Το μήνυμα Τσαβούσολγου στις ΗΠΑ και η ελληνική απάντηση στους τουρκικούς λεονταρισμούς για τα F-16

Array

Μήνυμα στις ΗΠΑ έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσολγου, ο οποίος αναφερόμενος σε δημοσιεύματα για πιθανή πώληση F-35 στην Αθήνα, κάλεσε την Ουάσινγκτον να δώσει προσοχή στις ισορροπίες μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. ξεκάθαρη απάντηση στους τουρκικούς λεονταρισμούς για την απόκτηση των F-16 από τις Ηνωμένες πολιτείες έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Λίγα 24ωρα πριν την άφιξη Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών εκφράζει ανησυχία, στέλνοντας συγχρόνως μήνυμα προς την Ουάσιγκτον, ότι επιχειρείται ανατροπή της ισορροπίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με αφορμή την προωθούμενη πώληση των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F35 στην Ελλάδα και στην Τουρκία η πώληση των F-16.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε: «Διαβάσαμε στα ΜΜΕ ότι το F-35 δόθηκε στην Ελλάδα. Εμείς λέμε αυτό στις ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μια πολιτική ισορροπιών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας Αυτή η ισορροπία άρχισε να επιδεινώνεται. Δυστυχώς η ισορροπία μεταξύ των ΤΚ και ΕΚ άρχισε να επιδεινώνεται. Μια χώρα όπως οι ΗΠΑ θα πρέπει να δώσουν προσοχή σε αυτές τις ισορροπίες. Αυτό έχουμε να πούμε. Διαφορετικά, δεν μας νοιάζει σε ποιον ή ποια όπλα πωλούν. Αυτό που έχει σημασία είναι η δύναμή μας, και τι θα κάνουμε για συμφέροντά μας».

Παράλληλα η Τουρκία, παρά τις μόνιμες επισημάνσεις από Αξιωματούχους στο Κογκρέσο να σταματήσει η αποσταθεροποιητική πολιτική εντός της Συμμαχίας, με πράξεις όπως οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνική γη, διαφορετικά το «φρένο» για τα F-16 θα είναι διαρκείας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαντά πως η Άγκυρα δεν δέχεται να αγοράσει οτιδήποτε υπό όρους. Η Αθήνα επαναλαμβάνει πως δεν μπορεί μια χώρα του ΝΑΤΟ να πάρει όπλα τα οποία στρέφει έναντι μιας άλλη χώρας της Συμμαχίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επισήμανε πως: «Η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει φροντίσει να καταστήσει απολύτως σαφή την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε στο Αιγαίο παντού και ότι η χώρα μας είναι μία χώρα με αυτοπεποίθηση, η σχέση της οποίας με τις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής της Γαλλίας και με άλλες μεγάλες δυνάμεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο».

Την ώρα που ήδη τις πρώτες ημέρες του 2023 η Ελλάδα μετράει 18 υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά και 234 την χρονιά που πέρασε, ο Χουλουσί Ακάρ αντιστρέφει την πραγματικότητα λέγοντας πως η χώρα του δεν δρα εναντίον συμμάχων. O Toύρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε στους Financial Times: «Ένα ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία είναι αδιανόητο. Είμαστε ένα δοκιμασμένο έθνος, ένας δοκιμασμένος στρατός που δεν θα ενεργούσε κατά τρόπο που θα ερχόταν σε αντίθεση με τις συμμαχίες μας. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Στη Βενετία και το κρατίδιο του Αγίου Μαρίνου βρέθηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών που είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον ομόλογό του ο οποίος του παρέδωσε Νότα με την οποία υποστηρίζεται η υποψηφιότητα της Αθήνας ως μη μόνιμο μέλος του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως: «Εξέφρασα στον ομόλογό μου πόσο είμαστε ευγνώμονες και πόσο εκτιμούμε την θέση αρχής που παίρνει το Σαν Μαρίνο στα ζητήματα του Διεθνούς Δικαίου. Ο αναθεωρητισμός πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται οπουδήποτε εκδηλώνεται».

Παρά το γεγονός των διαρκών συστάσεων, η Τουρκία γι’ ακόμη μια μέρα προχώρησε σε 21 παραβιάσεις στον Εθνικό Εναέριο Χώρο.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος