Γ. Οικονόμου: Ούτε lockdown θα γίνει, ούτε το ΕΣΥ θα καταρρεύσει (video)

«Η Κυβέρνηση έχει χαράξει μια στρατηγική για την ανάσχεση της πανδημίας, με στόχο: Να παραμείνουν ανοικτές και πλήρως λειτουργικές η κοινωνία, η εκπαίδευση και η οικονομία, να ελεγχθεί κατά το μάλλον η διασπορά του ιού και να περιοριστούν οι ανθρώπινες απώλειες. Απώλειες που θα ήταν σαφώς λιγότερες εάν είχε μεγιστοποιηθεί το ποσοστό εμβολιασμού», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής καινούργιου lockdown»

Καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την πρώτη όσο και με την τρίτη την αναμνηστική δόση. Στην Ελλάδα ήμασταν οι πρώτοι που ανοίξαμε την 3η δόση και από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που καθιστούμε την αναμνηστική δόση ως προϋπόθεση προκειμένου να θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι οι συμπολίτες μας από 60 ετών και πάνω, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ενισχύεται συνεχώς το Ε.Σ.Υ., με κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές και με ιδιώτες γιατρούς, αλλά και με την προσθήκη από σήμερα, στη δύσκολη αυτή  μάχη, των μονοκλωνικών φαρμάκων.

Η χώρα μας είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη που είναι σε θέση να χορηγεί μονοκλωνικά φάρμακα μετά την πλήρη και ουσιαστική αδειοδότησή τους από τους αρμόδιους οργανισμούς. Τα μονοκλωνικά θα χορηγούνται με βάση τα πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα, σε νοσοκομειακό περιβάλλον, χωρίς αμφιβολία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να βοηθήσουν πολύ, δεν όμως πανάκεια και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον εμβολιασμό, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι συνεχίζονται σε ολόκληρη τη χώρα εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων.

Ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε ότι χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προτείνει «η τρίτη δόση του εμβολίου Covid-19 να θεωρηθεί προϋπόθεση για ασφαλείς μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ευρωπαίους πολίτες άνω των 60 ετών». Ανάμεσα στα άλλα ο Πρωθυπουργός επισημαίνει:

Η προϋπόθεση πραγματοποίησης της τρίτης δόσης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, για τους πολίτες άνω των 60 ετών, θα ήταν ένα σημαντικό βήμα στη μάχη ενάντια στην πανδημία, είπε στη συνέχεια, υπενθυμίζοντας ότι  η τρίτη δόση αποδεικνύεται αποτελεσματική σε ποσοστό άνω του 90%, στην πρόληψη σοβαρών επιπτώσεων της Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου, ενώ ταυτόχρονα παρέχει προστασία ενάντια στα συμπτώματα της λοίμωξης και κρατά τους συμπολίτες μας υγιείς και εκτός νοσοκομείων.

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε ποιος είναι ο χρονικός προσδιορισμός της υποχρέωσης για την 3η δόση δεδομένου ότι η Κομισιόν προσανατολίζεται να οριστεί στους 9 μήνες.

«Είναι αυτό που εφαρμόζουμε στη χώρα μας. Υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες για τους συμπολίτες μας για να θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι με την αναμνηστική δόση. Αυτό είναι αντικείμενο συζήτησης το οποίο έχει και επιστημονική διάσταση και είμαστε βέβαιοι πως κάπως έτσι θα κινηθεί και η συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής», απάντησε.

«Δρομολογούνται οι διαδικασίες για 6 εμβληματικά σιδηροδρομικά έργα»

«Μείζονος αναπτυξιακής σημασίας είναι το γεγονός ότι εγκρίθηκαν ήδη από το Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ τα τεύχη πρόσκλησης για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στο διαγωνισμό για έξι εμβληματικά σιδηροδρομικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ που σηματοδοτούν μια νέα εποχή για τον σιδηρόδρομο.

Τα έργα θα συνδέσουν με ταχύτητα και ασφάλεια μεγάλα λιμάνια της χώρας μας, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Λαύριο και Ραφήνα με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο, αλλάζει ο χάρτης των μεταφορών, αναβαθμίζουμε την εμπορική και στρατηγική εμβέλεια των λιμανιών μας, διευκολύνουμε τη σύνδεση της χώρας μας με την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ενισχύουμε το διεθνή της ρόλο.

Ο κ. Οικονόμου έκανε στη συνέχεια αναφορά στην ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας με 280 νέα οχήματα καθώς όπως είπε η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πάταξη της εγκληματικότητας, την τόνωση της ασφάλειας και του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, καθώς και στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας, έναντι ενδεχόμενης οργανωμένης απόπειρας παράνομων μεταναστευτικών ροών.

Αναφερόμενος στις νέες επιθέσεις του Ρουβίκωνα σε σπίτια 2 ακόμη υπουργών της κυβέρνησης, τόνισε ότι η καταδίκη μας είναι αυτονόητη αλλά προκαλεί, ωστόσο, εντύπωση το γεγονός ότι ενώ από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουμε επιθέσεις του Ρουβίκωνα σε 6 Υπουργούς της Κυβέρνησης δεν έχουμε ακούσει ακόμα μια λέξη καταδίκης ή αποδοκιμασίας από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Ίχνος ανοχής στην έμφυλη βία

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «η κυβέρνηση προωθεί σταθερά σειρά μέτρων και δράσεων για την ουσιαστική καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή για την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

Για το σκοπό αυτό λειτουργούν ήδη 43 συμβουλευτικά κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που παρέχουν στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, κοινωνικής, νομικής και εργασιακής υποστήριξης.

-Λειτουργούν, επίσης, 19 ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών.

-Λειτουργεί παράλληλα και η Γραμμή SOS 15900 που απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας και είναι πανελλαδικής εμβέλειας, και είναι ενεργή 24 ώρες το 24ωρο για όλο το χρόνο.

Σημειώνεται ακόμη ότι πρόσφατα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ως αρμόδιος κρατικός φορέας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ξεκίνησαν εδώ και μερικές ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών με κεντρικό μήνυμα «Λέξεις μαχαίρια».

Αδιαπραγμάτευτη αρχή μας, αλλά και βασικό στοιχείο του αξιακού μας κώδικα είναι να επιδιώκουμε μια κοινωνία ανοιχτή. Χωρίς προκαταλήψεις, αδικίες και διακρίσεις. Μια κοινωνία χωρίς ίχνος ανοχής στην έμφυλη βία».

«Ο κ. Τσίπρας μοιάζει να εύχεται το lockdown»

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το lockdown είναι μονόδρομος γιατί διαφορετικά θα πεθαίνουν ασθενείς στα αυτοκίνητα ή θα γίνουμε Μπέργκαμο, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «ούτε lockdown θα γίνει, ούτε το εθνικό σύστημα υγείας θα καταρρεύσει».

«Ο κ. Τσίπρας μοιάζει να εύχεται το lockdown χωρίς να το εισηγείται. Το εισηγείται; Έχει κάτι να προτείνει εκτός από το να μεταχειρίζεται αφορισμούς; Εκτός από το να προσθέτει κοινοτυπίες; Έχει να προτείνει λύσεις; Πέρα από αφορισμούς και ψέματα απαντά με τη συνταγή των προσλήψεων. Μα έχουν γίνει προσλήψεις στο σύστημα υγείας. Πχ στη Θεσσαλία που βρίσκεται σήμερα το 2019 οι γιατροί ήταν 1.516 και σήμερα 1.617. Οι νοσηλευτές το 2019 ήταν 3.406 και σήμερα 4.508 και οι ΜΕΘ το 2018 ήταν 46 και σήμερα 105. Ο κ. Τσίπρας μιλά συνεχώς για πράγματα χωρίς να προτείνει εφαρμόσιμα και συγκεκριμένα μέτρα, χωρίς να φαίνεται ότι έχει ουσιαστική πρόταση ή πρόθεση να συνδράμει. Δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο αλλά σε περίοδο μάχης με την πανδημία», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Για τα περί αναστολής των χειρουργείων σε ποσοστό 80%, απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοια οδηγία της κυβέρνησης για κανένα ποσοστό. «Οι διοικήσεις όπου θεωρούν ότι αντιμετωπίζουν πιεστικές καταστάσεις, θα διαχειρίζονται τα χειρουργεία που μπορούν να γίνουν αργότερα. Στην Αττική κανένα χειρουργείο δεν έχει αναβληθεί ενώ υπάρχει και η δυνατότητα σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για να γίνουν και εκεί», συμπλήρωσε.

Παρακολουθούμε αυτά που γίνονται στην Τουρκία

Η ελληνική κυβέρνηση είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη για να κάνει αυτό που πρέπει σε σχέση με τα εθνικά μας συμφέροντα σε όλους του τομείς διπλωματικά και αποτρεπτικά. Προφανώς η απόπειρα εξωτερίκευσης εσωτερικής κρίσης είναι κάτι που κανείς πρέπει να το λαμβάνει πάντα υπόψιν, δεν έχουμε συγκεκριμένα δείγματα όμως.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για την κατάσταση στην Τουρκία και αν ανησυχεί την κυβέρνηση τυχόν εξωτερίκευση της κρίσης στη γειτονική χώρα.

Για όσα είπε ο Ρώσος πρέσβης περί στρατιωτικών αντίμετρων λόγω της μετακίνησης αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνίες οι οποίες τηρούνται και εφαρμόζονται και είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Είπε επίσης ότι η χώρα μας έχει και διμερείς σχέσεις με χώρες εκτός της συμμαχίας και πως το επίπεδο των σχέσεών μας με τη Ρωσία είναι πάρα πολύ καλό και θα επιβεβαιωθεί στις προσεχείς συναντήσεις.

Τέλος ρωτήθηκε για την εφαρμογή του νόμου που δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες παντού στον κόσμο να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον μόνιμο τόπο διαμονής τους και απάντησε πως «ό,τι προβλέπεται από τους νόμους θα γίνει ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος