι δεν μπορεί να υπάρχουν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, «που καταπατά το Διεθνές Δίκαιο κι βάλλει ευθέως κατά ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με απειλές, προκλήσεις, λεονταρισμούς που δεν εδράζονται σε καμία βάση δικαίου» μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

«Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα τα δεδομένα. Δεν μπορούμε να κάνουμε ερμηνεία των διαθέσεων του Τούρκου Προέδρου. Παρατηρούμε αυτήν την όξυνση. Παρατηρούμε, τις απαράδεκτες και παράλογες δηλώσεις, όπως αυτές του κ. Τσαβούσογλου πριν από λίγα εικοσιτετράωρα. Αποδομούμε αμέσως με επιχειρήματα, με βάση τη λογική, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, με βάση τις Συνθήκες, όλον αυτό τον παραλογισμό και τους λεονταρισμούς της Άγκυρας και είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση.

Τα αντανακλαστικά της χώρας είναι πάντοτε ενεργοποιημένα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιδράσουμε αποτελεσματικά και άμεσα σε ό,τι αφορά στην κυριαρχία και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η χώρα είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας».

Το Διεθνές Δίκαιο είναι με το μέρος μας. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που ο πλανήτης όλος επενδύει στο Διεθνές Δίκαιο με την τακτική που έχει αναλάβει απέναντι στη Ρωσία. Δεύτερον, διότι η χώρα μας έχει ισχυρές συμμαχίες και ισχυρές Συμφωνίες, που κατοχυρώνουν και έχουν αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο τη γεωστρατηγική και γεωπολιτική της θέση. Και τρίτον, με βάση την επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύσουμε εξοπλιστικά τη χώρα. Έχουμε ενισχύσει πάρα πολύ αποτελεσματικά και ουσιαστικά την αποτρεπτική μας ικανότητα. Αυτό το ξέρουν όλοι. Καταλαβαίνουν ότι μπορούμε σε όλα τα επίπεδα να είμαστε αποφασιστικοί. Παραμένουμε ψύχραιμοι. Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα μπούμε σε ένα ”πινγκ-πονγκ” δηλώσεων και προσωπικών χαρακτηρισμών. Δεν κάνει εξωτερική πολιτική έτσι η Ελλάδα».

Τεθωρακισμένα στην Ουκρανία: «Θα τα αντικαταστήσει η Γερμανία»

«Υπήρξε απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την αποστολή εκτός από ανθρωπιστική βοήθεια και εξοπλιστικού αμυντικού υλικού. Ό,τι έχουμε στείλει στην Ουκρανία μέχρι τώρα, εντάσσεται σε αυτή την απόφαση.  Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτά τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, η χώρα τα έχει παραλάβει το 1992. Είναι παραγωγής, δηλαδή, 40-50 χρόνων. Επί της ουσίας είναι αδρανοποιημένα. Ταιριάζουν στις ανάγκες της Ουκρανίας, γιατί έχουν τέτοια ανταλλακτικά και μπορούν να τα αξιοποιήσουν. Και θα μας τα αντικαταστήσουν οι Γερμανοί με νέα σύγχρονα, τρεις-τέσσερις γενιές μπροστά. Άρα, έχουμε μια επωφελή για τη χώρα εξέλιξη».

Ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε επίσης πως «πρώτα θα έρθουν τα σύγχρονα και μετά θα φύγουν αυτά» και τόνισε: «Άρα, έχουμε μια δυνατότητα εκσυγχρονισμού ενός υλικού, το οποίο είναι αναγκαίο στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτά που δίνουμε δεν απομειώνουν σε τίποτα τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες, ίσα-ίσα τις αναβαθμίζουν. Η χώρα είναι συνεπής στην απόφαση που έχει πάρει μαζί με όλους τους εταίρους και τους συμμάχους της, εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια, εκτός από τα λόγια, να ενισχύει ουσιαστικά την προσπάθεια της Ουκρανίας να αντισταθεί στη βίαιη εισβολή της Ρωσίας.

«Eξωγενείς οι αιτίες για τις ανατιμήσεις και την άνοδο του πληθωρισμού»

Επισήμανε ότι «ο πληθωρισμός στη χώρα μας, όλη την περασμένη χρονιά ήταν εξαιρετικά χαμηλός- είχαμε φτάσει να έχουμε και αρνητικό πληθωρισμό και γι’ αυτό ο ρυθμός αύξησης φέτος είναι κατά τι μεγαλύτερος απ’ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» και προσέθεσε:

«Έχουμε κάνει μια σειρά από παρεμβάσεις όχι μόνο σε ό,τι αφορά την αναχαίτιση της ακρίβειας. Για παράδειγμα αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό και μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ. Όλοι πληρώνουμε πολύ λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το παρελθόν. Και αυτό είναι παραπάνω εισόδημα στις τσέπες των πολιτών», κατέληξε στη συνέντευξή του ο κ. Οικονόμου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος